Başkan Joe Biden, Çarşamba günü idari emirlerle petrol, gaz ve kömür emisyonlarını azaltmayı ve açık deniz rüzgar türbinlerinden elektrik üretimini iki katına çıkarmayı hedefliyor.

İmza bekleyen sözleşmeler, petrol ve diğer fosil yakıtlar için federal hibeleri hedefliyor, eyaletler ve su kütleleri için yeni petrol ve gaz kiralamalarını durduruyor. Ayrıca önümüzdeki 10 yıl içinde ülkedeki kara ve deniz suyunun yüzde 30'unu korumayı ve tamamen elektrikli bir federal araç filosuna geçmeyi planlıyorlar.

Küresel ısınmayı engellemek için gereken hızlı değişim

Biden, enerji sektöründeki fosil yakıt kirliliğini 2035 yılına kadar ve bir bütün olarak ABD ekonomisini 2050 yılına kadar ortadan kaldırmaya, güneş ve rüzgar enerjisinin halihazırda piyasa odaklı büyümesini hızlandırmaya ve ülkenin petrole ve gaza olan bağımlılığını azaltmaya kararlı. İddialı plan, batıdaki ölümcül orman yangınları ve doğudaki yağmurlar ve kasırgalar gibi aşırı hava olaylarını şiddetlendiren insan yapımı küresel ısınmayı yavaşlatmayı hedefliyor. Bununla birlikte, küresel ısınmayı engellemek için gereken hızlı değişim hızı, aynı zamanda Başkan ve Demokratlar için bir bütün olarak siyasi bir risk oluşturmaktadır.

Her iki tarafın önceki yönetimlerinden farklı olarak Biden, ajansları, çevreyi kirleten rafinerilere ve diğer tehlikelere en yakın yaşayan düşük gelirli ve azınlık topluluklarına ve işle karşı karşıya kalan petrol ve kömür yaması kasabalarına yardım ve yatırım yapmaya yönlendiriyor. ABD, iklim ısınmasına neden olan sera gazları yaymayan rüzgar, güneş ve diğer enerji kaynaklarına olan bağımlılığını keskin bir şekilde artırmak için ilerlerken siyasal kayıplar olacağı ileri sürülüyor.

Biden emirleri imzalamadan önce yaptığı açıklamada, Beyaz Saray, eylemler, "hem önemli kısa vadeli küresel emisyon azaltımlarının hem de yüzyılın ortasına kadar veya öncesinde net sıfır küresel emisyonların, dünyayı tehlikeli, potansiyel olarak yıkıcı bir iklim yörüngesine yerleştirmekten kaçınmak için gerekli olduğunu" belirtti.

Temiz enerji

Beyaz Saray, emirlerin "ABD enerji sektörünü yeniden canlandırmayı, doğal kaynaklarımızı korumayı ve ülkemizi temiz enerji geleceğine doğru yönlendirmeye yardımcı olmak için bunlardan yararlanmayı" amaçladığını söyledi.

Biden ayrıca iklim değişikliğini ulusal güvenlik önceliğine yükseltiyor. Koruma planı, Biden'ın küresel ısınmayı yavaşlatmak için 2 trilyon dolarlık bir programa yönelik kampanya taahhüdünün bir parçası olarak 2030 yılına kadar rekreasyon, vahşi yaşam ve iklim çalışmaları için milyonlarca dönümlük bir alan ayıracak.

İklim değişikliği bilimiyle alay eden Başkan Donald Trump, ABD'yi Paris küresel iklim anlaşmasından çekerek, kömür, gaz ve petrol üretimine daha fazla kamu arazisi açtı ve fosil yakıt emisyonlarına ilişkin düzenlemeleri zayıflattı. Uzmanlar, bu emisyonların Dünya'nın iklimini tehlikeli bir şekilde ısıttığını ve selleri, kuraklıkları ve diğer doğal afetleri kötüleştirdiğini söylüyor.

Georgia Tech iklim bilimci Kim Cobb, yürütme kararlarını haftalık Biden yönetimi için "mükemmel bir başlangıç" olarak nitelendirdi.

Cobb, "Bu 7. Gündeki ivme, bu yönetimin 4 yıllık dönemini temsil ediyorsa, 2050'den önce karbon nötrlüğünü elde edebileceğimize inanmak için her türlü neden var," dedi.

Biden ve destekçileri, temiz enerjiye yapılan yatırımın milyonlarca işi netleştireceğini söylüyor. Ancak bunun gerçekleşmesi muhtemelen yıllar alacak ve emirler petrol, gaz ve elektrik santrali endüstrilerinin yanı sıra birçok Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilinin yoğun muhalefetiyle karşılaşacak.

Batılı eyaletlerdeki petrol ve gaz sondajcılarını temsil eden Batı Enerji İttifakı başkanı Kathleen Sgamma, yürütme emrinin federal topraklardaki sondajı artık uygulanabilir olmadığı noktaya kadar ertelemeyi amaçladığını söyledi. 

Geçen hafta ABD toprakları ve suları için 60 günlük yeni sondaj izinlerinin askıya alındığı duyuruldu.

Biden, Trump yönetiminin bazı devasa açık deniz rüzgar türbini projelerinin izin incelemesini yavaşlatmasının ardından açık deniz rüzgârından enerji üretimini iki katına çıkarmaya çalışıyor.

Önemli bir şekilde, fosil yakıt endüstrileri için sübvansiyon görevi gören harcamaları ortadan kaldırmaları için ajansları yönlendiriyor.

Sondaj duraklaması için bastıran bir çevre grubu olan Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nin yönetici müdürü Kierán Suckling, "Fosil yakıt endüstrisi gezegene çok büyük zararlar verdi. Yönetimin incelemesi, doğru yapılırsa, pis çatlatma ve sondajın her yerde sonsuza dek sona ermesi gerektiğini gösterecek” dedi.

Editör: TE Bilisim