Birleşmiş Milletler genelindeki üst düzey yetkililer, Çarşamba günü tanınmış El Cezire muhabiri Shireen Abu Akleh'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulunuyorlar. 

51 yaşındaki deneyimli Filistinli-Amerikalı gazeteci, Batı Şeria'nın Cenin kasabasında İsrail askeri operasyonunu haber yaparken vurularak öldürüldü. 

Basında çıkan haberlere göre yapımcısı, gazeteci arkadaşı Ali Samoudi de yaralandı. 

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) başkanı Audrey Azoulay, öldürülmesini kınayan  bir bildiri yayınladı.

Uluslararası hukukun ihlali 

Ebu Akleh, “üzerinde 'basın' yazan bir ceket giymesine rağmen vuruldu” dedi. 

“Çatışma bölgesinde kimliği açıkça belli olan bir basın çalışanının öldürülmesi uluslararası hukukun ihlalidir. İlgili makamları bu suçu soruşturmaya ve sorumluları adalete teslim etmeye çağırıyorum.” 

Azouley, UNESCO'nun gazetecileri koruma ihtiyacı konusunda, özellikle de Gazetecilerin Güvenliğine İlişkin BM Eylem Planı ve Cezasızlık Sorunu aracılığıyla farkındalığı artırmak için çalıştığını hatırlattı . 

UNESCO aynı zamanda her yıl 3 Mayıs'ta   kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün öncü kuruluşudur.

Hedef değil 

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü , güçlü kınamasını ifade etmek  için Twitter'a gitti.

Tor Wennesland, öldürülen gazetecinin ailesine en derin taziyelerini iletti ve yaralı meslektaşına acil şifalar diledi.  

“Acil ve kapsamlı bir soruşturma ve sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulunuyorum. Medya çalışanları asla hedef alınmamalıdır ” dedi Bay Wennesland. 

'Cezasızlık sona ermeli' 

İşgal Altındaki Filistin Toprakları için BM İnsani Yardım Koordinatörü olan Yardımcısı Lynn Hastings, gazetecilerin haberleri yazarken karşılaştıkları riskleri vurguladı. 

Ebu Akleh, BM'nin Gazze'de Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlarken öldürüldüğünü, bu nedenle Twitter'da “gazetecilerin her gün karşılaştığı tehlikeleri gösterdiğini” yazdı . "Sorumluluk için acil soruşturma yapılmalı" 

BM insan hakları ofisi OHCHR , cinayetten dehşete düştüğünü söyledi. 

OHCHR , "Ofisimiz gerçekleri doğrulamak için sahada" diye tweet attı. "Onun öldürülmesine ilişkin bağımsız, şeffaf bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Cezasızlık sona ermeli.”  

BM başkanı dehşete düştü

Genel Sekreter António Guterres , cinayetten dehşete düştü ve Sözcüsü tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, ilgili makamlara bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yürütme çağrısını yineledi.

Guterres , gazetecilere yönelik tüm saldırı ve cinayetleri de kınayarak, gazetecilerin  asla şiddetin hedefi olmaması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, "Medya çalışanları taciz, yıldırma veya hedef gösterilme korkusu olmadan özgürce işlerini yapabilmeli" denildi.

BM başkanı, özgür basının barış, adalet, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları için gerekli olduğuna dair kesin inancını yineledi. 

Editör: TE Bilisim