Müzakereler, bu yıl dünya çapında iklim eylemini hızlandırmakla suçlanan üst düzey zirvelere demir atacak bir BM bilim raporunu onaylamak için Pazartesi günü başladı.

Değerlendirme, son haftalarda üç kıtada rekor kıran sıcak hava dalgaları, yıkıcı seller ve kuraklık olarak geliyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Hoesung Lee toplantının açılış oturumunda yaptığı konuşmada,  "Bu rapor istisnai durumlarda hazırlanmıştır ve bu eşi görülmemiş bir IPCC onay oturumudur."

IPCC Çalışma Grubu I tarafından hazırlanan İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli adlı rapor,   iklim sistemi ve iklim değişikliği hakkında güncel bir fiziksel anlayış sağlamak için iklim bilimindeki en son gelişmeleri ve çok sayıda kanıtı bir araya getiriyor.

'İklim kavşağı'

BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Patricia Espinosa Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Değerlendirmeler ve özel raporlar, iklim değişikliği, dünya çapında ortaya çıkardığı ciddi ve artan riskler ve buna yönelik acil eylem ihtiyacı konusundaki anlayışımızın temelini oluşturdu" dedi.

Ancak dünyanın bir “iklim kavşağında” olduğu ve bu yıl alınan kararların, yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemin 1,5°C üzerinde sınırlandırmanın mümkün olup olmayacağını belirleyeceği konusunda uyardı.

3 derece

"Dünya şu anda tam tersi yönde ve 3°C'lik bir artışa doğru ilerliyor" dedi. "Acil olarak rotayı değiştirmeliyiz."

Birkaç batı Avrupa ülkesinde son zamanlarda meydana gelen ölümcül selin ardından, Dünya Meteoroloji Örgütü ( WMO )  , tüm ulusları iklim değişikliğinin neden olduğu afetleri durdurmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı .

“İklim değişikliği zaten çok görünür. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas açılış oturumunda yaptığı konuşmada, insanlara bunun var olduğunu söylemek zorunda değiliz” dedi. “Daha aşırı olaylar görüyoruz. Avrupa ve Çin'deki sıcak hava dalgaları, kuraklık ve sel olayları" dedi. 

WMO şefi, Kuzey Kutbu'ndaki "büyük ısınmanın", durgun hava sistemleri ve jet akımının davranışındaki değişikliklerin kanıtladığı gibi kuzey yarımküredeki atmosferik dinamikleri etkilediğini ekledi.

'Bilim konuştu'

Yaklaşık 234 yazar, geçmiş ısınma ve gelecekteki ısınma projeksiyonları hakkında en son ayrıntılı değerlendirmeyi sağlayacak olan değerlendirmeye katkıda bulunmuştur; iklimin nasıl ve neden değiştiğini gösterin ve iklim üzerindeki insan etkisinin daha iyi anlaşılmasını sağlayın.

Ayrıca iklim risk değerlendirmeleri için kullanılabilecek bölgesel bilgilere daha fazla odaklanılacaktır.

Eylem zamanı

IPCC Başkanı Hoesung Lee, “Dünyaya bilimin konuştuğunu ve artık eylemin politika yapıcılara bağlı olduğunu söylüyoruz” dedi.

Toplantı  , politika yapıcılar için özetin doğru, dengeli ve bilimsel bulguları net bir şekilde sunmasını sağlamak amacıyla 26 Temmuz - 6 Ağustos tarihleri ​​arasında uzaktan gerçekleştiriliyor.

Panelin kararlarına bağlı olarak, rapor 9 Ağustos'ta, BM Genel Kurulu açılışından, bir G20 zirvesinden ve Glasgow'daki 197 uluslu COP26 iklim zirvesinden sadece haftalar önce yayınlanacak. Belge, 2022'de tamamlanacak Altıncı Değerlendirme Raporu'nun ilk bölümüdür.

Editör: TE Bilisim