Kampanyacılar yıllardır kadınların doğum belgeleri de dahil olmak üzere resmi belgelerde isimlendirilmesi için bastırıyorlar.

Afgan hükümeti, son derece muhafazakar ülkedeki kadın hakları aktivistleri için nadir bir kazanç olarak, annelerin isimlerini çocuklarının doğum belgelerine koyma teklifini kabul etti.

Kampanyacılar yıllardır kadınların, Afgan kimlik belgelerinde olduğu gibi sadece babasının adını taşıyan çocuk doğum belgeleri de dahil olmak üzere resmi belgelerde #Whereismyname hashtagiyle isimlendirilmeleri için baskı yaptılar.

Ancak muhafazakar ve ataerkil Müslüman ülkede muhalefetle karşı karşıya kaldılar, bazıları bir kadının adını bile saldırgan olarak görüyor.

Bir kadının adı genellikle düğün davetiyesinde görünmez - yalnızca babasının ve müstakbel kocasının adı - veya hatta mezarının üzerinde.

Bu hafta kabinenin Başkan Yardımcısı Mohammad Sarwar Danish başkanlığındaki hukuk işleri komitesi, yasayı değiştirme ve her iki ebeveynin isimlerine izin verme önerisini kabul etti.

Danimarka ofisinden yapılan açıklamada, "Kimlik kartına anne adının dahil edilmesi kararı, cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının gerçekleştirilmesi yolunda büyük bir adımdır." Dedi.

Afganistan'da bir kadının adı genellikle düğün davetiyesinde ve hatta mezarında görünmüyor

Yasal değişikliğin hala ülkenin erkek ağırlıklı parlamentosundan onaylanması gerekiyor ve daha sonra cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Taslak, parlamentonun kadın işleri komisyonuna başkanlık eden bağımsız bir siyasetçi Naheed Farid ve 21 Eylül'de yaz tatilinin bitmesinin ardından eve sunulacak diğer milletvekilleri tarafından hazırlandı.

Hareket, Afgan hükümetinin Şubat ayında silahlı grupla imzalanan ABD barış anlaşmasının ardından Taliban ile görüşmeye hazırlandığı sırada geldi.

Pek çok Afgan kadın, anlaşmanın haklarını korumadığından endişe ediyor ve ABD askerlerinin çekilmesinin ve Taliban'ın Afgan siyasetinde yeniden ortaya çıkmasının eğitimden hareket özgürlüğüne kadar zor kazandıkları kazanımlarını yok edeceğinden korkuyor.

Katı İslam hukuku

Taliban, halka kırbaçlama ve taşlama içeren katı bir İslam hukuku yorumunu uyguladı.

1996'dan 2001'e kadarki iktidarları altında Afgan kadınlar yüzlerini örtmek zorunda kaldılar ve erkek akrabaları olmadan okuyamazlar, çalışamazlar veya evi terk edemezlerdi.

Grup, kadınların eğitilmesine ve istihdam edilmesine izin vereceğini, ancak İslam hukuku ve Afgan kültürü sınırları dahilinde olduğunu söyledi.

Perşembe günü, Taliban döneminde eski ahlaki polisin başkanı Mevlawi Kalamuddin, önerilen değişikliği "Batı planı" olarak nitelendirdi.

Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, "Bu plan Amerika ve Avrupa'dan geldi. Hiç kimse bu planı Afganistan halkına zorlayamaz" dedi.

Kadın hakları aktivisti ve parlamentonun alt meclisi üyesi Marian Sama, Thomson Reuters Vakfı'na verdiği demeçte, kabine onayının "sadece başlangıç" olmasına rağmen, yakında yasalaşacağından umutlu olduğunu söyledi.

"Bunun geleneksel toplumumuzda bir tabu olarak görüldüğünün farkındayız ve yasa tasarısının onaylanmasında kesinlikle engeller olacağının farkındayız, ancak yorulmak bilmeyen bir mücadelenin bizi bu değişime ve ötesine götürebileceğine inanıyorum." Dedi.

Editör: TE Bilisim