QNB FİNANSBANK ve 8 diğer muhatap daha tarafına 350 Türkiye bu kampanyayı başlattı

İkim Krizinin Önüne Geçmek için Bankaların Kirli Hesaplarına Dur Deme Zamanı!

İklim değişikliğine yol açan başta kömür olmak üzere fosil yakıt bazlı projelere kaynak aktaran bankalar olduğunu biliyor muydun?

Bugün bankalardan bunu sonlandırmayı talep etme zaman! Bankanızın başta kömür olmak üzere fosil yakıt ile enerji üreten şirketlere finansman sağlamamasını için 'Dumansız Para Sahası' ilan etmesini talep ediyorsanız imzalayın!

Geçtiğimiz yıllar içinde finansal kuruluşlar arasından pek çoğu artık kömür bazlı yatırımları finanse etmeyecekleri açıkladılar ve bu açıklamalar Enerji Ekonomisi ve Finansmanı Analiz Enstitüsü'nün (IEEFA) raporunda derlendi.

Rapora göre 100’den fazla ülkedeki finansal kuruluştan bu konuda net taahhüt veren bankaların sayısı 300'ü aştı. Bu liste içinde Türkiye'den de bankalar bulunmakta. Öte yandan Aktifbank, Burgan Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Fibabanka, ICBC, Odeabank, Şekerbank ve Türk Ekonomi Bankası hala 'Dumansız Para Sahası' ilan etmedi! 

Pandeminin ağır koşulları altında geçen 2020-2021 yılları arasında 77 adet küresel banka, sigorta şirketi, emeklilik fonu ve varlık yöneticisi mevcut kömürden çıkış planlarını revize etti ya da yeni çıkış planları açıkladı. Böylece 2015 yılından bu yana toplam 151 adet anlamlı büyüklüğe sahip finans kuruluşu kömürden tamamen çıkmak ya da yatırımlarını sınırlandırmak taahhüdünde bulundu. Şimdi sıra Türkiye'deki bankalarda!

Sen de kampanyamızı imzala, adı geçen bankalara fosil yakıtlara destek olan kirli hesaplardan vazgeçmesi için birlikte seslenelim. 

Detaylar için 350turkiye.org/finans internet sitesini ve 350 Türkiye sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. 

Editör: TE Bilisim