Ugandalı Green Heat International şirketinin genel müdürü, "Ürünler gıda ve çiftçilerin ürettiği atıklar için kullanılıyor, biz onları enerji üretmek için kullanıyoruz" dedi.

Ekonomisinde önemli rol oynayan çok çeşitli manzaralarla kutsanmış bir Orta Doğu Afrika ülkesi olan Uganda halkı, muzlardan ve ineklerin israfından enerji elde etmeyi öğrendi.

Özellikle tarım gibi sektörlerde atıkları temiz enerji ürünlerine dönüştürmeye adanmış yerel kuruluş Green Heat International, ülke sakinleri için büyük ölçekli biyoyakıt üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor.

"Alternatif yakıtlara" ihtiyaç var.

Şirketin genel müdürü Vianney Tumwesige CNBC'ye verdiği demeçte , "Ürünler gıda ve çiftçilerin ürettiği atıklar için kullanılıyor, biz onları enerji üretmek için kullanıyoruz " dedi . Onun sözleriyle, Uganda nüfusunun hızlı büyümesi "daha fazla enerji talebi" yaratıyor ve bu nedenle "alternatif yakıtlara" ihtiyaç var.

Green Heat International bunu yapmak için çeşitli tarımsal atıkları toplar ve geri dönüştürür. Örneğin, briket üretmek için kömür tozu ve muz kabukları gibi katı atıklar kullanılır. Ugandalı bir topluluk, iki inek ve iki buzağıların gübre ve idrarından gaz çıkarmayı bile öğrendi.

Hayvan gübresi, idrar ve su ile karıştırılarak özel bir biyogaz sistemine yerleştirilir. Atık daha sonra bir "çürütücüye" aktarılır ve burada birkaç gün sonra gaz üretilir. Tumwesige, oradan "tezgahtan geçip mutfağa akıyor" dedi.

FAO ne düşünüyor?

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Enerji Programı koordinatörü Olivier Dubois'e göre, Green Heat International tarafından sağlananlar gibi teknolojiler dünyanın diğer bölgelerinde de kullanılabilir.

Bununla birlikte, potansiyel entegre gıda enerji sistemleri ne kadar potansiyel olursa olsun, bu projeyi kullanmak isteyen kuruluşların ve bireylerin uygun desteğe ihtiyacı olduğu konusunda uyarıyor: düzenleyici destek, teşvikler ve krediler.

Editör: TE Bilisim