BM sağlık kurumu başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanları ve COVID-19'a yakalanma riski yüksek olan diğer kişiler için dünya çapında aşıların başlatılması için "toplu bir taahhüt" olması gerektiğini söyledi .

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus , ilk COVID-19 ölümünden bir yıl sonra Cenevre'de gazetecilere brifing veriyordu . Bugün 1,93 milyondan fazla ölü ve yaklaşık 90 milyon doğrulanmış vaka var.

Tedros, bir DSÖ ekibinin Sinovac ve Sinopharm - olası acil durum kullanım listesinin önünde, "Hükümetler, üreticiler, sivil toplum, dini ve toplum liderleri, eşit aşı için tarihteki en büyük kitlesel seferberliği yaratmak için bir araya gelmelidir" dedi.

Yeni varyantlar

Virüsün başka bir yeni varyantı veya mutasyonunun hafta sonu Japonya'da ortaya çıktığını ve bulaşıcılığın "artmakta olduğunu" söyledi. Artan bulaşıcılık daha fazla vakayı, hastaneye yatmayı ve ölümü tetikleyebilse de, "şu anda varyantların hastalık şiddetinde artış göstermediği görülüyor", diye ekledi ve biraz rahatlama önerdi.

Tedros, "Yeni tedavilerle birlikte, ciddi COVID-19 vakalarına sahip olanların daha fazla hayatının kurtarılabileceğini umuyoruz. Ancak halk sağlığının temellerini şimdi her zamankinden daha fazla takip etmemiz gerekiyor" dedi.

Sıralama çok önemlidir

En kritik olanı, dedi Tedros, virüsün DNA'sını ve bileşimini etkin bir şekilde dizmek, "böylece nasıl değiştiğini ve nasıl tepki vereceğimizi biliyoruz". Mutasyonlara ayak uydurmak için hem teşhisleri hem de aşıları “ince ayarlamaya” ihtiyaç olabileceğini söyledi.

"Tüm ülkeleri virüsün sıralanmasını artırmaya, devam eden gözetim, izleme ve test çabalarına destek vermeye çağırıyoruz," diye ekledi, Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını bir araya getiren Ar-Ge Blueprint grubunun Salı günü yapılacak önemli bir toplantısına göz atarak " virüs varyantları ve dizileme dahil olmak üzere geçen yıl için küresel araştırma önceliklerini belirlemek" olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim