Amazonas eyaletinin başkentinde silahlı gruplara ve yasadışı madenciliğe muhalif olan Venezüellalı bir yerli lider vurularak öldürüldü.

38 yaşındaki yerli bir Uwottuja erkeği olan Virgilio Trujillo Arana, Venezüella Amazon'unun savunucusuydu ve Amazonas'ın Autana belediyesinin koruyucusu olarak hareket etmek için topluluk grupları kurmuştu.

Bazı görgü tanıklarına göre, Trujillo Arana, bağlı olduğu bir araçtan atıldı ve ardından hayatını sonlandıran birkaç el ateş edildi. Polis kaynaklarından edinilen bilgiye göre, soruşturma cinayeti tetikçi olarak ele alıyor.

Trujillo Arana, Sardinita topluluğu Alto Autana'nın bir sakiniydi ve erken yaşlardan itibaren Uwottüja yerli topraklarında, özellikle Alto Guayapo bölgesine doğru düzensiz grupların varlığına ve yasadışı madencilik uygulamasına şiddetle karşı çıktı.

Yerli hakları STK'sı AC Kape Kape Twitter'da, "Hayatta, Trujillo Arana, Alto Guayapo bölgesindeki Uwottuja halkının yerli topraklarında yabancı grupların varlığına ve yasadışı madencilik sömürüsüne şiddetle karşı çıktı" dedi.

Uwottuja topluluğu yaklaşık 15.000 kişiden oluşur.

Sivil toplum kuruluşları ve bir Birleşmiş Milletler raporu, ormandaki altın madenlerini kontrol eden şiddetli suç gruplarının varlığını kınadı.

Uwottuja kasabasındaki topluluklar, geçen Şubat ayında topraklarını suç gruplarının “sessiz işgaline” karşı savunma kararlarını açıklayarak, yasadışı madencilik sömürüsünün yanı sıra topraklarının yasadışı faaliyetler için kullanılmasını da reddettiler.

Venezüella'nın , Başkan Nicolas Maduro hükümeti tarafından 2016 yılında kararname ile oluşturulan 111.000 kilometrekarelik bir altın sömürü bölgesi olan Arco Minero veya Mining Arc olarak adlandırılan bir parçası olmayan güney Amazonas eyaletinde madencilik 1989'dan beri yasak .

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi Michelle Bachelet, hükümetten madencilik faaliyetlerini düzenli hale getirmesini ve uluslararası ve çevresel standartlar altında yürütülmesini garanti etmesini istedi.

Editör: TE Bilisim