Ali Babacan Halk TV'de Yeni Bir Sabah programının konuğu oldu,

Ali Babacan programda deprem bölgesinde "En büyük sıkıntı hâlâ konut." dedi

Ali Babacan: "Halk arasında bir tabir vardır 'kaza geliyorum demez' diye ama deprem, 'geliyorum' diyor. Yaklaşık olarak ne zaman, ne büyüklükte geleceğini söylüyor. Bu ne demek? Eğer elimizde bu kadar bilgi varsa, depremden önce tedbirleri almak demek."

Ali Babacan: “Maraş’ta bir vatandaşımızdan duyduğum ifade ‘Medyada Maraş’ı görünce burada mı yaşıyoruz diyorum.’ Özellikle bazı yayın kuruluşlarında gösterilen fotoğraf, gerçeklerden çok çok farklı. En büyük sıkıntı hâlâ konut.”

Ali Babacan: “Depremden 1,5 sene önce Kahramanmaraş kongremiz vardı. Depremde un ufak olan otelde kongremizi yaptık. O kongrede, 'Kahramanmaraş merkezli büyük bir depremin geleceğini uzmanlar söylüyor' dedim. Kaza ‘geliyorum’ demez ama deprem ‘geliyorum’ diyor.”

Ali Babacan: “Sayın Erdoğan depremden yaklaşık 2 ay sonra açıklama yapmış. ‘319 bini bir yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yapacağız’ demiş. ‘319 bin konutu bir yılda tamamlayacağız’ demiş. TOKİ’den yapılan açıklama ’46 bin konut kura için hazır.’ Hedefin sadece %15’i gerçekleşmiş. Maraş’ta %10’un bile altında bu rakam.”

Adana'da Kobani Kararlarına Karşı Yurttaşlar Protesto Eylemi Gerçekleştirdi Adana'da Kobani Kararlarına Karşı Yurttaşlar Protesto Eylemi Gerçekleştirdi

Ali Babacan: “Ankara’dan talimat gelmeden hiçbir adım atılamıyor. Sahadaki en önemli sorun o. Herkes birbirine bakıyor. Valiler yetkisiz, bakanlar yetkisiz.”

Ali Babacan: “Türkiye'de ilk defa belediyecilikle ilgili Etik Kurallar Bildirgesi hazırladık. Maalesef 'kitabına uydurma' diye bir şey var Türkiye'de. Yani kanunun esnekliklerinden yararlanıp yolsuzluk yapmak. İşte bunu önlemenin yolu, kuralları yazılı hale getirmek."

Ali Babacan: “Adıyaman, AK Partili belediye; Kahramanmaraş, AK Partili belediye. Kahramanmaraş'ta bana 'Cumhurbaşkanı Hatay'da bir şey demiş ama Kahramanmaraş'ta da durum kötü, buraya da söz verilen yapılmadı' dediler. Adıyaman'a gittim, orada da aynı şeyi söylediler."

Ali Babacan: “Sayın Erdoğan’ın kendisi göreve başlarken Meclis kürsüsünde yemin etmedi mi? ‘Ben görevimi tarafsızca yapacağıma namusum ve şerefim üzerine and içerim’ diyerek görevine başladı. Ülkenin Cumhurbaşkanı’nın ülkeyi tarafsız yönettiğini düşünüyor musunuz? Geçen Hatay’da ağzından kaçırdı, ‘Belediye başka partiden, Hatay’da bir şey oldu mu, olmaz’ dedi.”

Ali Babacan: “Merkez Bankası bağımsız ve güçlü bir kurum olmadan enflasyon düşmez. 34 yıl boyunca bu ülke yüksek enflasyonla yaşadı. Biz geldik, Merkez Bankası’nı gerçekten bağımsız çalıştırdık. İşte o noktada enflasyon düştü ve uzun yıllar tek hanede gitti.”

Ali Babacan: “Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri gelir dağılımının bozulması. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre bile yakın tarihimizin en berbat, en kötü gelir dağılımı var. Son 5 yıldır özellikle zengin daha zengin, fakir daha fakir olmuş.”

Editör: Haber Merkezi