BM başkanı 22 Ekim Perşembe günü yaptığı açıklamada, COVID-19'un küresel olarak öğrencilerin eğitimine zarar verdiği için dünyanın "kuşaksal bir felaket" yaşama riski altında olduğunu söyledi. 

Genel Sekreter António Guterres , BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün ( UNESCO ) Küresel Eğitim Toplantısı'na (GEM) yönelik bir video mesajında , delegelere pandeminin “en savunmasız ve dışlanmış çocuklar ve gençler üzerinde orantısız bir etkisi” olduğunu hatırlattı.

"Özellikle kızlar ve genç kadınlar için kaydettiğimiz ilerleme tehdit altında" dedi. "Şimdi düşük ve orta gelirli ülkelerde öğrenmenin toparlanmasını desteklememiz ve eğitimi her teşvik paketine dahil etmemiz gerekiyor".

Durumun üstesinden gelmek

Bay Guterres, krizi başarılı bir şekilde önlemek için öğretmenler, güvenli okullar, dijital teknolojiler ve çok daha fazla yatırıma ihtiyaç duyan en büyük risk altında olanlarla eğitimi "ortak bir küresel değer" olarak kabul etmenin önemini savundu. "Finansman ve siyasi irade kritiktir" dedi. 

Eğitimin 'hayati bağlantıları'

BM başkan yardımcısı Amina Mohammed, COVID-19 salgınının “eğitim, beslenme, cinsiyet eşitliği, sağlık ve sosyal koruma arasındaki hayati bağları” açıkça vurguladığını gözlemledi .

Eğitim sistemlerinin "hızlı dönüşüm" geçirmeyi başardığına dikkat çekti ve Hükümetlerin öğrenciler üzerindeki eğitim etkisini, öğretmenlerin esnekliğini ve yaratıcılığını ve bakıcıların çocukların eğitimini desteklemek için "ön saflardaki rolleri" nasıl üstlendiklerini en aza indirmedeki çalışmalarına işaret etti.

Bayan Mohammed, BM ajansları Hükümetlere destek ve rehberlik sağlamak için Küresel Eğitim Koalisyonu dahil olmak üzere dış ortaklarla birlikte çalışırken, “Öğrenenler azim ve yeni gerçekliklere adapte oldu” diye devam etti.

Ancak bu çabalar yeterli olmadı.

Salgın hastalıktan bu yana, dünyadaki öğrencilerin en az üçte biri herhangi bir öğrenme biçiminden mahrum kaldı; yarım milyara yakın öğrenci hala okulların kapanmasından etkileniyor; BM başkan yardımcısına göre, en az 11 milyon kız çocuğu da dahil olmak üzere en dışlanmış olanların okula asla dönmeme riski yüksek.

Kelimeleri eyleme dönüştürmek

Toplantıya öncülük eden UNESCO, diğer şeylerin yanı sıra BM Genel Sekreteri Politika Özeti ve eğitimin dördüncü Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) tarafından bilgilendirilen bir taslak GEM Deklarasyonu için bir dizi istişare gerçekleştirdi.

Bayan Mohammed, kelimeleri eyleme dönüştürmenin merkezinde, finansman, kapsayıcılık, öğretmenler, okulun güvenli bir şekilde yeniden açılması, bağlantı ve koordinasyon gibi öncelikli alanların altını çizdi. 

BM başkan yardımcısı, COVID-19'dan önce bile 250 milyon çocuk okula gidemiyordu.

“Önümüzdeki yıl, ulusal ve yerel yönetimlerdeki, bağış kuruluşlarındaki ve finans kurumlarındaki siyasi liderler, eğitimi destekleme kararının kaynaklarla desteklenmesini sağlamalıdır” dedi. 

Ayrıca, "normalliğe" geri dönmenin ne mümkün ne de arzu edilir olduğunu, çünkü bu, dünya çapında teknoloji ve işgücü piyasalarındaki "köklü değişiklikleri" görmezden gelmek anlamına geleceğini doğrulayarak yenilik çağrısında bulundu.

"Ve bu, COVID-19'dan önce bile 250 milyon çocuğun okula gitmediği ve dünya genelindeki ilkokul çağındaki çocukların yarısından fazlasının temel okuma becerilerinden yoksun olduğu kabul edilemez gerçeğini kabul etmek anlamına geliyor" dedi.

En savunmasız ülkelerle daha fazla dayanışma

Son olarak, BM yetkilisi, aktörler arasında eğitimi koordine etmek için "etkili çok taraflı işbirliği" ve "en savunmasız ülkelerle daha fazla dayanışma" gerektiğinin altını çizdi. 

Genel Sekreter Yardımcısı, bu nedenle, bu Bildirgenin uygulanması, eğitimin yeniden tasarlanmasını gerektirir; milyonlarca öğretmeni eğitmek için çarpıcı bir baskı… her okulu, öğretmeni ve öğrenciyi internete bağlamak için ortaklıkları büyütmek; ve… gençleri karmaşık ve hızla değişen bir dünyada gelişmeleri için ihtiyaç duydukları becerilerle donatmak” diye açıkladı.

Dördüncü Küresel Hedef

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine dönersek, Bayan Mohammed, eğitimi, cinsiyet eşitliğini sağlamaktan insan haklarını öğrenmeye ve dijital yeşil ekonomi için yeni beceriler edinmeye, hoşgörü ve barış çabalarını artırmaya yönelik araçlar geliştirmeye kadar SKH'ler için "bağlantı noktası" olarak nitelendirdi.

"SDG 4'ü sunmak hepimiz için büyük bir sorumluluktur - eğitim camiasının öncülüğünde" diye bitirdi.

Diğer katılımcıların konuşması

UNESCO şefi Audrey Azoulay, geçen hafta peygamber Muhammed'in çizgi filmlerini öğrencilerine gösterdikten sonra, Paris yakınlarındaki okulunun yakınında başı kesilen öğretmen Samuel Paty'ye “ve dünyadaki tüm öğretmenler eğitim için risk alan tüm öğretmenlere saygı duruşunda bulundu. "

Bu arada, etkinliğin eş sponsorlarından Norveç Başbakanı Erna Solberg, “COVID-19 çağında ülkeler yeniden açılmaya başladıkça, eğitim önce gelmelidir” dedi. 

Ve diğer bir ortak sponsor olan Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanı Barones Sugg, "Eğitimi küresel COVID yanıtımızın merkezine yerleştirmenin ne kadar kritik önemde olduğunu biliyoruz" dedi. 

Üçüncü ortak sponsor olan Gana'dan Eğitim Bakanı Matthew Opoku Prempeh, Başkan Nana Akufo-Addo adına gelişmedeki dijital uçurumun birçok çocuğu çevrimiçi eğitim ve öğretim araçlarından “mahrum” bıraktığını işaret etti. 

BMMYK Özel Temsilcisi Angelina Jolie yaptığı açıklamada, bu eğitim krizindeki en büyük sorunun farkındalık veya fikir eksikliği değil, irade eksikliği olduğunu vurgulayarak, “Ne yapılması gerektiğini biliyoruz ve yaparsak hareket etme sonuçlarını biliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim