BM tarafından atanan bağımsız insan hakları uzmanları Cuma günü yaptığı açıklamada, İranlı bir Kürt mahkumun yakında idamının durdurulması ve ölüm cezasının kaldırılması gerektiğini söyledi. 

İtirazları, Heidar Ghorbani'nin adil yargılanmadığı ve yargılama öncesi gözaltı sırasında işkence gördüğü yönündeki ciddi endişelerin ardından geldi. 

O, Basij paramiliter güçlerine bağlı üç kişinin öldürüldüğü iddiasıyla ilgili olarak Ekim 2016'da tutuklandı ve Bay Ghorbani'nin ailesine, üç ay sonrasına kadar nerede olduğu hakkında hiçbir bilgi verilmedi.  

Bir de açıklamada , hak uzmanları en 48 yaşındaki itirafı işkence ve kötü muamele sonucu zorlandığını “ciddi endişe” olduğunu ifade etti.  

Ayrıca, soruşturma sırasında avukata erişiminin engellendiği ve daha sonra avukatının duruşma sırasında dava dosyasına tam erişiminin olmadığı yönündeki endişelerini dile getirdiler.  

Uzmanlar, “ İşkence ve baskı altında alınan itiraflar son derece endişe verici, bu iddiaların herhangi bir soruşturmaya yol açmaması ve yargılama sırasında Mahkeme tarafından dikkate alınmamış görünmesi de son derece endişe verici ” dedi.

Suçlama, mahkum etme ve cezalandırma

Ekim 2019'da bir Ceza Mahkemesi, Bay Ghorbani'yi cinayete yardım ve yataklık etmekten, adam kaçırmaya teşebbüs etmekten ve saldırının faillerinin kaçmasına yardım etmekten mahkum etti.

118 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ertesi Ocak ayında, Kürdistan Eyaletindeki bir Devrim Mahkemesi, Bay Ghorbani'nin hiçbir zaman silahlı olmadığı yönündeki mahkeme kararına rağmen, onu Baghi adlı Devlete karşı silahlı bir isyandan suçlu buldu ve ölüme mahkum etti.

Masraflar reddedildi

İran Ceza Kanunu, bagi suçunun tespiti için sanığın silahlı bir grubun üyesi olması ve şahsen silaha başvurması gerektiğini şart koşuyor.

Hak uzmanları, duruşması sırasında Bay Ghorbani'nin bir Kürt siyasi örgütünün üyesi olmadığını ve kurbanlar öldürüldüğünde hiçbir zaman silahı olmadığını belirterek tüm suçlamaları reddettiğini belirtti. 

Ağustos 2020'de İran Yüksek Mahkemesi ölüm cezasını onayladı ve Ghorbani'nin Eylül 2020'de ve yine Ağustos 2021'de adli inceleme taleplerini reddetti.

Cezası her an infaz edilebilir.

Yasal eşiğin altında

Bağımsız insan hakları uzmanları, " Uluslararası insan hakları hukukunda güvence altına alınan adil yargılanma ve yargı sürecinin birçok temel güvencesi ihlal edilmiş görünüyor " dedi.

Hükümetin ölüm cezaları vermeye devam etmesini "üzücü" ve suçların uluslararası hukukun gerektirdiği eşiği karşılamadığı durumlarda "özellikle endişe verici" olduğunu belirttiler.

Ayrıca uzmanlar, “mahkemelerin yalnızca uluslararası adil yargılanma standartlarını değil, iç hukuk ve yasal süreç garantilerini bile ihlal eden davalarda ölüm cezası vermeye devam etmesini” rahatsız edici buldular.

İran'ı bir kez daha infazları derhal ertelemeye ve tüm idam cezalarını hafifletmeye çağırıyoruz" dedi.

BM uzmanları, Bay Ghorbani'ye yönelik ölüm cezası ve adil yargılanma ihlalleri konusunda Hükümete daha önce endişelerini dile getirmişlerdi ve bu endişelere yorumlarla yanıt verilmişti.

Açıklamayı destekleyen dokuz BM uzmanının isimleri için buraya tıklayın .

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirli bir insan hakları temasını veya bir ülkenin durumunu incelemek ve rapor etmek üzere atanır . Uzmanlar BM personeli değil ve çalışmaları için ücret almıyorlar.

Editör: TE Bilisim