Bilim insanları Çarşamba günü yayınlanan bir raporda , Amerikan kel kartallarının sayısının 2009'dan bu yana dört katına çıktığını ve alt 48 eyalette 300.000'den fazla kuşun arttığını söyledi.

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, bir zamanlar yok olmanın eşiğine gelen ulusal sembol olan kel kartalların son yıllarda geliştiğini, 71.400'den fazla yuva çifti ve tahmini olarak 316.700 ayrı kuşa ulaştığını söyledi.

İçişleri Bakanı Deb Haaland, geçen hafta yemin ettiğinden beri ilk kez halka açık bir şekilde kartalın iyileşmesini selamladı ve görkemli, beyaz başlı kuşun Kızılderili kabileleri ve genel olarak Amerika Birleşik Devletleri için her zaman kutsal kabul edildiğini belirtti.

İlk Kızılderili Kabine sekreteri Haaland, "Bu değerli kuşun güçlü dönüşü, bize ulusumuzun ortak direncini ve bizi bir araya getiren topraklarımızın ve sularımızın sorumlu görevlileri olmanın önemini hatırlatıyor" dedi.

Kel kartallar, 1963'te 48 eyalette tüm zamanların en düşük seviyesi olan 417 bilinen yuva çiftine ulaştı. Ancak, DDT pestisitinin yasaklanması ve kartalın 40'tan fazla eyalette nesli tükenmekte olan türler listesine yerleştirilmesi de dahil olmak üzere onlarca yıllık korumadan sonra, kel kartal nüfusu artmaya devam etti. Kel kartal, 2007 yılında tehdit altındaki veya nesli tükenmekte olan türler listesinden çıkarıldı.

Editör: TE Bilisim