Düzenleyiciler, suçlular arasındaki popülerliği nedeniyle bitcoin gibi kripto para birimlerinin büyümesini defalarca eleştirdiler, ancak teknolojinin şeffaf işlemleri kanunları çiğneyenlere karşı da işe yarayabilir.

Bu ders, siber suçlu hackerlar Darkside tarafından, kuruluşun bitcoin ile petrol şirketi Colonial Pipeline'dan 4,4 milyon dolarlık fidye çıkarmasından sonra zor yoldan öğrenilen bir derstir.

Geçen ay Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda büyük bir yakıt ağının kapatılmasına neden olan fidye yazılımı gaspının ardından ABD Adalet Bakanlığı, finansal işlemleri izleyerek 2,3 milyon dolarlık fonu geri aldığını söyledi.

ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Parayı takip etmek elimizdeki en temel ancak güçlü araçlardan biri olmaya devam ediyor." dedi.

Kripto işlemlerini izlemek için finansal adli tıp, merkezi olmayan ve anonim ağlarda daha karmaşıktır.

Geleneksel bir banka ödemesi için polis parayı gönderen veya alan bankaya başvurabilir, ancak bitcoin için bu işlemleri kaydeden kayıt defteri - blok zinciri - kullanıcılardan kimliklerini açıklamalarını istemez.

Ancak blok zinciri aynı zamanda halka açıktır ve bitcoin'in geldiği anonim adreslere sahip olabilecek herkesin indirip bir araya getirmesi için kullanılabilir.

Bazı kullanıcılar bitcoinlerini çevrimdışı bir cüzdanda, örneğin bir USB bellekte veya sabit diskte güvende tutarken, Darkside'ın bitcoinleri her zaman çevrimiçi bir hesaba bağlıydı.

ABD'li yetkililer, bilgisayar korsanlarının çevrimiçi hesaplarının "özel anahtarına" erişebildiklerini -ister bilgisayar korsanlığı yoluyla ister bir muhbir aracılığıyla- nasıl elde ettiklerini belirtmeden.

2019'da blok zincirinin analizi, İngiliz ve Amerikalı yetkililerin bir çocuk pornografisi çetesini dağıtmasına ve 38 ülkede 300'den fazla kişiyi tutuklamasına olanak sağladı.

İşlemlerin karmaşık takibi başlı başına bir sektör haline geldi. Amerika Birleşik Devletleri'nde Chainalysis ve İngiltere'de Elliptic gibi blok zinciri analizinde uzmanlaşmış firmalar gelişmiştir.

- Rus Hydra -

Şubat ayında yayınlanan bir Chainalysis raporuna göre, yasadışı amaçlarla kripto para işlemleri 2020'de 10 milyar dolara ulaştı, bu yıl için toplam kripto para birimi etkinliğinin yüzde biri. 2019'da çevrimiçi para birimlerini kullanan suç faaliyetleri rekor düzeyde 21.4 milyar dolara ulaştı.

Yalnızca kripto para birimlerinde yapılan fidye yazılımı ödemelerinin toplam maliyeti 2020'de yaklaşık 350 milyon dolara yükseldi.

Chainalysis, "Kripto para birimi, öncelikle takma adlı doğası ve kullanıcıların dünyanın herhangi bir yerine anında para göndermesine olanak tanıması nedeniyle suçlular için çekici olmaya devam ediyor" dedi.

Eliptik analistler, Colonial Pipeline'dan Darkside'a fidye ödemesini alan bitcoin cüzdanını belirlediklerine ve en az bir başka 4,4 milyon dolarlık ödeme daha bulduklarına inanıyorlar.

Daha da önemlisi, işlemlerin analizi, cüzdanın haksız yere kazanılmış fonlarını alan bitcoin satış platformlarını belirleyebilir.

Eliptik araştırmacısı Tom Robinson, "Bu bilgi, kolluk kuvvetlerine bu saldırıların faillerini tespit etmek için kritik ipuçları sağlayacaktır."

Piyasa düzenleyicileri, kripto para birimi değişim platformları üzerinde baskı kurdu. Coinbase gibi çoğu, artık kullanıcıların işlem yapmadan önce kimliklerini açıklamalarını şart koşuyor. Ancak diğer platformlar aynı kurallara uymuyor.

Hem Elliptic hem de Chainalysis, Rusça konuşan müşteriler için bir satış sitesi olan ve darknet üzerinden erişilebilen, web'in arama motorlarında listelenmeyen ve kullanıcıların anonim kalabilecekleri bir sürümü olan Hydra'nın artan rolüne işaret ediyor.

Robinson, "Hydra, narkotik, bilgisayar korsanlığı araçları ve sahte kimliklerin yanı sıra para çekme hizmetleri de sunuyor" dedi.

Hydra gibi siteleri kripto para birimleriyle birlikte kullanan Darkside'ın bilgisayar korsanlarının, fidye edilen bitcoinlerin bir kısmını şimdiden yeniden sattıkları bildiriliyor.

Bitcoin fiyatı son aylarda yükselirken, düzenleyiciler stratejilerini uyarlıyorlar.

İngiltere Merkez Bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sabit fiyatlı kripto para birimleri olan stablecoin'lerdeki ödemelerin banka ödemeleriyle aynı standartlarda düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim