Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), önümüzdeki on yıl içinde peyzajları ve ormanları eski haline getirme çabalarını büyütme çabasına öncülük ediyor ve gözler şu anda 350 milyon hektar bozulmuş ve ormansızlaştırılmış araziyi yeniden kurtarma hedefinde.

 uluslararası ormancılık dergisi Unasylva'nın Dünyayı Geri Getirmek başlıklı yeni baskısına göre, dünya son on yılda önemli ilerleme kaydetti - 63 ülke, yerel hükümetler ve özel kuruluşlar şimdiden 173 milyonu geri getirmeyi taahhüt ettiğinden  bu yana önümüzdeki on yıl içinde hektar ve bölgesel tepkiler Afrika ve Latin Amerika'da önemli ilerlemeler sağlıyor. 

Meydan okumayla tanış 

Hedef, 2011 yılında başlatılan dünyanın en büyük gönüllü orman peyzajı restorasyon girişimi olan "Bonn Challenge" ile tanışmaktır. 2020'ye kadar 150 milyon hektar bozulmuş ve ormansızlaştırılmış araziyi restorasyona ve 2030'a kadar 350 milyon hektarlık araziyi restorasyona getirmek küresel bir hedeftir. .  

Dergideki bir makalenin yazarlarına göre, "dünya çapındaki toplumların rasyonel ekonomik argüman, mevcut ve gelecek nesiller için şefkat ve doğayla duygusal bir bağlantı yoluyla küresel restorasyon zorunluluğuna ikna edilmesi gerekecek". 

Unasylva sorunu, Bonn Meydan Okumasını karşılama olasılıklarına ve ilerlemeyi ölçmek ve hızlandırmak için mekanizmalara bakıyor ve Çin, Kenya, Brezilya, Madagaskar, Kamboçya ve Sao Tome ve Principe'de devam eden çalışmaları inceliyor.  

Ayrıca, finansmanı artırmak ve yerel paydaşları ve teknik yardımı artırmak için devam eden çeşitli girişimler de dahil olmak üzere restorasyon çalışmalarının nasıl ölçeklendirilebileceği tartışılıyor.  

Muazzam potansiyel 

Unasylva'nın açılış başyazısında, "Bunların maliyet etkinliği, uyarlanabilirliği, birçok ekosistem ve bağlama uygulanabilirliği ve uygulama kolaylığı nedeniyle yaygınlaştırılma potansiyeli çok büyük" dedi.  

Önümüzdeki yıl,  2021'den Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) için son tarih olan 2030'a kadar tüm dünyadaki ekosistemlerin korunması ve canlandırılması için toplanan bir çağrı olan Birleşmiş Milletler  Ekosistem Restorasyonu On Yılı'nın başlangıcını görüyor. 

Uluslararası Koruma Birliği'nden üst düzey yetkililer, "Bonn Challenge süreci ve onun katkıda bulunan bölgesel platformları için, sulak alanlar ve mercan resifleri gibi diğer ekosistemlerdeki restorasyon çabalarını benimsemek veya güçlendirmek isteyen aktörlere bir model sağlamak için büyük bir fırsat var," Nature, Unasylva'daki makalelerden birinde yazdı. 

Editör: TE Bilisim