CEZA HUKUKU

1-Ceza hukuku nedir?

Ceza hukuku, suçları ve bunlara uygulanacak cezaları konu alan hukuk dalıdır.

Haksızlık teşkil eden insan davranışlarını ele alır. Hangilerinin kabahat hangilerinin suç olduğunu belirler. Hem kabahatlerin hem de suçların yaptırımını belirler.

Ceza hukuku, müeyyideleri düzenleyen hukuk dalıdır. Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarına yer verir.

2-Suç nedir?

Toplum düzeninin kurulması ve bu düzenin sağlıklı bir şekilde sürekliliğinin sağlanması amacı ile kanunda düzenlenen ve kanunda düzenlenmesi sebebi ile hak ihlaline veyahut haksız eyleme sebep olan insan davranışlarıdır.

Her suç kendi içerisinde bir hak ihlalini barındırır. Ancak her hak ihlali suç teşkil etmez.

3-Ceza nedir?

Ceza, kanunda suç olarak kabul edilen eylemlere karşı düzenlenen yaptırımdır.

Suç ya da kabahat sayılmayan hiçbir eyleme yaptırım uygulanmaz.

4-Ceza hukuku neden önemlidir?

Ülkemizde suç işlenme oranı günden güne artmaktadır. Bu durum da ceza avukatının yargılama içerisindeki önemini daha da artırmıştır.

Hukuk büromuz Kayseri’de kazandığı tecrübe ile ceza hukuku alanında profesyonel bir hizmet sunmaktadır. Kayseri’de bulunan hukuk büromuz gerek müşteki gerek sanık tarafında müvekkillerini en iyi şekilde savunmaktadır.

5-Sanık avukatı kimdir?

Sanık, suç işlediği düşünülerek mahkemeye sevk edilen kişidir. Hakkında ceza davası açılan ve ceza mahkemesinin verdiği karar hükmünün kesinleşmesine kadar suç şüphesi altında bulunan kişidir.

Yani kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar suç şüphesi altında bulunan kişidir.

Hakkında soruşturma faaliyeti yürütülen şüpheli ile ilgili hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ile birlikte artık kovuşturma aşamasına geçilmekte ve bu aşamada kişi SANIK olarak nitelendirilmektedir.

Suç şüphesi altında bulunan kişi soruşturma aşamasında şüpheli, kovuşturma aşamasında ise sanık olarak adlandırılır.

Sanık savunmasını yapan avukatı MÜDAFİ denilmektedir. Müdafi, sanığı savunmakla birlikte savunmasında sanıktan bağımsızdır.

Müdafi, davayı tüm kamuya karşı savunmak durumunda olan yalnız kişidir.

Müdafi, şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı; vekil ise katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiye ceza muhakemesinde temsil eden avukatıdır.

6-Türk Ceza Kanununun özel hükümler kısmı nelerdir?

*Uluslararası suçlar

*Kişilere karşı suçlar

*Topluma karşı suçlar

*Millete ve devlete karşı suçlar

7-Ceza hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?

  • Kanunilik ilkesi
  • Belirlilik ilkesi
  • Kıyas yasağı ilkesi
  • Aleyhe kanunun geçmişe yürüme yasağı ilkesi
  • İdarenin düzenleyici işlemleri ile suç ve ceza oluşturması yasağı ilkesi
  • Örf ve adete dayalı olarak suç ve ceza oluşturma yasağı ilkesi
  • Cezaların şahsiliği ilkesi
  • Eşitlik ilkesi
  • Non bis in idem/aynı fiilden dolayı iki kez yargılama yasağı ilkesi

8-Ceza hukuku neden vardır?

İnsanlar için toplu halde toplumda yaşamak tabii zorunlu bir durumdur. Çünkü; toplum içinde insanlar ihtiyaçlarını daha kolay karşılar. Bir arada yaşayan insanların arasında çatışma çıkması, uyuşmazlık olmaması kaçınılmaz bir durumdur. Toplumda çatışma çıkmasını önleme görevi, uyuşmazlıklara çözüm bulma süreci ancak belirli bir yaptırımların uygulanmasıyla olur.

9-Ümanizm ilkesi nedir?

Ümanizm ilkesi, insan onuruna saygı ilkesidir. Suç işlediği için ceza yaptırımına tabi tutulan kişinin yeniden topluma kazandırılması amaçlanır.

SUÇLUYU KAZIYINIZ, ALTINDAN İNSAN ÇIKAR …..

Boşanma davalarında iyi insanların kötü yüzünü, ceza davalarında ise kötü insanların iyi yüzünü görürüz.

Suçluya eziyet etmek, suçluyu darp etmek, suçluyu kırbaçlamak, hırsızın elinin kesilmesi, zina yapan kadının taşlanması yasaktır.

Suçlunun yeniden sosyalleşmesi, suçlunun gelecekte sosyal sorumluluk içerisinde yaşaması amaçlanmaktadır. Suçlunun sosyalleştirilerek yeniden topluma kazandırılması amaçlanmaktadır.

10-Ceza avukatının yargılama içerisindeki rolü nedir?

Mahkemelerde yargılama üç saç ayağı üzerine kuruludur.

Bunlar; iddia makamı, savunma makamı ve karar makamıdır.

Ceza avukatı, ceza yargılamasındaki savunmayı temsil eder. Ülkemizde yargılamalar uzun sürmektedir. Bazen adalet yerini bulmamakta bazen de adalet geç tecelli etmektedir. Ceza avukatının önemi, uzun süren bu yargılamalarda öne çıkmaktadır.

Ceza avukatı, delilleri toplar, tanıkları tespit eder ve yargılamanın adil bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Ceza avukatı, duruşma öncesi sanığın lehine olacak durumları tespit eder. Ceza avukatının en temel görevi, sanığı en iyi şekilde savunmaktır.

Ceza avukatı sorumluluğu dosyanın kesinleşmesi ile veya dosyadan istifa etmesiyle, istifa ettiği tarihten sonra 15 gün içinde sonlanır.

11-Ceza avukatı aynı anda kaç kişinin savunmasını yapabilir?

Burada değerlendirilmesi gereken temek nokta MENFAAT ÇATIŞMASI olup olmadığıdır. Sanıklar arasında menfaat çatışması var ise sanıklar ayrı ayrı temsil edilmek zorundadır.

Ancak ceza davasında sanıklar arasında bir bağ ya da bağlantı yok ise bir avukat, tüm sanıkları temsil edebilir.

12-Ceza avukatına her şeyi anlatmalı mıyım?

Tüm avukatların SIR SAKLAMA VE GİZLİLİK yükümlülüğün uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yüzden yargılama aşamasında avukat ile her türlü bilgi ve belge paylaşımı yapılmalıdır.

Avukatınıza her şeyi en doğru ve yalın haliyle anlatmanızda fayda bulunmaktadır. Bu sayede avukat, tüm olasılıkları bilerek savunmayı daha iyi hazırlar.

Editör: TE Bilisim