Bir uluslararası araştırma ekibi kaplıcalarda bu şekilde bulguların var olduğunun kanıtını buldu. Olduvai Gorge (Bir paleoantropolojik sitesi gibi homininlerini, en önemli fosil bazı vermiştir) Tanzanya Büyük Yarık Vadisi (Paranthropus boisei , Homo habilis ve Homo erectus) etrafında 1.7 milyon yıl önce, bu hidrotermal özellikler, yiyecekleri pişirmek için, örneğin taze öldürmeleri veya bazı sert yumruları ve kökleri minimum çaba gerektirecek şekilde kaynatmak için uygun bir yol sağlamış olabilir açıklamasında bulundu.

MIT'den Profesör Roger Summons ve Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Talzania'dan meslektaşları, yaklaşık 1,7 milyon yıl önce Olduvai Gorge'da biriken 3 km uzunluğundaki açık kaya katmanından tortular topladı ve analiz etti.

Araştırmacılar, o sırada mevcut olan bitki örtüsü türüne dair ipuçları sunan, yaprak balmumu kalıntısı içerebilen belirli lipitlerin işaretlerini aradılar.

"Çevrede bir şeyler değişiyordu, bu yüzden ne olduğunu ve bunun insanları nasıl etkilediğini anlamak istedik" dediler.

"Yaklaşık 1,7 milyon yıl önce, Doğu Afrika'nın kademeli bir kuraklaşmaya uğradığı ve daha ıslak, ağaç dolu bir iklimden daha kuru ve çimenli bir araziye geçtiği düşünülüyor."

Kaplıcaların erken yerleşim yerlerine yakınlığı, Sistiaga ve diğerlerinin , ilk insanların sıcak suları ateşten çok önce pişirme kaynağı olarak kullanıp kullanmadıklarını merak etmelerine neden oldu . 

Geri getirdikleri tortularda, bitkilerden elde edilen lipidlerden tamamen farklı görünen lipidlerle karşılaştılar.

Lipitlerin bitkiler tarafından değil, daha önce Amerika Birleşik Devletleri'nde Yellowstone Milli Parkı'nın kaplıcalarında inceledikleri modern bakteriler tarafından üretilen lipitlerle yakın bir eşleşme olduğunu fark ettiler .

Belirli bir bakteri türü olan Thermocrinis ruber , kaynayan kaplıcaların çıkış kanallarında bulunanlar gibi yalnızca çok sıcak sularda gelişen hipertermofilik bir organizmadır.

Profesör Summons, "Sıcaklık 80 santigrat derecenin (176 derece Fahrenheit) üzerine çıkmadıkça büyümezler bile" dedi.

"Olduvai Gorge'daki bu kumlu katmandan alınan örneklerden bazıları, yüksek sıcaklıktaki suyun açık bir şekilde göstergesi olduğunu düşündüğümüz aynı bakteri lipit topluluklarına sahipti."

Yani, sıcağı seven bakterilerin de 1,7 milyon yıl önce Olduvai Boğazı'nda yaşamış olabileceği anlaşılıyor.

Ekip, ek olarak, sıcak su kaynakları ve hidrotermal sular gibi yüksek sıcaklık özelliklerinin de mevcut olabileceğini öne sürüyor.

MIT ve Kopenhag Üniversitesi'nde araştırmacı olan Dr. Ainara Sistiaga , “Rift sisteminin ortasında tüm bu tektonik faaliyetlerle hidrotermal sıvıların ekstrüzyonunun olabileceği çılgınca bir fikir değil” dedi .

"Olduvai Boğazı, milyonlarca yıldır yanardağları alt üst eden jeolojik olarak aktif bir tektonik bölgedir - bu faaliyet aynı zamanda yüzeyde sıcak su kaynakları oluşturmak için yeraltı suyunu kaynatabilirdi."

insan yerleşimlerinin bulunduğu dünyadaki siteler, şu anda erken insanların yemek pişirmek için kaplıcaları gerçekten kullanıp kullanmadıklarını belirlemenin kesin bir yolu olmasa da, bilim adamları, Olduvai Boğazı boyunca diğer katmanlarda ve yerlerde ve diğerlerinin yakınında benzer lipitler ve hidrotermal rezervuar işaretleri aramayı planlıyor.

Dr. Sistiaga, "Diğer sitelerde kaplıcaların mevcut olabileceğini kanıtlayabiliriz, ancak yine de insanların onlarla nasıl etkileşime girdiğine dair kanıtımız olmayacak" dedi.

"Bu bir davranış meselesi ve neredeyse 2 milyon yıl önce nesli tükenmiş türlerin davranışını anlamak çok zor."

"Umarım bu kaynağın insan evrimi için diğer önemli sitelerdeki varlığını en azından destekleyen başka kanıtlar bulabiliriz."

Çalışma Ulusal Bilimler Akademisi Tutanaklarında yayınlandı.

Ainara Sistiaga et al. Microbial biomarkers reveal a hydrothermally active landscape at Olduvai Gorge at the dawn of the Acheulean, 1.7 Ma. PNAS, published online September 15, 2020; doi: 10.1073/pnas.2004532117

Editör: TE Bilisim