Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) Amerika ofisi, her yıl 10 Eylül'de kutlanan Dünya İntiharı Önleme Günü öncesinde , COVID-19 pandemisinden 18 ay sonra intiharın önlenmesine öncelik verilmesi gerektiği konusunda uyardı. 

Araştırmalar, küresel krizin, iş kaybı, travma veya istismar, ruh sağlığı bozuklukları ve sağlık hizmetlerine erişimdeki engeller gibi intihar davranışlarıyla ilişkili risk faktörlerini şiddetlendirdiğini gösteriyor. 

'Acil halk sağlığı sorunu' 

 Pan Amerikan Sağlık Örgütü ( PAH O) Akıl Sağlığı Birimi başkanı Renato Oliveira e Souza, “İntihar acil bir halk sağlığı sorunudur ve önlenmesi ulusal bir öncelik olmalıdır”  dedi .  

Bu ölümlere bir son vermek için toplumun tüm unsurlarından somut eyleme ve hükümetlerin intiharı önleme ve bakımını iyileştirmek için kapsamlı bir ulusal strateji oluşturup yatırım yapmasına ihtiyacımız var” dedi. 

Küresel olarak, 100 ölümden biri intihardır ve bu da onu dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri arasında ve 15-29 yaşındakiler arasında trafik kazaları, tüberküloz ve kişilerarası şiddetten sonra dördüncü önde gelen ölüm nedeni yapmaktadır. 

WHO'ya göre her yıl HIV, sıtma veya meme kanserinden ya da savaş ve cinayetten daha fazla insan intihardan ölüyor . 

Uyarı işaretleri 

İntihar için sözlü veya davranışsal uyarı işaretlerinden bazıları, ölmek istemekten, büyük bir suçluluk veya utanç hissetmekten veya başkalarına yük gibi hissetmekten bahsetmeyi içerir. Diğer belirtiler, kendilerini boş, umutsuz veya kapana kısılmış hissetmek veya yaşamak için bir nedenin olmaması veya aşırı üzgün, endişeli, heyecanlı veya öfke dolu hissetmektir. 

Uyarı işaretleri de olabilen davranış değişiklikleri arasında, ölmenin yollarını araştırmak, arkadaşlardan uzak durmak, önemli eşyaları vermek, aşırı ruh hali değişimleri göstermek, çok veya çok az yemek yemek veya uyumak ve daha sık uyuşturucu veya alkol kullanmak sayılabilir. 

Kendisinde veya tanıdığı bir kişide intiharın uyarıcı belirtilerini tespit eden herkes, en kısa zamanda bir sağlık uzmanından yardım almalıdır. 

Eylem yoluyla umut 

Dünya İntiharı Önleme Günü, Uluslararası İntiharı Önleme Derneği (IASP) tarafından organize edilmekte ve DSÖ tarafından onaylanmaktadır.  

Bu yılki 'Eylem yoluyla umut yaratmak' teması, konuyu ele almak için toplu eylem ihtiyacına odaklanıyor. 

DSÖ yakın zamanda  , Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) doğrultusunda küresel intihar oranını 2030 yılına kadar üçte bir oranında azaltmaya yardımcı olacak ulusal çabaları destekleyen bir kılavuz yayınladı  . 

Anahtar önleme tedbirleri, ateşli silahlar ve böcek ilacı gibi intihar araçlarına erişimin sınırlandırılmasının yanı sıra, intihar düşünceleri ve davranışlarından etkilenen kişilerin erken teşhisi, değerlendirilmesi, yönetimi ve takibini içerir. 

Diğer eylemler arasında ergenlerin sosyal-duygusal becerilerini geliştirmek ve medyayı intihar konusunda sorumlu habercilik konusunda eğitmek yer alıyor.

Editör: TE Bilisim