Kurtarma ekipleri, Avustralya'nın Tazmanya kıyılarında mahsur kalan 270 balinanın en az üçte birinin öldüğünü ve daha fazlasının ölmekten korktuğunu söylüyor.

Pazartesi günü adanın batı kıyısında karaya oturan balina kitlesi ortaya çıktı.

Deniz biyologları, kalan pilot balinaları, günler sürecek zorlu bir operasyonda kurtarmak için çabalıyorlar. Balinaları kıyıya neyin çektiği bilinmiyor. Bölgede balina sahilleri yaygındır, ancak on yıldan fazla bir süredir bu boyutlardan bir olay görülmemişti.

Tazmanya, en son 2009 yılında yaklaşık 200 balinanın bu şekilde toplu olarak karaya oturduğu biliniyor.

Balinalar nerede?

Tazmanya Deniz Koruma Programından kurtarma ekipleri Pazartesi günü geç saatlerde geldi ve Macquarie Heads üzerinde üç grup balina buldu - adanın sınırlı gemi ve karayolu erişimi olan uzak bir ucu.

Memelilerden yaklaşık 200'ü bir tekne rampasının yanındaki bir kum havuzunda yıkanmıştı, diğer 30'u ise birkaç yüz metre uzakta bulundu. Ocean Beach boyunca iç kesimlerde 30 tane daha bulundu.

Balinaların çoğu "nispeten erişilemeyen" yerlerde bulunuyor ve kurtarma ekipleri için bir zorluk oluşturuyor.

Nasıl kurtarılıyorlar?

Yaklaşık 40 eğitimli kurtarıcıdan oluşan bir ekip, hayvanları bir kum havuzundan daha derin sulara itmek için ekipman kullanarak Salı sabahı az sayıda balinayı "yeniden yüzdürmeye" başladı.

Dr Kris Carlyon (vahşi yaşam biyoloğu), "Normalde sahilde yüksekte ve kuru hayvanlarla uğraşılıyor. Bu farklı. Hayvanlarımız yarı yüzer, bu yüzden onları yeniden yüzdürmek çok fazla zaman almayacaktır - sadece biraz zorluk gerektirir," dedi. Balinalar suda iyi durumdaysa, bir sonraki adım onları daha da uzaklaştırmaktır.

Dr Carlyon gazetecilere verdiği demeçte, bunun büyük olasılıkla güçlü gelgite karşı bir meydan okuma olacağını söyledi. Manevraya yardımcı olmak için tekneler kullanılabilir.

Bununla birlikte, hayvanların çoğunun çok büyük veya uygun olmayan bir yerde olabileceğini söyledi. Pilot balinalar yedi metre uzunluğa kadar büyüyebilir ve üç tona kadar ağırlığa sahip olabilir.

Dr. Carlyon, "Başlamak için en iyi şansla hayvanları alacağız" dedi. Kurtarıcıların daha önceki görevlerden pilot balinaların üç veya dört gün karaya çıkarak hayatta kalabileceklerini bildiklerini ve bu gruptaki pek çok kişinin iyi "ıslak ve serin" koşullarda olduğunu söyledi.

Grubun kapsamlı bir değerlendirmesi Salı günü daha sonra yapılacaktı. Yetkililer, yeterli yardımcıları olduğunu söyleyerek halkı olay yerinden uzak durmaya çağırdı.

Balinalar neden kıyıya vurur?

Bilim adamları, sebebin genellikle bilinmediğini söylüyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda çevresinde, farklı türden balinalar, her yıl mevsimsel göçler yapmaktadır.

Araştırmacılar, bir lideri takip ettiklerini ve güçlü sosyal bağlarının tüm grupların kendilerini karaya vurmasına yol açabileceğini söylüyor.

Dr. Carlyon, "Bir veya iki tanesi tarafından tek bir talihsizlik olabilir ve pilot balinalar öylesine sosyal bir tür olduğundan, diğer hayvanları da içine çekmiş olabilir," dedi.

2018'de Yeni Zelanda'da, ülkenin doğu kıyısı açıklarında ayrı kıyılarda bir hafta boyunca 200'den fazla pilot balina öldü.

Editör: TE Bilisim