Afrika Kıta Serbest Ticaret Bölgesi, ülkeler için büyümeyi artırma, yoksulluğu azaltma, ekonomik içermeyi genişletme ve “tüm Afrikalılar için fırsatları genişletme” konusunda önemli bir fırsatı temsil ediyor. 27 Temmuz Pazartesi günü, Dünya Bankası yetkilisi tam olarak uygulandığında 450 milyar dolar civarında bölgesel geliri artırabilecek bir ilerleme mümkündür açıklamasında bulundu .

 saide Afrika için bankanın Chief Economist, Albert Zeufack; "Ilımlı yoksulluktan 68 milyon insana Afrika ülkeleri rekabet gücünü artırmak ve kalkındıracak, kısaca Serbest Ticaret Alanı, ya AfCFTA, istihdam olanakları ve gelir”artırmak potansiyeline sahiptir" dedi.  

Anlaşma Afrika Birliği tarafından gerçekleştirildi ve onay belgelerini tevdi eden 24 ülke için geçen yıl Mayıs ayının sonunda yürürlüğe girdi. Bununla birlikte, haberlere göre, koronavirüsün neden olduğu aksaklıklar nedeniyle birkaç ay boyunca uygulanması olası değildir . Ticarete başlamak için ilk son tarih, bu yıl 1 Temmuz'du.  

Yeni bir Dünya Bankası raporuna göre, ticaret anlaşması bölgesel geliri 450 milyar dolar artırabilir ya da mevcut bölgesel gelirin yaklaşık yüzde yedisini artırabilir - kadınlar için ücret artışını hızlandırabilir ve 2035 yılına kadar 30 milyon insanı aşırı yoksulluktan kurtarabilir.

Afrika çapında tek bir ekonomik pazar oluşturmak amacıyla AfCFTA, üyelerine kıtadaki mallara ve hizmetlere engelsiz erişim imkanı sunmaktadır.

COVID'i azaltma

COVID-19'un Afrika ekonomisi üzerinde yarattığı tahribatın ışığında , rapor elde edilen kazanımların özellikle önemli olacağını öne sürüyor.

Pandemi, kritik tıbbi malzeme ve gıda da dahil olmak üzere kıtada büyük ticaret aksaklıklarına neden oldu ve 2020'de 79 milyar dolara kadar üretim kaybına neden olması bekleniyor. 

Bununla birlikte, bölgesel ticareti destekleyerek ve ticaret maliyetlerini azaltarak, AfCFTA'nın başarılı bir şekilde uygulanması, ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz COVID-19 etkilerini engelleyecektir.

Küçük kesikler, büyük sonuçlar

AfCFTA'nın gelir kazançlarının çoğunun bürokrasiyi keserek ve gümrük prosedürlerini basitleştirerek gelmesi muhtemeldir. 

Rapor, tarife dışı engellerin azaltılmasıyla birlikte tarife serbestleştirmesinin geliri 153 milyar dolar artıracağını açıklıyor. 

Geriye kalan 292 milyar dolar, işletmeler için ticaret maliyetlerini düşürmek ve Afrikalı işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegre olmasını kolaylaştırmak gibi önlemlerle sonuçlanacak.

Dünya Bankası Ekonomisti; “Afrika Kıta Serbest Ticaret Bölgesi istihdam olanaklarını ve gelirlerini artırma potansiyeline sahiptir”

Rapor, uzun vadede, Afrika ülkeleri için entegrasyon ve gelişmiş büyüme için bir yol sağlayacak. 

Ayrıca, AfCFTA bölgesel anlaşmaların bir parçasını değiştirerek, sınır prosedürlerini düzene sokarak ve ticaret reformlarına öncelik vererek, gelecekteki ekonomik şoklara karşı dayanıklılığı artırmaya yardımcı olabilir.

Raporda, genel ekonomik kazançlar - en büyük faydalar en yüksek ticaret maliyetlerine sahip ülkelere gidecek şekilde - değişirken, anlaşmanın hem vasıflı hem de vasıfsız işçilerin ücretlerini artırırken, anlaşmanın kadınlar için daha büyük ücret kazançlarına yol açacağına dikkat çekti.

Başarılı uygulama 'anahtar'

Rapor, bölgedeki pazarları ve ekonomileri yeniden şekillendirerek anlaşmanın yeni endüstrilerin büyümesini teşvik edeceğini ve kilit sektörleri genişleteceğini ortaya koydu. 

AfCFTA sadece Afrika ticaretini, özellikle de imalat sanayi içi ticareti arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda kıtalararası ihracatı yüzde 81, Afrika dışı ülkelere de yüzde 19 artıracak.

“Başarılı uygulama kilit öneme sahip olacak”, Dünya Bankası ekonomistinin "tüm ülkeler ve sektörler üzerindeki tüm işçiler –kadınlar ve erkekler üzerindeki, tüm ülkeler ve sektörler üzerindeki etkileri izlemenin öneminden bahsederek, anlaşmanın tam olarak yararlanmasını sağlamak" konusunu açıkladı.

Editör: TE Bilisim