BM Mülteci Ajansı ( UNHCR ) Cuma günü, Afrika'nın orta Sahel bölgesinde son on yılda 2,5 milyondan fazla insanı evlerini terk etmeye zorlayan silahlı çatışmayı sona erdirmek için ortak uluslararası eylem çağrısında bulundu.

Teşkilatın sözcüsü Boris Cheshirkov Cenevre'deki gazetecilere verdiği demeçte,  ülke içinde yerinden edilmenin 2013'ten bu yana on kat arttığını ve geçen yılın sonlarında 217.000'den şaşırtıcı bir şekilde 2,1 milyona çıktığını bildirdi.

Burkina Faso, Mali ve Nijer'deki mültecilerin sayısı şu anda 410.000'e ulaştı ve çoğunluğu  , 2012'de büyük bir iç çatışmanın patlak verdiği ve başarısız bir darbeye ve devam eden aşırılık yanlısı bir isyana yol açan Mali'den geliyor.

Bir yılda artış

Burkina Faso Kaya'da yerinden edilmiş bir aile.

Burkina Faso, Kaya'da yerinden edilmiş bir aile, © UNHCR /Nana Kofi Acquah

Daha geçen yıl,  bölgedeki şiddetli saldırılardaki artış yaklaşık 500.000 kişiyi yerinden etti  (Aralık için rakamlar hala askıda).

BM ortaklarının tahminlerine göre, silahlı gruplar 2021'de 800'den fazla ölümcül saldırı gerçekleştirdi. 

Bu şiddet, ülkelerinde yaklaşık 450.000 kişiyi yerinden etti ve 36.000 kişiyi komşu bir ülkeye kaçmaya zorladı.

Yalnızca Burkina Faso'da Ülke İçinde   Yerinden Edilmiş Kişilerin (ÜİYOK'ler) toplam sayısı yıl sonunda 1,5 milyonu aştı. Sahel'de yerinden edilen her on kişiden altısı artık bu ülkeden.

Nijer'de Tillabéri  ve Tahoua bölgelerindeki yerinden edilmiş kişilerin sayısı son 12 ayda yüzde 53 arttı. Mali'de, bir önceki yıla göre yüzde 30'luk bir artışı temsil eden 400.000'den fazla kişi ülke içinde yerinden edildi.

İklim, insani kriz

Bu arada, insani durum birden fazla cephede krizlerle hızla kötüleşiyor.

Güvensizlik, aşırı yoksulluk ve COVID-19  salgınının daha da kötüleştirdiği ana itici  güçtür. İklim  krizinin etkileri de bölgede daha güçlü hissediliyor ve sıcaklıklar küresel ortalamanın 1,5 katı hızla artıyor.

Kadınlar ve çocuklar genellikle en kötü etkilenenler ve orantısız bir şekilde aşırı savunmasızlığa ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet tehdidine maruz kalanlardır.

UNHCR sözcüsüne göre, “ ev sahibi topluluklar, kendi kısıtlı kaynaklarına rağmen yerinden edilmiş aileleri karşılama konusunda direnç ve dayanışma göstermeye devam etti .”

Ayrıca, Hükümet yetkililerinin yerinden edilmiş kişilere yardım etme konusunda "sarsılmaz bir bağlılık" sergilediklerini, ancak şimdi "artan baskı altında ezildiklerini" söyledi.

Burkina Faso'nun Kaya bölgesinde yerinden edilmiş bir kadın taş topluyor.

Yerinden edilmiş bir kadın Burkina Faso'nun Kaya bölgesinde taş topluyor, © UNHCR/Nana Kofi Acquah

Cesur yanıt

UNHCR ve insani yardım ortakları, yardım sağlamak için artan zorluklarla karşı karşıya ve yol saldırılarının, pusuların ve araba hırsızlığının hedefi olmaya devam ediyor.

Bu bağlamda ajans, uluslararası toplumu bu ülkeleri desteklemek için “cesur adımlar atmaya ve hiçbir çabadan kaçınmaya” çağırıyor.

BMMYK ayrıca, acil barınma sağlamak, yerinden edilme alanlarını yönetmek ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele ve medeni belgelere erişimin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere hayati koruma hizmetleri sunmak için BM kurumlarının ve STK'ların ortak çabalarına öncülük ediyor.

2021'de ajansın Central Sahel fon ihtiyacının üçte birinden fazlası karşılanamadı.

Bu yıl, Burkina Faso, Nijer ve Mali'de etkili bir yanıt oluşturmak için ajansın 307 milyon dolara ihtiyacı var.

Editör: TE Bilisim