• Ülkelerin neredeyse dörtte üçünün bazı uyum planları var, ancak finansman ve uygulama ihtiyaç duyulanın çok gerisinde kalıyor
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki yıllık uyum maliyetleri 70 milyar ABD doları olarak tahmin edilmektedir. Bu rakamın 2030'da 140-300 milyar ABD Doları'na, 2050'de 280-500 milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor. 
  • Uyum için kritik olan doğa temelli çözümlerin daha fazla ilgi görmesi gerekiyor

BM raporu: İklim değişikliğine adaptasyonu hızlandırın veya ciddi insani ve ekonomik zararlarla karşılaşın

Nairobi, 14 Ocak 2021 - Yeni bir BM Çevre Programı (UNEP) raporuna göre, sıcaklıklar yükseldikçe ve iklim değişikliğinin etkileri yoğunlaştıkça, ülkeler yeni iklim gerçekliğine uyum sağlamak veya ciddi maliyetler, zararlar ve kayıplarla karşılaşmak için acilen harekete geçmek zorunda.

Adaptasyon - ülkelerin ve toplulukların etkileri absorbe etme yeteneklerini artırarak iklim değişikliğine karşı savunmasızlığını azaltmak - Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın temel ayaklarından biridir. Anlaşma, imzacılarının yeşil bir geleceğe yönelik ulusal planlar, iklim bilgi sistemleri, erken uyarı, koruyucu önlemler ve yatırımlar yoluyla uyum önlemleri uygulamasını gerektiriyor.

İnsan refahı ve biyolojik çeşitlilik

UNEP Adaptasyon Gap Raporu 2020 , ülkeler planlama konusunda ilerleme kaydederken, gelişmekte olan ülkeler için finansmanda büyük boşlukların kaldığını ve uyum projelerini kuraklık, sel ve deniz seviyesi yükselmesi gibi iklim etkilerine karşı gerçek koruma getirecek aşamaya getirdiğini ortaya koyuyor.

Uyum için kamu ve özel finansman, daha hızlı uygulama ile birlikte acilen hızlandırılmalıdır. Doğa temelli çözümler - iklim değişikliği gibi toplumsal zorlukları ele alan ve doğal veya değiştirilmiş ekosistemleri koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde yöneterek ve eski haline getirerek insan refahı ve biyolojik çeşitlilik yararları sağlayan yerel olarak uygun eylemler de bir öncelik haline gelmelidir.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Acı gerçek, iklim değişikliğinin yakın olmasıdır" dedi. Küresel ısınmayı 2 ° C'nin çok altında tutma ve bu yüzyılda 1,5 ° C'ye ulaşma şeklindeki Paris Anlaşması hedeflerini karşılasak bile, etkisi en güçlü ve savunmasız ülkeleri ve toplulukları en çok vuracak. "

"BM Genel Sekreteri'nin söylediği gibi, önümüzdeki yıl tüm küresel iklim finansmanının yarısını adaptasyona yatırmak için küresel bir taahhüdümüz gerekiyor" diye ekledi. "Bu, erken uyarı sistemlerinden dayanıklı su kaynaklarına ve doğa temelli çözümlere kadar her şeyde adaptasyonda büyük bir adım atmaya izin verecek."

Adaptasyon planlaması büyüyor, ancak finansman ve takip gecikiyor

Raporun en cesaret verici bulgusu, ülkelerin yüzde 72'sinin en az bir ulusal düzeyde uyum planlama aracını benimsemiş olmasıdır. Gelişmekte olan ülkelerin çoğu Ulusal Uyum Planları hazırlıyor. Ancak, bu planları uygulamak için gereken finansman yeterince hızlı büyümüyor.

Uyum finansmanının hızı gerçekten artıyor, ancak hızla artan uyum maliyetleri nedeniyle geride kalmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki yıllık uyum maliyetleri 70 milyar ABD doları olarak tahmin edilmektedir. Bu rakamın 2030'da 140-300 milyar ABD Doları'na, 2050'de 280-500 milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor.

Bazı cesaret verici gelişmeler var. Yeşil İklim Fonu (GCF) toplam portföyünün yüzde 40'ını adaptasyona ayırdı ve özel sektör yatırımlarını giderek daha fazla yoğunlaştırıyor. Bir diğer önemli gelişme, sürdürülebilir bir finansal sistem sağlamak için ivmenin artırılmasıdır. Bununla birlikte, artan kamu ve özel adaptasyon finansmanına ihtiyaç vardır. Sürdürülebilirlik yatırım kriterleri, iklime ilişkin açıklama ilkeleri ve iklim risklerinin yatırım kararlarına dahil edilmesi gibi yeni araçlar, iklime dayanıklılık yatırımlarını canlandırabilir.

Uyum eylemlerinin uygulanması da büyüyor. 2006 yılından bu yana, Paris Anlaşması'na hizmet eden çok taraflı fonlarla finanse edilen 400'e yakın uyum projesi gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirildi. Daha önceki projeler nadiren 10 milyon doları aşarken, 2017'den beri 21 yeni proje 25 milyon doları aştı. Bununla birlikte, ankete katılan 1.700'den fazla uyum girişiminin yalnızca yüzde 3'ü, projelerin uygulandığı topluluklara yönelik iklim risklerinde gerçek azalmalar olduğunu zaten bildirmişti.

Uyum için doğa temelli çözümler büyük katkı sağlayabilir

Rapor, iklim risklerini azaltan, biyoçeşitliliği eski haline getiren ve koruyan ve topluluklar ve ekonomiler için fayda sağlayan düşük maliyetli seçenekler olarak doğa temelli çözümlere özel bir odaklanıyor.

Dört büyük iklim ve kalkınma fonunun (Küresel Çevre Fonu, Yeşil İklim Fonu, Uyum Fonu ve Uluslararası İklim Girişimi) analizi, bazı doğa temelli çözüm unsurlarıyla yeşil girişimlere verilen desteğin son yirmi yılda arttığını öne sürdü. Dört fon kapsamında iklim değişikliğini azaltma ve uyum projeleri için kümülatif yatırım 94 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Ancak, doğa temelli çözümlere yalnızca 12 milyar ABD doları harcandı - toplam adaptasyon ve koruma finansmanının çok küçük bir kısmı.

Adımlama eylemi

Rapora göre, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğiyle ilgili etkileri ve maliyetleri azaltacak. Paris Anlaşması'nın 2 ° C hedefine ulaşılması, yıllık büyümedeki kayıpları yüzde 1,6'ya kadar sınırlayabilirken, 3 ° C'lik yörünge için yüzde 2,2'ye varabilir.

Tüm ülkeler, UNEP'in 2020 Emisyon Açığı Raporu'nda özetlenen ve yeşil bir pandemide iyileşme çağrısı yapan ve yeni net sıfır taahhütleri içeren Ulusal Olarak Belirlenen Katkıları güncellenen çabaları takip etmelidir. Bununla birlikte, dünyanın iklim değişikliğinden en az sorumlu, ancak en çok risk altında olan ülkeleri desteklemek için iklim değişikliğine uyum planlaması, finansmanı ve uygulaması da gerekiyor.

COVID-19 salgınının ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlama yeteneğini vurması beklenirken, adaptasyona yatırım yapmak sağlam bir ekonomik karardır.

Editör: TE Bilisim