AŞI CANDIR HAYAT KURTARIR

Covid-19 salgının başından itibaren hem pandemi süreci hem de aşı süreci Sağlık Bakanlığı tarafından çok kötü yönetildi. Bu kötü yönetim sonucu  salgında ölen vatandaşımızın sayısı 50.000’e yakın, hastalanan vatandaşımızın sayısı 5 milyon 300 binden fazla oldu.  Zamanında alınmayan tedbirler, zamanından önce açılmalar, işçi, işsiz, dar gelirli, yoksul ve esnafa yapılmayan ekonomik ve sosyal yardımlar, sağlık meslek örgütleri ile salgının paylaşılmaması, veriler üzerinde oynamalar ve şeffaf olunmaması  bizi bu noktaya getirdi. Pandeminin hızı doğal seyri gereği azalıyor. Aslında daha hızlı azalmasını yani hastalanan ve ölen vatandaşlarımızın sayısının daha az olmasını bekliyorduk. Ancak olmadı. Önümüzdeki durumu en iyi nasıl değerlendiririz, ona  bakmamız gerekir. 

Önümüzde salgında bizi en fazla koruyacak olan aşılardır. Çok uzun bir süre aşılamanın önemini anlatıyoruz. Eğer kısa sürede toplumun %70’ini aşılarsak toplumsal bağışıklığı sağlamış olacağımızdan bu durum bizi salgından farklı açılardan korumuş olacak. En önemlisi salgından ölen ve hastalanan insan sayısı oldukça azalacak. İkinci önemli nokta ise giderek artan varyant virüslere karşı kontrolü biz ele almış olacağız. Bunun tersi bir durumda ise yeni artışlar veya alevlenmeler kaçınılmaz olacak.

Aşıda bugün itibarı ile durumumuz şöyle; İlk doz aşı yaptıran 19 milyona yakın  vatandaş  (%23.1), ikinci doz aşı olan 13 milyon 500 bin vatandaş (%16.5).  Yani toplumun en az %70’ini hedeflediğimiz orandan çok uzağız. Yaz aylarındaki salgının hızındaki azalmayı çok iyi değerlendirmeliyiz. Çok hızlı bir şekilde aşılama  kampanyası başlatmalıyız. Toplumun her kesimini hızla aşılamalıyız.

Sağlık Bakanlığı tarafından üç firma ile anlaşma yapılıp bol miktarda aşı geleceği bildirilmesine rağmen ne yazık ki henüz aşılama oranlarına baktığımızda bu durumu  göremiyoruz.  Oysaki bu zamanlar çok önemli sonbaharda varyant virüslerle birlikte yeni bir artışı öngörmek zor değil. Bunu önlemenin yolu aşılama oranlarını hızla arttırmak. Sağlık Bakanlığı her zaman ki gibi konunun ciddiyetinde değil. Bu nedenle gerekli refleksi göstermiyor. Aşı konusunda yaratılan gereksiz tereddütler, elimizde  aşı olsa bile şu an vatandaşın aşı olmasında isteksizliği nedeniyle oldukça istenilen oranlarda değil. Aşı tereddütü konusundaki bu algıyı hızlıca tersine döndürmemiz gerekir. Bu nedenle hızlıca tüm aşıların güvenilir olduğunu, koruyuculuk oranlarının yüksek olduğunu, bizi pandemiden kurtaracak olan en önemli şeyin aşı olduğunu, aşıya karşı herhangi bir tereddüt olmaması gerektiğini bıkmadan usanmadan defalarca anlatmalıyız.

AŞI OL, COVİD-19 OLMA

AŞI DEĞİL, COVİD-19 ÖLDÜRÜR

COVİD-19 ÖLDÜRÜR, AŞI GÜLDÜRÜR

AŞI OL, SEVDİKLERİNİ ÜZME

Editör: TE Bilisim