“İnsan yaşadığı yere benzer’ demiş Cansever. Şüphesiz ki sanatçı gıdasını, yaşadığı coğrafyadan alır. Beslendiği mitlere, hikâyelere, anlatılara, içinde yaşadığı kültürel ortama zamanla o kadar benzemeye başlar ki, iç içe olur ve giderek onlara dönüşür. Bu diyalektik süreçte kendini yeniden üreterek yaşadığı coğrafyanın dili, kültürü, sesi, nefesi, gözü kulağı olur. İbn-i Haldun’un ‘coğrafya kaderdir’ söylemini tersyüz ederek ‘kader’ini değiştirmeye yönelir.”

İşte Antakya’da dünyaya gelip, yerel dilin motiflerini -  dokusunu bozmadan, evrensel dile varan dört şair, Süleyman El-İsa, Ali YÜCE, Süleyman OKAY ve Sabahattin YALKIN, tam da Edip Yeşil’in yukarıda betimlediği gibi yaşadıkları coğrafyanın makûs talihini iyiye – güzele doğru değiştirmeye adadılar hayatlarını. “Edebiyat kamunun vicdanıdır” deyip resmi tarihin yerine “gerçek tarihin” yazılımına katkı sundular. Biteviye öğrendiler ve öğrendiklerini öğrettiler. Bıkmadan, ellerinin yanması pahasına eğilip aldılar yol boyunca ayaklarına takılan “acı taşları”nı. Kimi zaman etraflarına örülen makro ve mikro iktidar duvarlarının onları yalnızlaştırmasına göğüs gerdiler ve tabulara dokundular. Kimi zaman kavga, kimi zaman da aşk dediler. 

Yazdılar, konuştular, yazdılar…

Bu hayatlar tanınmayı, bu şiirler okunmayı ve yarına kalmayı hak ediyor. 

Bu dileğin somutlaşmasında çaba harcayan, “Antakya Şiirinin Dört Ustası” adlı kitaba  katkı sunan Edip Yeşil, Güler Kalem, Utkun Büyükaşık, Tunay Devrim ve Sabahattin Topaloğlu’nu kutluyorum.

Adil Okay

***

Elinizdeki bu çalışma 2 Kasım 2019 tarihinde, Hatay Tabip Odası’nda, Antakya Şiirinin Dört Ayağı: Süleyman El-İsa, Ali YÜCE, Süleyman OKAY, Sabahattin YALKIN başlığı altında yapılan paneldeki sunumlardan,  Sabahattin YALKIN ile gerçekleştirilen röportajdan ve fotoğraflardan oluşmaktadır. Bu kolektif çalışmanın amaçlarından biri yakın dönemde edebiyat alanında etkili olmuş Antakyalı dört ismin yaşamını, düşüncelerini,  eserlerini incelemek ve biraz da şiir izleklerini sürmektir. Antakya’da güçlü bir şiir ve direnme damarının varlığı, bu damarın nereden ve nasıl beslendiği konusuna yanıt ise bir diğer amaçlarımızdan. (…) Kitaba konu olan dört şairin ortak  noktası: Toplumcu gerçekçi şiir anlayışları, sosyalist düşünceye sahip olmaları, 20. yüzyılın felsefi düşünce akımlarının etkisiyle kendi içsel yolculuklarına çıkmış olmaları yanı sıra yerelliği edebiyatta özgün bir tarzda işlemiş olmalarıdır .  

Edip Yeşil

Künye: Antakya Şiirinin Dört Ustası: SÜLEYMAN EL-İSA, ALI YÜCE, SÜLEYMAN OKAY, SABAHATTİN YALKIN, Hazırlayan: Edip Yeşil, Ütopya yayınevi, Ankara, Ağustos 2021.

Editör: TE Bilisim