İstanbul'da Satış Meydanı Arnavutköy Muhtarlığı önünde Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği çağrısı ile bir araya gelen mahalleliler basın açıklaması yaptı.

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Angeliki Yavaş, "Bugün insanca yaşam hakkımıza duyarsız kalanlara karşı sesimizi yükseltiyoruz. Yıllar önce 3. Köprü projesine karşı tepkimizi dile getirirken şöyle demiştik; “Başka Boğaziçi Yok, Başka Arnavutköy Yok”. Ülkesini seven, İstanbul’u seven yurttaş olmanın bilinciyle aynı sözleri tekrarlıyoruz" dedi.

Yavaş açıklamasına şu şekilde devam etti;

Bilindiği gibi, ruhsat verilen işyerlerindeki aşırı artış sonucu Arnavutköy’de trafik, çöp, gürültü, can güvenliği, yeşil alanların ve tarihi eserlerin tahribatı gibi sorunlar hızla artmıştır. Dünyanın en güzel semtleri arasında sayılan Arnavutköy’de günlük hayat mahalleli için ıstıraba dönüşmüştür.

Alışveriş yaptığımız çarşımız yok olmuştur. Silahlı çatışmalara varan olayla nedeniyle aileler kendilerini güven hissetmemektedir.

Arnavutköy’de yaşayan nüfusta düşüş vardır. Komşularımız birer birer azalmaktadır. Öte yandan, konutları otel olarak kullanan veya kiralayan yabancılar çoğalmaktadır.

Semtimizde 300’e yakın tescilli tarihi bina bulunmaktadır. Boğaziçi Kanunu ile koruması gereken tarihi ve kültürel mirasımız giderek yıpranmaktadır. İşletme ruhsatı verme yetki ve sorumluluğundaki Beşiktaş Belediyesi ve diğer sorumlu kurumlar benzeri olmayan bu tarihi ve külltürel dokuyu korumamaktadır. Yöneticilerimiz ne yazık ki Arnavutköy’ün barlar, kafeler,işyerleri ile dolu bir ticari merkeze dönüşmesini tercih etmiştir. Semtin bundan sonraki evrede bir çöküntü alanı olma tehlikesi vardır.

Derneğimiz uzun yıllardır Beşiktaş Belediyesi yönetimlerine bu gidişatın olumsuz sonuçlarını anlatmaya çalıştı. Sayısız toplantılardan ve yazılı başvurulardan sonuç alamayınca imza kampanyası açtık. ‘Artık Arnavurköy’de işyeri ruhsatı verilmesin’ başlıklı çağrımıza destek veren 500’e yakın kişinin imzasını taşıyan dilekçemizi Beşiktaş Belediyesi’ne teslim ettik. Ancak, konuyla ilgili görüşme taleplerimiz kabul edilmedi. Belediye Meclisi Temmuz 2022’de aldığı kararla sadece içkili işyeri ruhsatlarına ilişkin kısmi, yeterli olmaktan uzak bir düzenleme yaptı. Bu gelişmeler, ruhsat sahibi işletmelerin de aleyhinedir. Zira, semtin taşıma kapasitesi aşılmıştır. Çözüm yolları aranacaksa atılacak ilk adım acilen hemen ruhsat vermeyi durdurmaktır.

Bugün insanca yaşam hakkımıza duyarsız kalanlara karşı sesimizi yükseltiyoruz. Yıllar önce 3. Köprü projesine karşı tepkimizi dile getirirken şöyle demiştik; “Başka Boğaziçi Yok, Başka Arnavutköy Yok”. Ülkesini seven, İstanbul’u seven yurttaş olmanın bilinciyle aynı sözleri tekrarlıyoruz.

Belediye yönetimi, Arnavutköy’ü pazarlanacak bir marka yapma hevesinden vazgeçmelidir. Tarihe, kültüre, insana yatırım yapılmalıdır. Talebimiz çağdaş, uygar bir kent yaşamını sürdürmektir.

Bu çağrımızı yönetimler benimsemese bile bizler Arnavutköy’ü Boğaziçi’nin tarihi ve kültürel mirası ile yaşatmaya kararlıyız.

Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği

Editör: Güven BOĞA