Bakımlı ayaklara sahip olmak istiyorsanız büyük bütçeler ayırmanız gerekmiyor. Ayak bakımı evde kolayca gerçekleştirebileceğiniz adımlarla da yapılabiliyor.
 

Vücudunuzun bütün yükünü taşıyan ayaklarınızı şımartmak için evde kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz ayak bakımı adımları bulunuyor. İster doğal ürünlerle isterseniz de kozmetik ürünleriyle gerçekleştirebileceğiniz birbirinden güzel bakımlar sayesinde yumuşacık ve sağlıklı ayaklara sahip olabilirsiniz. Özellikle çalışan, okuyan ve günün büyük bölümünü dışarıda geçiren kişiler için bu tür bakımlar son derece önemli. Ayakkabının içerisinde tüm gün havasız kalan ayaklarınız için nasıl su hazırlanır, neler kullanılır, topuk çatlaklarına ne iyi gelir ve ayak bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir merak ediyorsanız aradığınız tüm cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.

Ayak Bakımı Neden Yapılmalı?

Sürekli göz önünde olan eller aynı zamanda vücudun en çok bakım yapılan bölgelerinden biri. Fakat çoğu zaman göz ardı edilen ayak bakımı da eller kadar önem taşıyor. Vücut ağırlığıyla birlikte sürekli baskı altında olan ayaklarınız aynı zamanda ayakkabı ve çorap içerisinde havasız kalıyor.  İhmal edilen ayak bakımı, beraberinde yaşam konforunuzu düşürebiliyor ve mantar, nasır, tırnak batması ve kötü koku gibi pek çok farklı sorunu da beraberinde getiriyor. Siz de baştan aşağıya bakımlı bir vücuda sahip olmak için ayak bakımı nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Böylece çok daha hijyenik, yumuşak ve güzel görünen ayaklara sahip olabilirsiniz.

Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Bakımlı ayaklara sahip olmak istiyorsanız büyük bütçeler ayırmanız gerekmiyor. Ayak bakımı evde kolayca gerçekleştirebileceğiniz adımlarla da yapılabiliyor. Ayrıca bakım sırasında doğal ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Böylece hem sağlığınızı koruyabilir hem de uygulamalarınızı sürdürülebilir bir yaşama uygun hale getirebilirsiniz.

1.       Adım: Hazırlık

Ayaklar, vücut ağırlığı ve sürekli sert zeminlerle temas sebebiyle kolayca sertleşebiliyor. Bakım sırasında daha rahat işlem yapabilmeniz ve en mükemmel sonuçlara ulaşabilmeniz içinse ayaklarınızı yumuşatmanız gerekiyor. Bunun için ayaklarınızın rahatça sığabileceği bir kabın içerisine cildinizin yumuşamasına yetecek sıcaklıkta su doldurmanız yeterli. Hızlı etki için suyu çok kaynar yapmamanızda fayda var. Dilerseniz hazırladığınız bu suyun içerisine hem rahatlatması hem de hoş koku yayması için uçucu yağlar ekleyebilirsiniz. Ayak bakımı suyuna ne konur diye düşünüyorsanız yasemin yağı, lavanta yağı ve ayak bakım tuzları gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. Sonrasında ise ortalama 10 dakika bekleyip rahatlamış ve yumuşamış ayaklara sahip olabilirsiniz.

2.       Adım: Tırnakların ve Tırnak Etlerinin Temizlenmesi

El tırnaklarında görmeye alışık olduğumuz tırnak eti temizliği aslında pedikürün de önemli bir adımı. Böylece ayaklarınız daha temiz ve bakımlı bir görünüme kavuşurken aynı zamanda ojeye de hazır hale geliyor. Bu aşamada ayaklarınızı tamamen kurulayıp tırnaklarınızı dilediğiniz uzunlukta kesebilirsiniz. Fakat tırnaklarınızı çok uzun boyutlarda tutmamanız hem çoraplarınızın hızlıca deforme olmaması hem de ayakkabıdayken ayaklarınızda baskı hissi oluşmaması için önemli. Tırnaklarınızın sağlıklı bir şekilde uzaması için yanlarda bulunan etleri kesmemenizde fayda var. Fakat diğer ölü derileri ve fazlalıkları tırnak pensiyle ya da bir tırnak eti itici ile düzeltebilirsiniz.

3.       Adım: Topuk Bakımı

Ayakların bakımını ortaya koyan bölümlerden biri de topuklar. Doğru ve düzenli bakım yapılmadığında çatlayabilen ve özellikle açık ayakkabılarda kötü görünen topukların bakımı aslında son derece kolay. Ayak bakımı topuk çatlakları için bu bölümdeki ölü derileri güzelce temizlemeniz gerekiyor. Peeling işlemi olarak adlandırılan bu tür uygulamalar için ponza taşı ve topuk törpüsü kullanılıyor. Ayağın genelinde ve çatlak sorunu olmayan hafif sertleşmiş topuklarda ise tanecikli peeling ürünleri kullanılabiliyor. Böylece tüm ayak ölü derilerden nazikçe arındırılıyor ve yumuşatılıyor.

4.       Adım: Tırnak Şekillendirme

Kesim işleminden ve genel temizlikten sonra sıra ince ayrıntılara geliyor. Tırnaklarınızdaki keskin köşeleri ve çorabınıza takılabilecek çıkıntıları törpülemeniz gerekiyor. Sonrasında da yuvarlak köşeler ile gözünüze hoş görünecek bir forma kavuşturabilirsiniz. Ayak bakımı nasıl olmalıdır diye sorulduğunda yalnızca tırnak makası akla gelse de bu şekillendirme adımı bakımlı bir görünüm için olmasa olmaz.

5.       Adım: Nemlendirme

Özellikle yıpranmış ayak bakımında önemli bir yere sahip olan nemlendirme adımının, yumuşacık ayaklara sahip olmak isteyen herkes tarafından uygulanması gerekiyor. Tertemiz hale getirdiğiniz ve gerekli bakımlarını yaptığınız ayaklarınıza masaj yaparak uygulayacağınız nemlendirici hem terapi etkisi yaratıyor hem de bakım sırasında oluşan yumuşaklığı uzun süre korumaya yardımcı oluyor. Fakat bu adımda tercih ettiğiniz nemlendiricilerin ayaklara özel olarak üretilen ürünler olması önemli. Hızlı emilen, yoğun nemlendirme etkisine sahip ve parfüm içermeyen ürünler bu noktada maksimum verim sağlıyor. Ayak bakımı evde doğal ürünlerle de yapılabiliyor. 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı balmumunu birlikte eriterek tamamen doğal bir ayak kremi hazırlayabilmeniz mümkün. Bu kremi kavanozda saklayabilir ve her akşam ayaklarınıza uygulayabilirsiniz. Farklı uzmanlar tarafından önerilen pek çok ayak maskesi, ayak kremi ve ayak banyosu tarifi çeşidi de bulunuyor. Bunlar arasından size en uygun olanı tercih ederek evde ayak bakımınıza kolayca dahil edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi