Bu yıl COVID-19 nedeniyle 2020'den daha fazla insan ölürken  , BM Genel Sekreteri   Salı günü “küresel bir salgından ve bu adaletsiz ve ahlaksız durumdan çıkmanın tek yolunun küresel bir aşı planı olduğunu savundu .” 

António Guterres, New York'ta 77 Gelişmekte Olan Ülkeler Grubu (G77) ve Çin'in Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, pandeminin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere zarar vermeye devam ettiğini kaydetti.  

BM'nin, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından belirlenen ve bu yıl sonuna kadar tüm ülkelerdeki insanların yüzde 40'ının ve yüzde 70'inin aşıları kollarına almayı hedefleyen aşı stratejisinin arkasında olduğunu söyledi. 2022'nin ortasına kadar.  

COVAX Tesisi aracılığıyla teslim edilen COVID-19 aşıları Tanzanya'ya ulaşıyor.

COVAX Tesisi aracılığıyla teslim edilen COVID-19 aşıları UNICEF /Daniel Msirikale tarafından Tanzanya'ya ulaştı

ACT hızlandırıcı  ve  COVAX tesisi için destek isteyen Genel Sekreter, "Herkes, her yerde, COVID-19 aşılarına, testlerine ve tedavisine erişebilmelidir" dedi  .  

Büyüyen eşitsizlik 

Bay Guterres, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 5,9 oranında büyümesinin öngörüldüğü konusunda da uyardı , ancak toparlanma hızı son derece dengesiz.  

Ona göre, gelişmiş ekonomiler toparlanmaya GSYİH'lerinin yüzde 28'ini yatırırken, orta gelirli ülkeler yüzde 6,5'i ve en az gelişmiş ülkeler sadece yüzde 1,8'i yatırım yaparken bu şaşırtıcı değil.  

Örneğin, Sahra Altı Afrika'da Uluslararası Para Fonu ( IMF ), önümüzdeki beş yıl içinde kişi başına kümülatif ekonomik büyümenin dünyanın geri kalanından yüzde 75 daha az olacağını tahmin ediyor.  

“ Bu tehlikeli sapma büyüme hızları 2022 yılında düşmesi beklenmektedir olarak genişletmek için tehdit  de ödünç ve borç ödeme maliyeti üzerinde olumsuz etki yaratabileceği Yükselen enflasyon”, diye uyardı.   

BM başkanı ayrıca iklim krizine, sürdürülemez eşitsizlik seviyelerine ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine de değinerek, bu küresel zorluklar hakkında “birlik ve dayanışmada toplu kararlar almak için kuantum sıçraması” talep etti.  

Peru'da yaşlı bir adam COVID-19 aşısı oluyor.

Peru'da yaşlı bir adam COVID-19 aşısı oluyor. © UNICEF/Jose Vilca

BM yanıtı 

Çok taraflılık ve Birleşmiş Milletler'in önemi hakkında Genel Sekreter, Pandemi sırasında Örgütün rolünü vurguladı. 

BM Ülke Ekipleri, 139 ülke ve bölgeyi kapsayan sosyo-ekonomik müdahale planlarını uygulamaya koydu. Acil desteğe öncelik vermek için 3 milyar dolardan fazlası yeniden kullanıldı ve 2 milyar dolarlık ek seferber edildi.  

Bay Guterres'e göre, Örgütün hızlı bir şekilde uyum sağlamasını ve yanıt vermesini sağlayan son reformlardı.  

“Sonuç olarak, ev sahibi hükümetlerin yüzde 90'ından fazlası, bugün Birleşmiş Milletler'in üç yıl öncesine kıyasla ülkelerinin kalkınma ihtiyaçlarıyla daha ilgili olduğunu belirtti” dedi.  

Editör: TE Bilisim