İnsan hakları grubu ayrıca Çin, Kuzey Kore ve Vietnam'da devam eden gizliliği ve Myanmar'da ölüm cezalarının kullanımında 'ürkütücü artış' olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü insan hakları grubu, 2021'de küresel olarak infazların yüzde 20 arttığını, verilen idam cezalarının sayısının yüzde 40 arttığını söyledi.

Yıllık raporu, Ölüm Cümleleri ve İnfazlar, en az 579 kişinin ölüm cezasına çarptırılan eyaletler tarafından öldürüldüğünü ve en az 2.052 kişinin haklarında ölüm cezası verildiğini söyledi.

Raporda, "İnfazlardaki artışın başlıca nedeni, İran için yıllık rakamdaki artış (2020'de en az 246'dan 2021'de en az 314'e, %28'lik bir artış), bu 2017'den bu yana kaydedilen en yüksek rakam" dedi. . “İran'daki ani artış, özellikle toplamın %42'sini temsil eden ve 2020'ye göre beş kattan fazla bir artış oluşturan uyuşturucu bağlantılı suçlardan hüküm giymiş kişilerin (132) infazlarında ortaya çıktı.”

Rakamlara, her yıl binlerce kişinin gizlice gizlenen bir sistemde idam edildiği veya ölüme mahkum edildiği düşünülen Çin dahil değil. Af Örgütü, Kuzey Kore ve Vietnam'daki gizliliğin yanı sıra ölüm cezasının kullanımına ilişkin bilgilere erişimdeki zorluğun "küresel eğilimlerin tam bir değerlendirmesini bozmaya devam ettiğini" söyledi.

Hak grubu , 2021'de Suudi Arabistan'daki infazların da 2020'de kaydedilen sayının iki katından fazla olduğunu, Bangladeş, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin daha fazla ölüm cezası verdiğini kaydetti.

Af Örgütü ayrıca, tutucu devletlerin “devletin protestoculara ve azınlıklara yönelik baskı cephaneliğinde bir silah olarak ölüm cezasına başvurduğunu” kaydetti.

Ordunun Şubat 2021'de bir darbeyle seçilmiş hükümetten iktidarı ele geçirdiği Myanmar'da, raporda “ordunun sivillerin davalarını yargılama yetkisini özel mahkemelere devrettiği sıkıyönetim uyarınca ölüm cezasına başvuruda endişe verici bir artış kaydedildi. veya mevcut askeri mahkemeler, temyiz hakkı olmaksızın, özet yargılama yoluyla”.

Yaklaşık 90 kişinin keyfi olarak ölüme mahkum edildiğini ve hüküm giyenlerin bir kısmının cezayı dinlemek için hazır bulunmadığını da ekledi.

Artan gişelere rağmen, Uluslararası Af Örgütü, küresel eğilimin ölüm cezasının kaldırılmasından yana olduğunu ve geçen yıl sadece 18 ülkenin infaz gerçekleştirdiğinin bilindiğini belirterek, bu rakam kayıt tutmaya başladığından beri en düşük rakam.

Raporda, "Hala infazlara başvurmayı seçen ülkelerin izole bir azınlığı" denildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, infazlar 1988'den bu yana en düşük seviyeye düşerken, federal yönetim infazlar için geçici bir moratoryum kabul etti. Virginia , ölüm cezasını tamamen kaldıran 23. eyalet oldu .

Bazı ülkeler ölüm cezasının kullanımını kaldırmak veya kullanımını sınırlamak için adımlar atmaya devam etti.

Temmuz ayında Sierra Leone parlamentosu ölüm cezasını tamamen kaldıracak bir yasa tasarısını oybirliğiyle kabul ederken, benzer yasalar Aralık ayında Kazakistan'da yasalaştı.

Malezya ayrıca infazlara ilişkin bir moratoryuma devam etti ve hükümet, bu yılın üçüncü çeyreğine kadar ölüm cezasının kullanımına ilişkin yasal değişiklikler hazırlayacağını söyledi. Malezya'da idam cezasına çarptırılan çoğu insan uyuşturucu suçlarından hüküm giydi .

Editör: TE Bilisim