BM'nin üst düzey sağlık yetkilisi Pazartesi günü, gelişmekte olan ülkelere daha fazla aşı sağlamak için devam eden kampanyasında, COVID-19 vakaları ve ölümleri son haftalarda azalmasına rağmen, dünyanın “iki yollu bir pandemi” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşıların eşit olmayan dağılımının virüsün yayılmaya devam etmesine izin verdiğini ve böylece bu tedavileri etkisiz hale getirebilecek bir varyantın ortaya çıkma ihtimalinin arttığını söyledi. 

Cenevre'deki DSÖ merkezinden yaptığı son medya brifinginde , "Adil olmayan aşılama, sadece en az aşıya sahip olanlar için değil, tüm uluslar için bir tehdittir" diye uyardı . 

'Karışık bir resim' 

Pazartesi itibariyle, 3,7 milyon ölüm dahil olmak üzere küresel olarak 173 milyondan fazla onaylanmış COVID-19 vakası vardı. 

Tedros, altı haftadır yeni vakaların, beş haftadır da ölümlerin düştüğünü bildirdi. Bu “cesaret verici işaretlere” rağmen, geçen hafta Afrika, Amerika ve Batı Pasifik'te ölümler arttığından ilerlemenin “karma bir tablo” olduğunu söyledi. 

Gazetecilere verdiği demeçte, "Giderek iki yönlü bir salgın görüyoruz: birçok ülke hala son derece tehlikeli bir durumla karşı karşıyayken, en yüksek aşı oranlarına sahip olanlardan bazıları kısıtlamaları sona erdirmekten bahsetmeye başlıyor" dedi. 

Tedros, endişe verici varyantların artan küresel iletimi göz önüne alındığında, sonuçların henüz aşılanmamış olanlar için felaket olabileceğinden kısıtlamaların kaldırılmasında dikkatli olunmasını tavsiye etti. 

Bu arada, birçok ülkede hala yeterli aşı yok. Şimdiye kadar, dozların yaklaşık yüzde 44'ü daha zengin ülkelerde uygulandı. Daha yoksul ülkelerde ise bu rakam sadece yüzde 0,4. 

Birleşmiş Milletler hükümetlere aşırı dozlarını küresel aşı eşitliği girişimi COVAX ile paylaşmaları için baskı yapıyor . Birkaç ülke, Tedros'un yakında yerine getirileceğini umduğu bağışlar vaat etti. 

G7 liderlerine çağrı 

DSÖ başkanı geçtiğimiz günlerde dünya nüfusunun en az yüzde 10'unun Eylül ayına ve yüzde 30'unun Aralık ayına kadar aşılanması için küresel bir baskı çağrısında bulundu. Eylül hedefine ulaşmak, yalnızca Haziran ve Temmuz aylarında 100 milyona ihtiyaç duyulacak şekilde ek 250 milyon doz gerektirecektir. 

Bu hafta sonu gerçekleşecek G7 zirvesiyle Tedros liderlere bir çağrıda bulundu.  

“Bu yedi ulusun bu hedeflere ulaşma gücü var. G7'yi sadece dozları paylaşmaya değil, Haziran ve Temmuz aylarında paylaşmaya da çağırıyorum" dedi. 

"Ayrıca tüm üreticilere, COVAX'a yeni aşı hacminde ilk ret hakkını vermeye veya bu yıl hacimlerinin %50'sini COVAX'a taahhüt etmeye çağırıyorum." 

Üretime yatırım yapın 

Tedros, rutin aşılar da dahil olmak üzere düşük gelirli ülkelerde aşı üretimine yatırım yapmanın önemini de vurguladı.   

Aşı üretimi için bir Afrika Birliği ortaklığının başlatılmasının ardından birkaç ülkenin bu alanda ilerleme kaydettiğini kaydetti. 

Buna bağlı olarak, birkaç şirket ve ülke, mRNA aşılarının küresel üretimini kolaylaştırmak için bir teknoloji transfer merkezi kurmayı amaçlayan bir DSÖ planına katılmaya ilgi duyduklarını ifade ettiler. Teknik inceleme yapılıyor. 

Tedros, "Pandemiyi sona erdirmenin önündeki en büyük engel; dozların, kaynakların, teknolojinin paylaşımı olmaya devam ediyor" dedi.

Editör: TE Bilisim