BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Salı günü bildirdiğine göre, yabancı birliklerin geri çekilmesi ve Taliban'ın ilerlemesinin ardından Afganistan genelinde kötüleşen güvenlik durumu, Ocak ayından bu yana tahminen 270.000 kişiyi evlerinden çıkmaya zorlayarak ülke içinde yerinden edilenlerin toplamının 3,5 milyonu aştığını  bildirdi .

Ajans, ailelerin Devlet dışı silahlı grupların haraçlarından ve ana yollarda el yapımı patlayıcı cihazların veya IED'lerin yarattığı tehlikelerden kaçtığını söyledi.

Birçoğu ayrıca artan güvensizlik nedeniyle refah desteğinde bir kesinti ve gelir kaybı bildirdi.

Acil yardım

BMMYK ve ortakları , acil ihtiyaçları olanlara yardım etmek için yeni yerinden edilmiş Afganlara acil barınma, gıda, sağlık, su, temizlik ve nakit yardımı sağladı, ancak savunmasız gruplara erişimde birçok zorluk devam ediyor.

BM'nin Afganistan'daki Yardım Misyonu UNAMA'ya göre , buradaki sivil kayıpların sayısı bu yılın ilk çeyreğinde 12 ay öncesinin aynı dönemine göre yüzde 29 arttı.

Hedeflenenler arasında artan oranda kadın ve çocuk vardı.

UNHCR Sözcüsü Babar Baloch, "Birdenbire kaçmak zorunda kalanların ihtiyaçlarının akut olduğunu" belirterek, koordineli müdahalenin bir parçası olarak teşkilat ve ortakların "yeni yerinden edilmiş Afganlara acil barınma, yiyecek, sağlık, su ile yardım ettiğini de sözlerine ekledi. ve hassas gruplara erişimdeki zorluklara rağmen sanitasyon desteği ve nakit yardımı.”

Siviller 'sınırı zorladı'

Cenevre'deki gazetecilere verdiği demeçte, " Afgan halkının direnci, uzun süreli çatışmalar, yüksek düzeyde yerinden edilme , COVID-19'un etkisi, kuraklık dahil olmak üzere tekrarlayan doğal afetler ve derinleşen yoksulluk nedeniyle sınıra itildi " dedi.

Afgan nüfusunun yaklaşık yüzde 65'i - Afganistan içinde ve dışında - çocuklar ve gençler. Bay Baloch, mevcut şiddeti durdurmak için Taliban ve Hükümet arasında bir barış anlaşmasına varılmamasının ülke içinde, komşu ülkeler ve ötesinde daha fazla yerinden edilmelere yol açacağı konusunda uyardı.

İran ve Pakistan

İran ve Pakistan, yerinden edilmiş Afganların yaklaşık yüzde 90'ına ev sahipliği yapıyor - toplamda iki milyondan fazla kayıtlı Afgan mülteci. Her iki ülke de ulusal sistemler aracılığıyla sağlık ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra Afgan mültecilere topraklara erişim ve koruma sağladı. "Onlarca yıllara ve nesillere yayılan misafirperverlikleri ve kapsayıcı politikaları hafife alınmamalı" dedi.

“BMMYK, ilgili hükümetlerin COVID-19'un küresel sağlık ve sosyo-ekonomik zorluklarının ortasında ilticaya erişim sağlama taahhüdünü memnuniyetle karşılamaktadır. Ek varış durumunda tüm ev sahibi ülkelere insani desteği desteklemeye hazırız.”

https://www.habereguven.com/hamile-kadinlar-ve-anneler-afgan-siddeti-tehdidi-altinda/

Adım at

Teşkilat, uluslararası toplumu bu "kritik anda" Afganistan Hükümetine ve halkına ve komşularına desteği artırmaya çağırıyor, ajansın Sözcüsü "dayanışma ve yük paylaşımı ruhu içinde" vurguladı.

UNHCR'nin Afganistan'daki duruma yönelik mali talebi (Pakistan ve İran'daki Afgan mültecilere yönelik operasyonlar dahil), ihtiyaç duyulan 337 milyon doların yalnızca yüzde 43'üyle ciddi biçimde yetersiz finanse ediliyor.

https://www.habereguven.com/afganistan-natonun-yirmi-yillik-yardimi-basarisiz-ve-parcalanmis-bir-devleti-ic-savasin-esiginde-birakiyor/
Editör: TE Bilisim