Venezuela hükümeti, Hugo Chavez döneminde savunma bakanı olarak görev yapan Raul Baduel'in koronavirüs nedeniyle öldüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi, Venezuela'yı, ülkenin muhalefeti tarafından siyasi mahkum olarak kabul edilen önde gelen bir muhalif olan hapisteki eski bakan Raul Baduel'in ölümüyle ilgili “bağımsız bir soruşturma” yürütmeye çağırdı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet başkanlığındaki ofis Çarşamba günü Twitter'da yaptığı açıklamada, "Raul Baduel'in gözaltında ölmesinden derin üzüntü duyuyoruz" dedi.

#Venezuela'yı bağımsız bir soruşturma sağlamaya, tutukluların sağlık hizmetlerine erişimini garanti altına almak için gerekli tüm önlemleri almaya, alternatif gözaltı önlemlerini düşünmeye ve keyfi olarak gözaltına alınan herkesi serbest bırakmaya çağırıyoruz.”

Baduel, Sosyalist Parti ile arasının açılmasının ardından 2009 yılında yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklandı, sonunda ev hapsine alındı ​​ve ardından 2017'de Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı komplo kurduğu iddiasıyla yeniden hapse atıldı.

Emekli bir general, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in altında Venezüella'nın savunma bakanı olarak görev yaptı. Ancak ikili arasındaki ilişki, daha sonra Baduel'in Chavez tarafından önerilen bir anayasa reformuna karşı çıkmasıyla bozuldu.

Baduel'in iki oğlu da komplo iddiasıyla tutuklandı.

Raul Emilio Baduel o zamandan beri serbest bırakıldı, ancak Josnars Adolfo Baduel, Mayıs 2020'de Maduro'yu devirmeyi amaçlayan “Gideon Operasyonu” olarak bilinen başarısız deniz işgaline katılmakla suçlanarak tutuklu bulunuyor.

Ülkenin başsavcısı, Baduel'in Salı günü koronavirüsün bir sonucu olarak öldüğünü söyleyerek ölümünü duyurdu.

Ancak Tarek Saab, öldüğünde hastaneye kaldırılıp kaldırılmadığını veya cezaevinde olup olmadığını söylemedi . Baduel, Şebin istihbaratına ait bir polis merkezinde tutulmuştu.

Saab bir Twitter gönderisinde, "Raul Isaias Baduel'in, ilgili tıbbi bakımı almasına ve ilk aşı dozunu almasına rağmen, COVID-19'un ürünü olan kalp-solunum yetmezliğinden ölmesinden dolayı üzgünüz" dedi.

Baduel'in ailesi, ölümünü Twitter üzerinden öğrendiklerini söyledi.

Eşi Cruz Zambrano de Baduel, EVTV internet kanalına verdiği demeçte, "Hükümetteki herhangi bir kişiden telefon almadım" dedi. En son dört hafta önce gördüğü kocasının COVID-19 kaptığından şüphelendiğini de sözlerine ekledi.

İnsan hakları grupları, ölümünden hükümeti sorumlu tuttu.

Adli yardım sağlayan bir insan hakları örgütü olan Foro Penal'in avukatı Gonzalo Himiob Twitter'da, "Raul Isaias Baduel'in ölümüyle gözaltında ölen on siyasi mahkum var" dedi.

"Herhangi bir mahkumun yaşamı ve sağlığı için sorumluluk devlete aittir."

Editör: TE Bilisim