BM ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) nadir viral hastalık maymun çiçeği vakalarının bildirildiği ülkelerle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi. BM ajansı yaptığı açıklamada, şu ana kadar 11 ülkede doğrulanmış yaklaşık 80 vaka olduğunu ve 50 vakanın da soruşturmayı beklediğini söyledi.

Monkeypox esas olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında görülür, ancak son günlerde dünyanın diğer bölgelerinde salgınlar ortaya çıkmıştır. Semptomlar ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümlerini içerir. 

DSÖ , " etkilenebilecek insanları bulmak ve desteklemek ve hastalığın nasıl yönetileceği konusunda rehberlik sağlamak için hastalık sürveyansını genişletmek için etkilenen ülkeler ve diğerleriyle birlikte çalışmak " olduğunu söyledi .

BM sağlık ajansı, maymun çiçeğinin COVID -19'dan farklı şekilde yayıldığını vurguladı ve tüm insanları kendi topluluklarındaki herhangi bir salgının boyutu hakkında "ulusal sağlık yetkilileri gibi güvenilir kaynaklardan haberdar olmaya" teşvik etti.

DSÖ daha önceki bir haber bülteninde Avrupa'da en az sekiz ülkenin etkilendiğini söyledi - Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık.

Seyahat bağlantısı yok

BM ajansının Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, vakaların üç nedenden dolayı  atipik olduğunu söyledi .

Biri hariç hepsi, endemik ülkelere seyahat etmekle bağlantılı değildir. Birçoğu cinsel sağlık hizmetleri aracılığıyla tespit edildi ve erkeklerle seks yapan erkekler arasında. Ayrıca, vakalar coğrafi olarak Avrupa ve ötesine dağılmış olduğundan, bulaşmanın bir süredir devam ediyor olabileceğinden şüphelenilmektedir.

Vakaların çoğu şimdiye kadar hafif, diye ekledi.

Dr. Kluge, "Maymun çiçeği genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır ve enfekte olanların çoğu birkaç hafta içinde tedavi görmeden iyileşir" dedi. "Ancak, özellikle küçük çocuklarda, hamile kadınlarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde hastalık daha şiddetli olabilir."

İletimi sınırlamak için çalışmak

DSÖ, olası enfeksiyon kaynağını , virüsün nasıl yayıldığını ve daha fazla bulaşmanın nasıl sınırlandırılacağını belirlemek de dahil olmak üzere ilgili ülkelerle birlikte çalışmaktadır .

Ülkeler ayrıca sürveyans, test, enfeksiyon önleme ve kontrol, klinik yönetim, risk iletişimi ve toplum katılımı konularında rehberlik ve destek almaktadır.

Yaz artışı endişesi

Maymun çiçeği virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır. Ayrıca yakın temas sırasında - enfekte cilt lezyonları, solunan damlacıklar veya cinsel temas dahil vücut sıvıları yoluyla - veya yatak takımı gibi kontamine malzemelerle temas yoluyla da yayılır .

Hastalığı olduğundan şüphelenilen kişiler kontrol edilmeli ve izole edilmelidir.

"Avrupa Bölgesi'nde yaz sezonuna toplu mitingler, festivaller ve partilerle girerken, şu anda tespit edilen vakaların cinsel aktivite yapanlar arasında olması ve semptomların pek çok kişiye yabancı olması nedeniyle bulaşmanın hızlanabileceğinden endişeliyim, dedi Dr.Kluge.

COVID-19 salgını sırasında uygulanan diğer önlemlerin yanı sıra el yıkamanın da sağlık hizmetlerinde bulaşmayı azaltmak için kritik olduğunu ekledi.

Diğer bölgelerdeki vakalar

Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri de maymun çiçeği vakaları bildiren endemik olmayan ülkeler arasındadır.

ABD, kuzeydoğudaki Massachusetts eyaletindeki bir adamın Kanada'ya yaptığı son seyahatin ardından Salı günü pozitif test etmesinin ardından bir yıl içinde ilk vakasını tespit etti.

BM Genel Merkezi'ne ev sahipliği yapan New York City'deki sağlık yetkilileri, Perşembe günü bir hastanede yapılan testin pozitif çıkmasının ardından olası bir vakayı da araştırıyorlar.

ABD, 2021'de her ikisi de Nijerya'dan seyahatle ilgili iki maymun çiçeği vakası kaydetti.

Editör: TE Bilisim