Cumhuriyet kabinesinden bir temsilcinin verdiği demeçte, protestocular Kırgızistan hükümetinin binasına el koydu.

Kaynak, hükümet binasında herhangi bir yağma ve katliam belirtisi görmediğini de sözlerine ekledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını iptal etme olasılığına izin verdi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbai Jeenbekov, cumhuriyet başkanı Tolgonai Stamalieva Salı günü RIA Novosti'ye verdiği demeçte, parlamento seçimlerinin sonuçlarının iptal edilmesi olasılığına izin verdiğini söyledi.

Basın sekreterine göre Jeenbekov Bişkek'te.

Durumu kontrol ediyor ve tüm siyasi güçlerin ülkenin çıkarlarını kendi çıkarlarının üstüne koyacağına, toplumda bir bölünmeye ve ülke vatandaşlarını endişelendiren diğer korkulara izin vermeyeceğine olan güvenini ifade ediyor. Tüm çabalarını ülkeyi geri döndürmek için yönlendiriyor. Öncelikle bu, ülkede önceki gün yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarıyla ilgilidir. "

Stamalieva'nın vurguladığı gibi, cumhuriyet sakinleri daha önce iki halk ayaklanmasından sağ kurtulmuşlardı ve "hiç kimsenin barış ve istikrarın bedelini bilmediği gibi", bu nedenle cumhurbaşkanı tüm siyasi güçleri "ihtiyatlı olmaya" çağırıyor.

Pazartesi günü, Bişkek'in merkezinde, ülke parlamentosuna girmeyen parti taraftarlarının protestoları başladı. Bunlardan biri, Kırgızistan Sosyal Demokratları'na eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in oğlu Seyitbek Atambayev başkanlık ediyor. Protestocular, seçim sonuçlarının iptalini ve ikinci bir oylama yapılmasını talep etti. Akşam protestocularla güvenlik görevlileri arasında çatışmalar başladı.

Salı gecesi aktivistler Beyaz Saray binasına baskın yaptı. Daha sonra, eski Başkan Atambayev'i Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi'ndeki duruşma öncesi gözaltı merkezinden serbest bıraktılar.

Parlamento seçimleri bir gün önce yapıldı. Ön verilere göre, hükümet yanlısı partiler Birimdik (yüzde 24,52 oy) ve Mekenim Kırgızistan (23,89) ile merkezci Kırgızistan (8,73) ve Butun Kırgızistan (7, on bir).

Gerisi yüzde yedi engelini aşamadı. Destekçileri çok sayıda seçim ihlali bildirdiler. Cumhurbaşkanı Sooronbai Jeenbekov, oy satın almanın seçim sürecinde bir sorun haline geldiğini kabul etti.

Parlamento seçimlerinin sonuçları iptal

Kırgız Cumhurbaşkanı Sooronbai Ceenbekov 6 Ekim Salı günü yaptığı açıklamada, parlamento seçimlerinin sonuçlarını iptal etme olasılığını kabul ettiğini söyledi. Bu bilgi eyalet basın sekreteri Tolgonai Stamalieva tarafından bildirildi.

Ayrıca, ona göre, cumhuriyet başkanı durumu kontrol ediyor ve "tüm siyasi güçlerin ülkenin çıkarlarını kendi çıkarlarının üstüne koyacağına, toplumda bir bölünmeye ve ülke vatandaşlarını endişelendiren diğer korkulara izin vermeyeceğine olan güvenini ifade ediyor." Jeenbekov, ülkeyi tekrar düzene sokmaya çalışacak.

Devlet başkanı Stamalieva, mevcut duruma dayanarak, MSK'ya parlamento seçimlerinin sonuçlarının iptaline kadar ihlallerle ilgili materyalleri dikkatlice incelemesini tavsiye ettiğini kaydetti.

Basın sekreterine göre cumhurbaşkanı şimdi Bişkek'te.

Daha önce Kırgızistan'daki parlamento seçimlerinin sonuçlarına karşı protestocular, Bişkek'teki parlamento binasının kapılarını bir itfaiye aracıyla çarparak içeri koşarak infial yarattı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, kasten bir ofisi ateşe verdiler, ardından yangın daha da yayıldı. Kısa süre sonra cumhurbaşkanlığı ofisinin de bulunduğu parlamento binasında çıkan yangın tamamen söndürüldü.

Editör: TE Bilisim