Arjantin, tarih öncesi yaşamın izlerini bulmak için verimli bir ülke olmaya devam ediyor . Araştırmacılar bu kez,  ilk dinozorlarla aynı yaşam alanını paylaşan, yaklaşık üç metre uzunluğunda dört ayaklı otçul bir hayvan olan yeni bir  gergedan türü buldular . Keşif, La Rioja eyaletinin merkez batısındaki Talampaya Milli Parkı'nda gerçekleşti.

Arjantinli paleontologlardan oluşan bir ekip, 230 milyon yıl önce yaşamış otçul bir sürüngen olan Elorhynchus carrolli'yi ortaya çıkardı. Bu yeni türün adı, bu keşfin gerçekleştiği kampanyalara katılan biyolog Eloisa Argarañaz'ın anısına verildi.

Keşif, La Rioja'daki Chañares Formasyonunda yapıldı. Arjantin Doğa Bilimleri Müzesi'nin (MACN) Omurgalı Paleontoloji Bölümü'nün başkanlarından biri ve bir CONICET araştırmacısı olan Dr. Martin Ezcurra, CTyS-UNLaM Ajansı'na şunları söyledi: “Bu yeni türün kafatasının parçaları, premaksilla, maksiller ve diş, sakrumun bir kısmı, kuyruğun ilk omurları ve kalçanın bir kısmı ”.

"Kafatası, sürüngenlerin büyük çoğunluğunda olanlardan farklı olarak, yutulmadan önce yiyecekleri işlemek için kullanılabilen, çok sayıda diş dizisinden ve burnunda kemikli bir gagadan oluşan çok özel bir diş yapısına sahiptir." Yakın zamanda Journal of Systematic Palaentology'de yayınlanan çalışma.

Gergedanların bacakları vücutlarının yan taraflarına, karınları bugün yaşayan gri kertenkelelere benzer şekilde yere yakındır. Bu hayvanlar otoburdu ve timsahlar ve dinozorlarla uzak bir akrabalıkları vardı.

Yeni bir tür

Bölgesel Bilimsel Araştırma Merkezi'nden paleontolog Lucas Fiorelli, "Bulunan kalıntılar, son on yılda Talampaya'da yürütülen çeşitli kampanyalarda toplanan ve bunun yeni bir tür olduğunu fark edebildiğimiz çeşitli kişilere ait" dedi.

La Plata Müzesi Omurgalı Paleontoloji Bölümünde (MLP-UNLP) CONICET araştırmacısı ve Archosauriform Araştırma Grubu (ARG) direktörü Dr. Julia B. Desojo şunları söyledi: "Biz 10 yılımızı kutlayan bir çalışma ekibiyiz ve ülkenin farklı kurumlarından araştırmacılar, bursiyerler ve teknisyenlerden oluşmaktadır ”.

Desojo, "Hem anatomileri, akrabalık ilişkileri, evrimsel kalıpları ve paleobiyoloji ile ilgili her şeyde, yani tüm bu hayvanların Güney Amerika'nın Triyas kıtasal topluluklarında ve dünya" dedi.

Bu anlamda Dr. Ezcurra, “ilk dinozor faunaları ortaya çıktığında, gergedanların çok bol formlar olduğunu; aslında, bilinen en eski dinozorlardan bazılarının kaydedildiği San Juan'daki Ay Vadisi'nde, rincosaurlar o dönemde var olan en bol hayvanlardır. ”

MACN araştırmacısı belirtti, “Arjantin'de pek çok gergedan örneği biliniyor, ancak hepsi Hyperodapedon ischigualastensis adlı bir türe ait ve bu, ülkemizde şimdiye kadar bilinen tek türdü, Elorhynchus carrolli'yi daha eski ve ayırt edebiliriz. Kalçasında ve kuyruğun ilk omurunda belirli özellikler ” var dedi.

