Birleşmiş Milletler bağımsız insan hakları uzmanları Salı günü İranlı yetkilileri, uygun tıbbi bakım sağlanmadığı takdirde ciddi sağlık komplikasyonları ve hatta ölüm riski altında olduğu söylenen bir siyasi aktivisti derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Film yapımcısı Mohammad Nourizad geçen yıl Şubat ayında, kendisinin ve diğerlerinin Yüksek Lider'in istifası ve anayasa değişiklikleri için imzaladıkları açık bir mektupla ilgili suçlamalardan mahkum edildikten sonra yedi buçuk yıl hapis cezası da dahil olmak üzere birçok ceza aldı. 

Hak uzmanları, "Mohammad Nourizad'a kötü muameleden ve fikrini ifade ettiği için devam eden hapis cezasından ciddi şekilde endişe duyuyoruz" dedi ve "davasının birçok İranlı siyasi aktivistin gözaltında karşılaştığı durumun simgesi" olduğuna dikkat çekti.

Tıp uzmanlarının ciddi sağlık durumu nedeniyle hapishanede kalamayacağını fark etmelerine rağmen Bay Nourizad'ın devam eden tutukluluğunun ve bunun sonucunda yeterli tıbbi bakımın reddedilmesinin işkence olabileceğini de eklediler.

Uzmanlar, "Derhal serbest bırakılması gerekiyor" dedi.

Gözaltındayken, Bay Nourizad, en son 10 Mart'tan itibaren, tutuklanmasını ve yetkililer tarafından ailesinin kötü muamelesini protesto etmek için açlık grevleri yaptı ve ilaç almayı reddetti. Ayrıca, 19 Şubat'ta hapishanede intihara teşebbüs ettiği ve bir tür protesto olarak kendine zarar vermeye başladığı bildirildi.

Haber açıklamasına göre, uzmanlar daha önce İran Hükümeti ile Nourizad'ın gözaltına alınması ve tıbbi bakıma erişim konusundaki endişelerini dile getirdiler . Hükümet, dile getirilen endişelere yanıt olarak yorum göndermiştir .

Hiçbir tıbbi durumda hapiste kalmayacak

Haber açıklamasına göre, Bay Nourizad'a gözaltındayken kalp rahatsızlığı teşhisi kondu ve sık sık bilincini kaybetti.

Geçen ay bayıldıktan sonra başkent Tahran'da bir hastaneye sevk edildi. Bilincini geri kazandığında, kendisine rıza göstermediği veya bilgilendirildiği bilinmeyen bir madde enjekte eden birini buldu. Yetkililere ne enjekte edildiğini ve nedenini talep etmesine rağmen kendisine herhangi bir bilgi verilmedi.

Uzmanlar, "Sayın Nourizad'ın cezaevinde kalması için tıbbi bir durumda olmadığı açıktır" dedi ve ayrıca İran adli Hukuk Tıp Örgütü'nün ve diğer tıp uzmanlarının tıbbi gerekçelerle serbest bırakılması gerektiği bildirildiğine dikkat çekti.

"İranlı yetkililer, bu tıbbi görüşler doğrultusunda onu derhal serbest bırakmalı ve gerekli tıbbi bakım ve tedaviye ücretsiz erişim sağlamalıdır."

Birçoğu haklarını kullandığı için hapsedildi

Uzmanlar ayrıca, İran'da pek çok kişinin sadece ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için gözaltına alındığını söyledi. Hükümete, bu tür bir temelde tutuklamanın, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (ICCPR) kapsamındaki birçok insan hakları yükümlülüğünün açık bir ihlali olduğunu hatırlatmışlardır .

Uzmanlar, "İnsan haklarını kullandıkları için hapsedilenler, reddedilenler veya yeterli tıbbi tedavi veya bakımı almaları gereksiz yere engellenenlerde dahil olmak üzere, tutukluların devam eden raporlarından son derece rahatsız olmaya devam ediyoruz" dedi.

Aşırı durumlarda, yeterli tedavinin reddedilmesi ölümle sonuçlandı. İran Hükümeti ve yargı, tüm tutukluların yalnızca iç hukukta değil, aynı zamanda uluslararası insan hakları yükümlülükleri ve mahkumlara muameleye ilişkin asgari standartlara ilişkin Nelson Mandela Kuralları kapsamında da belirtildiği şekilde uygun muameleyi görmelerini sağlamakla yükümlüdür.

Editör: TE Bilisim