Belarus'ta fabrikalar, Lukashenko'yu protesto için greve gitti.

Beyaz Rusya'nın modern tarihindeki en büyük gösteriden bir gün sonra birkaç üretim merkezi greve katıldı.

Ülkenin cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'nun 9 Ağustos seçimlerindeki zaferini sorgulayan kitlesel protestolar çerçevesinde bu Pazartesi Belarus'ta bir dizi önemli üretim merkezi greve gitti. 

Pazartesi sabahı, dünyanın en büyük potasyum mineral gübre üreticilerinden biri olan Belaruskali madenleri durdu. Yerel basında çıkan haberlere göre, greve fabrikadan giderek daha fazla madenci katılıyor.

Naftan petrol rafinerisindeki işçiler,  yeni seçimler ve güvenlik güçlerinin eylemlerine ilişkin soruşturma da dahil olmak üzere talepleri karşılanmadığı takdirde greve katılacaklarını açıkladılar . Ancak fabrikanın bir sözcüsü daha sonra Pazartesi günü yetkililerle bir toplantı yapılmasının beklendiğine ve buranın tehlikeli bir üretim tesisi olduğu için grev olmayacağına dair güvence verdi.

Belarus Otomobil Fabrikası (BelAZ) da protestolara devam ediyor. "Biz şirket yönetimine, Lukaşenko istifası dahil taleplerimizi ilettik.

Aynı şekilde Minsk Otomobil Fabrikası (MAZ) ve Minsk Traktör Fabrikası (MTZ) çalışanları da grev çağrısı yapacaklarını açıkladı. Pazartesi günü, birkaç MTZ çalışanı işlerini bıraktı ve Lukashenko'nun işçilerin sorularını yanıtlamaya geldiği Minsk Traktör Fabrikasına (MZKT) gitti. MTZ, şu an için grevin bir günlük ilan edildiğini, ancak   talepleri karşılanmadığı takdirde süresiz olacağını belirtti.

Belarus Ulusal Radyo ve Televizyon Şirketi'nin (Belteleradiokompaniya) personeli de greve katıldı, Interfax-Zapad'ın bir kaynağa atıfta bulunarak yüzden fazla çalışanın merkez binasının önünde toplandığını belirtti.

Lukashenko, MZKT fabrikasının işçilerine yaptığı konuşmada Belarus'ta başka cumhurbaşkanlığı seçimleri olmayacağına ve "baskı altında" hiçbir şey yapmayacağına dair güvence verdi.

Beyaz Rusya'nın modern tarihindeki en büyük protesto

İşçiler greve çıkıyor

Minsk, bu Pazar günü iki büyük seferberliğe sahne oldu. İlki, resmi verilere göre  65.000 kişiyi bir araya getiren ve Alexander Lukashenko'yu desteklemek için Belaya Rus örgütü tarafından çağrılan bir mitingdi.

Bunu, yerel basının tahminlerine göre, muhalefet destekçilerinin 200.000'den fazla kişinin katıldığı ve ülkenin modern tarihindeki en büyük gösteri olduğunu gösteren bir gösteri izledi.

Şiddetli çatışmalar ve tutuklamalar

Protestolar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarının açıklanmasından kısa bir süre sonra, 1994'ten beri iktidarda olan Lukashenko'nun zaferini işaret ederek 9 Ağustos'ta patlak verdi. O gün binlerce insan, ret, seçimlerin adil olmadığını kınadı ve asıl kazananın muhalefet adayı Svetlana Tijanóvskaya olduğunu garanti etti. 

Bu arada Lukashenko  ,  geçen Çarşamba günü protestocuların çoğunun "işsiz" ve "sabıka kaydı" olduğunu açıkladı . Birkaç kez, gösterilerin yurtdışından da düzenlendiğini temin etti.

Protestoların ilk üç gününde   protestocularla polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı . Kolluk kuvvetleri   kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve şok bombası kullandı. Belarus İçişleri Bakanlığı'na göre, protestolar sırasında yaklaşık 6.000 protestocu tutuklandı. Ayrıca protestolarda iki kişi hayatını kaybederken onlarcası yaralandı. 

Editör: TE Bilisim