Eloisa Argarañaz'a saygı, "la Elo"

Bu yeni tür, adını Córdoba Ulusal Üniversitesi'nden (UNC) biyolog olarak mezun olan ve yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra Archosauriform Araştırmasına katılan Eloisa Argarañaz, "la Elo" dan alır. Grup takımı. Eloisa, La Rioja'dan CRILAR grubu ile birlikte çok sayıda paleontolojik kampanyaya katıldı ve 2011'den bu yana, bu yeni keşfin yapıldığı Talampaya'daki çeşitli kampanyalara katıldı.

Haziran 2014'te Lucas Fiorelli ve Julia Desojo'nun yönettiği, UNC Jeoloji Doktorası tarafından, Chañares Formasyonundan fosil ortak tuvaletleri ve bunların koprolitlerini (fosil dışkı malzemesi) incelemesi için kabul edildi. O günlerde Talampaya'da yeni bir kampanyaya da katılacaktı, ancak aynı yıl 6 Ağustos'ta ölümüne neden olan yıkıcı bir hastalığa yakalandı.
Takım arkadaşları onu iyi bir arkadaş ve harika bir profesyonel olarak hatırlıyorlar, bu nedenle “la Elo” nun anısına yeni türden söz etmenin basit ama içten bir saygı olduğunu ifade ediyorlar.

Dr. Fiorelli şunları vurguladı: “CRILAR'da çok güçlü bir şekilde işbirliği yapmaya başladı ve çalışma ritmimizle çok hızlı bir şekilde ayağa kalktı ve bu yüzden onun paleontolojik araştırmalarına devam etmesini zaten planlamıştık. Talampaya'da bulduğumuz fosil koprolitleri konusu da çok ilginç bir konu ”dedi.

Chañares Formasyonundaki 2011 ve 2012 kampanyalarında bize eşlik etti ve özellikle onunla birlikte bu yeni gergedanın ne olacağının kalıntılarını bulduk. Onun ayrılışı hepimiz için büyük bir acıydı ve ardından tüm ekip ile birlikte bu küçük hayvana onun adını verdik ”diye hatırladı CRILAR-CONICET araştırmacısı.

ARG grubunun yöneticisi Julia B. Desojo da genç Eloisa Argarañaz'a olan sevgisini ifade etti: "Çok sevildi, mutluydu ve bu hastalık ortaya çıktığında birkaç gün içinde bizimle sahaya gidecekti." dedi.

Benzer şekilde, bu yeni taksonun özel sıfatı Elorhynchus carrolli , 2020 yılında COVID-19 nedeniyle ölen ve gergedanlar, Permiyen - Triyas dönemlerinde yaşayan diğer gruplar ve hayvanların anatomisi ve evrimi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Amerikalı paleontolog Dr. Robert Carroll'un anısına verildi.

Talampaya: 22 yıl sonra yeni bir tür

Dr. Ezcurra, "Bu yeni gergedan türü, bu grubun kuzeybatı Arjantin'deki erken evrimini daha iyi anlamamızı sağlıyor" dedi. 

"Buna karşılık, bu tür, Triyas için Chañares Formasyonu ile dünyadaki diğer formasyonlar arasında zamansal ilişkileri daha iyi kurmamıza yardımcı oluyor, çünkü bu tür güney Brezilya, Tanzanya ve bu oluşumların yaş olarak yaklaşık olarak benzer olduğunu gösteren Hindistan'dan geliyor."

Elorhynchus carrolli ise son 22 yılda Chañares Formasyonu için yayınlanan ilk yeni hayvan türüdür. Türlerin çoğu 60'lar ve 70'ler arasında tanımlandı ve 20. yüzyılın sonunda bu alanda iki tür daha keşfedildi.

Journal of Systematic Palaentology'de bu yayına doktorların yanı sıra, San Juan Ulusal Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Martin Ezcurra, Lucas Fiorelli ve Julia B. Desojo, Dr. Jimena Trotteyn ve CONICET ve Dr. Agustín Martinelli de katıldı. MACN ve KONİKET.

Emanuel Pujol (Agencia CTyS-UNLaM) 

Yayın Tarihi: 2021-02-12

Kaynak: CTyS-UNLaM Agency

Editör: TE Bilisim