Genel Sekreter António Guterres Perşembe günü yaptığı mali toplantıda, COVID-19'dan iklim krizine ve artan eşitsizliğe kadar, "daha barışçıl ve müreffeh bir gelecek" için daha fazla bağlılık ve işbirliğinin önemini vurguladı.

Guterres, yıllık Uluslararası Para Fonu ( IMF ) ve Dünya Bankası etkinliğinde; "Pandemi 100 milyondan fazla insanı yoksulluğa zorladı ve dört milyardan fazla insan “çok acil ihtiyaç duyduklarında” çok az sosyal desteğe, sağlık hizmetine veya gelir korumasına sahip değil veya hiç yok", diye bildirdi.

“ Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ( SKH'ler ) gerçek bir başarısızlık riski altındadır. BM başkanı açılış konuşmasında, eylemde dayanışma eksik ve adaletsizlik duygusu yayılıyor – şiddet ve çatışma için bir üreme alanı yaratılıyor” dedi.

“ Kırılgan ve çatışmalardan etkilenen Devletlerde yaşayan insanlar en çok acıyı çekiyor. Rotayı değiştirmek için verdiğimiz taahhütleri yerine getirmeliyiz” dedi.

'Kriz önleme merceği' takmak

Sayın Guterres, özellikle krizden çıkan ülkeler için pandemi ve pandemiden kaynaklanan karmaşık ve çok boyutlu risklere “kriz önleme merceği uygulamak için kritik bir adım” olarak nitelendirdiği IMF'nin Kırılgan ve Çatışmadan Etkilenen Devletler Stratejisini memnuniyetle karşıladı. 

Kırılganlık ve çatışma, ancak istikrara geçiş ve Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi merkezli, kapsayıcı büyümeyi ve esnekliği destekleyen makroekonomik politikalarla ele alınabilir ” dedi.

'Ahlaki öfke'

BM şefi aşı eşitsizliğine (eşitsizlik?) dönerek, “dünyayı milyonlarca ölüme daha mahkum eden ve trilyonlarca dolara mal olabilecek ekonomik yavaşlamayı uzatan ve hepsinden daha çok en yoksul ülkeleri vuran ahlaki bir rezalet” olarak nitelendirdi.

Salgını sona erdirmek ve herkese, her yere ulaşan küresel bir aşılama planıyla sürdürülebilir, kapsayıcı bir küresel iyileşme sağlamak için “cesur bir kolektif baskı” ihtiyacını onayladı. 

Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) - aşıları yıl sonuna kadar dünyanın yüzde 40'ının ve 2022'nin ortasına kadar yüzde 70'inin kollarına almak için tasarlanan - Küresel COVID-19 Aşılama Stratejisinin bir parçası olarak, etkilenen ülkelerin virüsten etkilendiğini hatırlattı. Kriz nedeniyle, sağlık sistemlerini güçlendirmek ve gelecekteki pandemileri önlemeye yardımcı olmak için yerel aşı mekanizmalarına ve kapasitelerine hızlı ve adil teslimat için “hedefli” yatırımlar gerektirecektir.

Herkese fayda sağlayan kurtarma

Üst düzey BM Yetkilisi, en kırılgan Devletler de dahil olmak üzere herkesin yararına olacak bir toparlanma için, kısa vadeli krizlerin giderilmesi ve uzun vadeli toparlanmaya yönelik yatırımların artırılmasından başlayarak üç alan gördü.

Kırsal kesimdeki kadınlar tarımsal istihdamda artan eşitsizlikle karşı karşıya

“ G20'nin Borç Servisi Askıya Alma Girişimi, gelecek yıla genişletilmeli ve orta gelirli ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmelidir” ve uluslararası borç mimarisinde reform yapılmasına yönelik kapsamlı bir strateji olduğunu söyledi.

“Hiçbir ülke borcunu ödemekle halkına hizmet etmek arasında seçim yapmaya zorlanmamalıdır”.

İkinci olarak, Bay Guterres, 2030 yılına kadar evrensel sosyal korumaya ve yeniden beceri kazandırma ve becerileri artırma programlarına önemli ölçüde yatırım yaparak krizden etkilenen Hükümetleri desteklemeyi savundu.

BM Küresel İşler ve Sosyal Koruma Hızlandırıcısı , 2030 yılına kadar yeşil ve bakım ekonomisinde 400 milyon yeni iş yaratmayı ve sosyal korumayı hala korunmasız kalan dört milyar kişiye ulaştırmayı hedefliyor.

Ve son olarak, acil bir atılım gerçekleştirmek için, uluslararası toplum, insani-kalkınma-barış bağlantısı üzerinden ortak hedefler doğrultusunda yakın dayanışma içinde çalışarak “cepheden önderlik etmelidir”.

BM başkanı, "Örneğin, değişimleri kolaylaştırarak, analizleri paylaşarak ve kapsayıcı ulusal öncelikleri desteklemek için giriş noktaları arayarak önleme ve barış inşasında ortak çalışmalarımızı güçlendirmek için yer var" dedi.

Harekete geçme zamanı

Kapanışta şunları dile getirdi: “ Şimdi harekete geçme zamanı ”.

“Daha fazla katılım ve işbirliği ile, çatışma ve krizlerden etkilenen en kırılgan Devletleri daha iyi, daha barışçıl ve müreffeh bir geleceğe doğru destekleyebiliriz”.Güney Sudan'da birçok insan, yıllarca süren az gelişmişlik, yolsuzluk ve çatışmanın ardından yoksulluk içinde yaşıyor.  UNMISS/Nektarios MarkogiannisGüney Sudan'da birçok insan, yıllarca süren az gelişmişlik, yolsuzluk ve çatışmanın ardından yoksulluk içinde yaşıyor.

Editör: TE Bilisim