Mısır ve Fransa, Mısır'ın bu yılın sonunda COP27 konferansını düzenleme hazırlıklarının ortasında, özellikle sıcaklığa dayanıklı ve sürdürülebilir mahsuller konusunda ikili işbirliğini artırıyor.

KAHİRE — Mısırlı ve Fransız yetkililer , Mısır , Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) 27. Taraflar Konferansı'nın ( COP27 ) 27. oturumuna ev sahipliği yapmaya hazırlanırken ikili işbirliğini geliştirmeyi tartıştı. Konferansın Kasım ayında Şarm El-Şeyh'te yapılması planlanıyor.

Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fouad , 12 Haziran'da Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) temsilcileriyle bir araya geldi. İki taraf , COP27 sırasında duyurulacak girişimler alanında işbirliği yollarını tartıştı.

Fouad toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Mısır, 2050 yılına kadar iklim değişikliği için ulusal stratejiyi başlattı  .  Hedefler arasında azaltma, uyum, iklim finansmanı ve teknoloji yer alıyor. Mısır yeşil dönüşüme, iklimi ekonomik planlarla ilişkilendirmeye ve yeşile odaklanmaya odaklanıyor. tarım alanında ekonomi, deniz suyunun tuzdan arındırılmasının yaygınlaştırılması, güneş enerjisi üretimi ve bu alandaki yatırımlara özel sektörü dahil etmenin yolları.”

19 Mayıs'ta Mısır  hükümeti , ülkenin sürdürülebilir kalkınma stratejisi Mısır Vizyonu 2030'a uygun olarak  Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi 2050'yi uygulamaya koymuştu . 

Strateji, zararlı emisyonları azaltmayı ve ülkeyi küresel ısınmanın etkilerine dayanmaya hazırlamayı amaçlıyor.

Kahire ve Paris arasındaki ikili işbirliği ile ilgili olarak, Fouad, AFD ile “  [Mısır] Tarım Bakanlığı ile işbirliği içinde sıcaklığa dayanıklı mahsuller ve sürdürülebilir mahsuller alanında teknik destek sağlamak ve bir eylem planı geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek için işbirliği önerdi. özel sektör aracılığıyla yatırım için. ”

İklim değişikliği uzmanı ve Çevre Bakanlığı iklim değişikliği dairesi eski direktörü Saber Othman Al-Monitor'a şunları söyledi: “  Mısır'ın UNFCCC'ye sunduğu rapor ve araştırmalar  , iklim değişikliklerinin Mısır ekinlerine verdiği önemli zararları açıkça gösteriyor. Başta deniz seviyesindeki yükselme olmak üzere birçok nedene bağlı. Bu, Mısır'daki en verimli tarım arazisi olan Nil deltasını etkileyerek, arazinin tuzluluğunun artmasına ve gelecekte bazı arazilerin sular altında kalma ihtimaline yol açıyor.”

“İklim değişiklikleri Mısır'ın su gelirini olumsuz etkiledi. Ülkenin su kaynaklarının %95'i Nil Nehri'nden gelirken, toplam su gelirinin %85'i tarım sektörüne gidiyor. Mısır'a su temininin tarım sektörü üzerinde çok büyük etkisi olacak” dedi. 

Othman,  bileşik iklim aşırılıklarının ve Mısır'a yönelik potansiyel tehlikelerin - toz ve kum fırtınaları, yoğun sıcak dalgaları veya soğuk soğuk dalgalar - gerçek bir endişe kaynağı olduğu konusunda uyardı. Sina Yarımadası ve Kızıldeniz dağlarında, özellikle bu iklim değişikliklerine uyum sağlama yeteneği zayıf olan bitkiler olmak üzere tarım sektörü üzerinde önemli bir etkisi olan şiddetli yağışlar veya sağanak yağışlar olacak.”

Eski çevre bakan yardımcısı ve  Dünya İklim Programı danışmanı Magdi Allam da aynı fikirde. “Mısır ve Fransa arasında iklim alanında işbirliği kesinlikle gerekli çünkü Mısır ve  Kuzey Afrika ülkeleri Avrupa'daki sanayi devriminden kaynaklanan kirliliğin sonuçlarına katlanıyorlar. Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda yaşanan kuraklık, çölleşme, kasırgalar ve sağanak yağışların etkileri bu işbirliğine duyulan ihtiyacı doğruluyor” dedi.

Tohumları, sıcaklıklara daha dayanıklı ve kuraklık, çölleşme ve bileşik aşırılıklara daha toleranslı çeşitlere dönüştürmek için küresel bir eğilim var” dedi.

2015 yılında BM  Gıda ve Tarım Örgütü  , Mısır Tarım Bakanlığı'nın katılımıyla 2023 yılına kadar sürecek Sürdürülebilir Tarımsal Yatırımlar ve Geçim Kaynakları projesini başlattı.  teşvik etmelerine yardımcı olmayı hedefliyor - iklim değişikliği sırasında gıda güvenliğini desteklemek için tarım sistemlerini dönüştürmek için gereken eylemleri oluşturmaya ve onları alternatif mahsul çeşitleri kullanmaya teşvik etmeye yönelik bir yaklaşım.

Allam, “Bir dizi Mısır mahsulü , son dönemde sıcaklıktaki keskin artış veya ani düşüş nedeniyle iklim değişikliklerinden etkilendi  . Bunlar arasında  Mısır milli geliri için başlıca ürünler olan buğday, pamuk ve mısır üzerinde bir etki beklentisi olan mango, çilek ve  elma mahsulleri yer alıyor.”

Mısır El-Watan gazetesi tarafından Ağustos 2021'de yayınlanan bir rapora göre, sıcaklıklardaki artış, en çok mango ve zeytin mahsulleri olmak üzere birçok yaz mahsulünde ağır kayıplara neden oldu. Rapor, bunun , arz eksikliği nedeniyle bu iki mahsulün fiyatlarında keskin bir artışa yansıdığını belirtti .

Ayrıca, Tarımsal Araştırma Merkezi'ndeki Tarımsal Meteoroloji ve İklim Değişikliği Araştırma Birimi'nde 2019 yılında yürütülen  bir araştırma  , iklim değişikliklerinin ve bunun sonucunda Dünya'nın yüzey sıcaklığındaki artışın birçok Mısır tarım ürününün verimliliğini olumsuz yönde etkileyeceğini gösterdi. Mısır'daki çoğu ana gıda ürününün verimliliğinde ciddi bir düşüş. Çalışma, su tüketimindeki artışın bu ürünlere de zarar vereceği konusunda uyardı. Ayrıca, sıcaklığın ortalamanın 2 santigrat derece üzerine çıkması durumunda buğday mahsulünün verimliliğinin yaklaşık %9 azalacağını kaydetti.

“Çoğu bitki ve mahsul, buğday, pirinç ve sebzeler gibi iklim değişikliklerinin tehdidi altında. Bunun mahsul verimliliği ve dolayısıyla milyonlarca Mısırlının hayatı üzerinde ciddi etkileri var. Yaklaşık 17 milyon Mısır vatandaşının geçimi doğrudan veya dolaylı olarak tarıma bağlı” dedi.

"Bu, mevcut istihdam fırsatları için yakın bir tehlike oluşturuyor ve  iş fırsatları arayışında  veya dış göçe gölge düşürüyor."

Ahmed Gomaa

Editör: TE Bilisim