Avrupa'nın dört bir yanından itfaiyeciler Perşembe günü Fransa'da geniş bir çam ormanı alanını süpüren büyük bir orman yangınını kontrol altına almak için mücadele ederken, Almanlar ve Polonyalılar ülkeleri arasında akan bir nehirde toplu bir balık ölümüyle karşı karşıya kaldılar.

Avrupa, halihazırda iklim değişikliği ve kirlilik tehdidi altında olan çiftçiler ve ekosistemler için trajik sonuçlar doğuran şiddetli bir sıcak hava dalgası ve kuraklıktan muzdarip .

Kuraklık, arz kıtlığı ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının enflasyonun yükselmesine neden olduğu bir zamanda tarım ürünleri ve diğer gıda kaybına neden oluyor.

Tarihinin en kötü kuraklığını yaşayan Fransa'da, geçen ay alevlerin harap ettiği Gironde bölgesi ve komşu Landes'te gece boyunca çam ormanlarını alevler sardı ve gökyüzünü yoğun turuncu bir ışıkla aydınlattı. Salı gününden bu yana 68 kilometrekareden (26 mil kare) fazla yandı.

Fransız orman yangınları şimdiden yaklaşık 10.000 kişinin tahliyesini zorladı ve en az 16 evi yok etti.

Çekya'dan kuzeye Baltık Denizi'ne akan Oder Nehri boyunca, gönüllüler Polonya ve Almanya'da karaya vuran ölü balıkları topluyorlar.

WWF Polonya'nın koruma politikası direktörü Piotr Nieznanski, bir endüstri tarafından suya zehirli bir kimyasalın salındığını ve kuraklığın neden olduğu düşük su seviyelerinin koşulları balıklar için çok daha tehlikeli hale getirdiğini söyledi.

Uluslararası bir nehir olan Oder Nehri boyunca trajik bir olay yaşanıyor ve neler olduğuna dair şeffaf bir bilgi yok” dedi ve hükümet yetkililerini soruşturmaya çağırdı.

Nehir kıyısında yaşayanlar, suda yüzmemeleri ve hatta suya dokunmamaları konusunda uyarıldı.

Polonya'nın devlet su yönetim organı, kuraklık ve yüksek sıcaklıkların küçük miktarlarda bile kirliliğin ekolojik bir felakete yol açabileceğini söyledi, ancak kirliliğin kaynağını belirlemedi.

Kuzey Sırbistan'da, Conopljankso rezervuarının kuru yatağı şimdi kuraklıktan sağ çıkamayan ölü balıklarla dolu.

Almanya'nın Ren Nehri boyunca su seviyesi o kadar düşme riskiyle karşı karşıyaydı ki, kömür ve benzin gibi kritik enerji kalemleri de dahil olmak üzere malların taşınması zor hale gelebilirdi.

Portekiz'in en yüksek dağ sıralarındaki bir milli park olan Serra da Estrela da bir orman yangını tarafından harap ediliyordu. Yaklaşık 1.500 itfaiyeci, 476 araç ve 12 uçak, onunla savaşmak için görevlendirildi, ancak Lizbon'un 250 kilometre (150 mil) kuzeydoğusundaki rüzgarla çalışan aleve ulaşmak çok zordu, erişilemeyen zirveler neredeyse 2.000 metre (6,560 fit) yüksekliğinde ve derin vadilerle. Yangın, 10.000 hektar (25.000 dönüm) ormanlık alanı kömürleştirdi.

Sıcaklıkların Temmuz ayında 40,3 santigrat derece (104.5 derece Fahrenheit) rekoruna ulaştığı İngiltere'de, hava durumu ofisi, sıcaklıkların 36 C'ye (96.8 F) ulaşacağı tahmin edilen Perşembe ile Pazar günleri arasında "aşırı sıcaklık" için yeni bir uyarı yayınladı.

Güney Britanya'da kaydedilen en kurak yazlardan biri oldu ve Met Office hava servisi önümüzdeki birkaç gün içinde "olağanüstü bir orman yangını riski" olduğunu söyledi.

Londra İtfaiyesi, kontrol odasının Ağustos ayının ilk haftasında 340 ot, çöp ve açık alan yangınıyla uğraştığını, geçen yılın sekiz katı olduğunu söyledi. Komiser Yardımcısı Jonathan Smith, "Londra'daki çimenler kupkuru ve en küçük kıvılcımlar, yıkıma neden olabilecek bir yangın başlatabilir" dedi.

İsviçre'de kuraklık ve yüksek sıcaklıklar balık popülasyonlarını tehlikeye attı ve yetkililer kuruyan bazı derelerden balıkları çıkarmaya başladı.

Zürih kantonunda bulunan Hausen'de yetkililer, bu hafta neredeyse kurumuş Heischerbach, Juchbach ve Muehlebach derelerinde, çoğu kahverengi alabalık olmak üzere yüzlerce balığı elektrik şokuyla uyuşturarak ve ardından hemen bir su tankına yerleştirerek yakaladılar. Yerel basında çıkan haberlere göre oksijenle zenginleştirilmiş. Daha sonra balıklar halen yeterli su bulunan derelere götürüldü.

Aşırı hava koşullarının yol açtığı tüm zararlara rağmen, İsviçreli yetkililer hastalıklı bir durum görüyorlar: Son birkaç yılda dağlarda kaybolan bazı insanları bulma umudu olduğuna inanıyorlar çünkü buzullar eridikçe bedenleri serbest bırakılıyor.

İsviçre'nin Valais kantonunda, eriyen buzullar yakın zamanda düşen bir uçağın parçalarını ve ayrı yerlerde en az iki iskeleti ortaya çıkardı. 20Minuten haber sitesinin Perşembe günü bildirdiğine göre, cesetlerin kimliği henüz belirlenmedi.

İspanyol devlet televizyonu, orman yangınları yetkilileri bazı sınır kapılarını kapatmaya zorladığı için Fransa'ya giden düzinelerce kamyonun geri dönüp İspanya'da kalmak zorunda kaldığını gösterdi. TVE, çoğu bozulabilir mal taşıyan kamyoncuların, Irun geçişi çevresindeki park alanları dolu olduğu için sınırı geçmenin yollarını aradıklarını bildirdi.

Fransa bu hafta yılın dördüncü sıcak dalgasını yaşıyor ve hükümetin ülkenin tarihindeki en kötü kuraklık olarak nitelendirdiği durumla karşı karşıya. Sıcaklıkların Perşembe günü 40 C'ye (104 F) ulaşması bekleniyordu.

___

Gera, Polonya'nın Varşova kentinden bildirdi. Berlin'den Kirsten Grieshaber, Londra'dan Jill Lawless, Madrid'den Ciaran Giles ve Portekiz'in Lizbon kentinden Barry Hatton habere katkıda bulundu.

Editör: TE Bilisim