Almanya'da kamu çalışanları yüzde 4.8'lik maaş zammı istiyor, sendikalar greve gidebilir

Almanya'da kamu çalışanları sendikaları ile hükümet arasındaki maaş zammı görüşmelerinin ikinci ayağından da sonuç alınamamasının ardından sendikalar gelecek haftadan itibaren iş yavaşlatma eylemlerine başlanacağını açıkladı.

Sendikalar Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki toplam 2,3 milyon kişilik kamu çalışanı için yüzde 4,8'lik bir zam talebinde bulunuyor.

Hükümet üzerindeki baskıyı artırmayı hedefleyen sendikalar, kısa süre içinde hastane, okul ve kreş gibi kurumlarda yaşanacak uyarı grevleri hakkında kamuoyunun bilgilendirileceğini belirtti.

Hükümet: Koronavirüs nedeniyle vergi gelirleri düştü

Hükümet kanadından yapılan açıklamada koronavirüs krizinden dolayı düşürülen vergilerin özellikle belediye düzeyinde kamu çalışanlarının finansmanını sınırladığı belirtildi.

Bununla birlikte sendikalar ise sağlık sektörü başta olmak üzere pandemi sırasında kamu çalışanlarının çok hayati bir rol üstlendiğini bunun da maaşlara yansıtılması gerektiğini ileri sürüyor.

İki taraf müzakerelere 22-23 Ekim tarihlerinde devam edecek.

Zam görüşmelerini yakından takip eden Avrupa Merkez Bankası, olası bir zam kararının doğurabileceği ekonomik yavaşlamanın ülkenin enflasyon hedeflerinden şaşmasına neden olmasından endişe duyuluyor.

Şimdi bir grev var.

Almanya'da halk, kamu hizmetlerinde yeni uyarı grevleriyle karşı karşıya. Verdi sendikasının Pazar günü Potsdam'da duyurduğu gibi, bazı bölgelerdeki ilk durgunluklar bu Salı günü başlıyor. Verdi'ye göre, grev ancak hafta başında nerede ve hangi sektörlerde netleşecek.

Kreşteki çocukların ebeveynleri de uyarı grevlerine hazırlıklı olmalıdır. Diğer taraftan müzakere çevrelerinde kreşlerde olağanüstü iddiaların mümkün olduğu söylendi. Bunlar uyarı grevi olduğu için öğretmenlerin işlerini bir veya iki günden fazla bırakmaması beklenmektedir.

Müzakere tarafları kilit noktalarda çok uzak

Verdi'nin Genel Başkanı Frank Werneke yaptığı açıklamaya göre, "Kamu işverenleri iki tur için kendilerini duvarlara kapattılar" dedi. Çalışanlar için herhangi bir saygı veya takdir emaresi yoktu. Sendika lideri, "Bu, uyarı grevlerinin kaçınılmaz olduğu anlamına gelir." Dedi. Werneke, işvereni bir teklif sunmamakla suçladı.

Müzakere tarafları, kilit noktalarda hâlâ çok uzak. Werneke, sendikaların talep ettiği çalışma saatlerinin doğu-batı uyumlaştırmasının 2025 yılına kadar uygulanmaması gerektiğini "skandal" olmakla eleştirdi. Verdi patronu, belediyelerin 2023'e kadar yeni toplu sözleşme yapma hedefini de reddetti. Sendikalar bir yıl süre istiyor. Werneke, "İşverenler çatışmayı şiddetlendiriyor. Cevap artık şirketlerden gelecektir" dedi.

Talep: Yüzde 4,8 daha fazla ücret

DBB devlet memurları derneğinin başkanı Ulrich Silberbach bile, örneğin kreşler ve bakım tesislerinde uyarı grevlerini reddetmemişti.

Sendikalar yüzde 4.8 daha fazla ücret talep ediyor. Çalışanlara ayda en az 150 Euro daha fazla garanti verilecek. On iki aylık bir süre gerekiyor, belediye işverenleri daha uzun bir dönem istiyor. Corona krizi nedeniyle belediyelerin dağıtacak hiçbir şeyi olmadığını savunuyorlar.

Hükümet ve belediyeler, 2,3 milyon çalışan için doğrudan pazarlık yapıyor. Sendikalara göre, sonucun 200.000'den fazla memura aktarılması gerekiyor. Üçüncü tur müzakerelerin 22 ve 23 Ekim'de yapılması planlanıyor.

Editör: TE Bilisim