Başkan olarak seçilen Joe Biden'ın Kongre'den ülkedeki tahmini 11 milyon kişiye yasal statü sunmasını derhal isteme kararı, konunun Demokratları ve Cumhuriyetçileri kendi partileri içinde bile uzun süredir böldüğü göz önüne alındığında savunucuları şaşırttı.

Planları hakkında bilgilendirilen dört kişiye göre Biden, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki milyonlarca göçmen için vatandaşlığa giden bir yol sağlamak için görevdeki ilk gününde yasayı açıklayacak.

Seçilen başkan, ABD'de yasadışı olarak yaklaşık 11 milyon kişi için vatandaşlık yolunda bir kampanya yürüttü, ancak koronavirüs salgını, ekonomi ve diğer önceliklerle güreşirken ne kadar hızlı hareket edeceği belli değildi. Savunucuların hatıraları, başkan adayı Barack Obama'nın 2009'da görevdeki ilk yılında bir göçmenlik tasarısı sözü verdiğini, ancak ikinci dönemine kadar konuyu ele almadığını hatırladı.

Biden'in planı, başarılı 2016 başkanlık kampanyası kısmen yasadışı göçü engellemeye veya durdurmaya dayanan Donald Trump'ın tam tersi.

Ulusal Göçmenlik Yasası İcra Direktörü Marielena Hincapie, "Bu, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan tüm belgesiz göçmenlerin vatandaşlık yoluna yerleştirilmesi gerektiğini kabul eden Trump'ın göçmen karşıtı gündeminden gerçekten tarihi bir değişikliği temsil ediyor" dedi. 

Başarılı olursa, Başkan Ronald Reagan'ın 1986'da yaklaşık 3 milyon insanı affetmesinden bu yana, yasa, ülkedeki insanlara statü verilmesine yönelik en büyük adım olacak. Göç politikasını elden geçirmeye yönelik yasal çabalar 2007 ve 2013'te başarısız oldu.

Biden'ın göreve gelen genelkurmay başkanı Ron Klain Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Biden'ın Kongre'ye “göreve geldiği ilk gün” bir göçmenlik tasarısını göndereceğini söyledi. Ayrıntı vermedi ve Biden'ın ofisi ayrıntılar hakkında yorum yapmayı reddetti.

Geçtiğimiz günlerde, Beyaz Saray İç Politika Konseyi göçten sorumlu müdür yardımcısı Esther Olivarria tarafından savunuculara tasarının ana hatları hakkında bilgi verildi.

Latin Amerika Vatandaşları Birliği'nin eski başkanı Domingo Garcia, Perşembe günü yaptığı bir telefon görüşmesinde savunucularına Trump'ın Senato'daki görevden alma davasının tasarıyı erteleyebileceğini söyledi.

Garcia, "Hızlı hareket edeceklerine çok şaşırdım çünkü '08'de seçilen Obama'dan da aynı sözleri aldık ve o tamamen başarısız oldu," dedi.

Ulusal Göçmenlik Forumu başkanı ve Perşembe gecesi brifing verilenler arasında, göçmenlerin sekiz yıllık bir vatandaşlık yoluna alınacağını söyledi. Ülkeye küçük çocuklar olarak gelen insanları sınır dışı edilmekten koruyan Çocukluk Dönemi Gelişleri İçin Ertelenmiş Eylem programında ve yüzbinlerce insana çekişmelerden geçici statü veren Geçici Koruma Statüsünde olanlar için daha hızlı bir yol olacak.

Ülkede kaç kişinin yasadışı olduğunu kesin olarak bilmek imkansız. Pew Araştırma Merkezi , 2007'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 12,2 milyondan 2017'de 10,5 milyon olduğunu tahmin ediyor .

Editör: TE Bilisim