BM: Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son vermek için ivme kazanın

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik acil şiddet sorununu vurgulamakta çok ilerleme kaydedilmiş olsa da, BM Genel Sekreteri António Guterres, tüm toplumlarda bir felaket olarak nitelendirdiği durumu sona erdirme yönünde dünyayı daha da ileri gitmeye zorluyor. 

BM başkanı , Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü anmak ve BM Kadınlarının başını çektiği  yıllık 16 Günlük Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Aktivizm kampanyasını başlatmak için  Çarşamba günü düzenlenen çevrimiçi bir etkinlik sırasında eylem çağrısını yayınladı. 

COVID-19 krizi yüzünden milyonlarca kadın daha da yoksulluğa itiliyor ve onlara karşı her türlü şiddet artıyor" dedi . "Bu bağlamda, küresel topluluk, kadınların ve kızların seslerine, deneyimlerine ve ihtiyaçlarına öncelik vermek için yarattığımız ivmeyi geliştirmeye devam etmelidir." 

Uluslara hitap 

Nisan ayında Genel Sekreter, hükümetleri şiddetin önlenmesi ve telafi edilmesini salgına karşı ulusal tepkilerinin önemli bir parçası yapmaya çağırdı . 140'tan fazla ülke yanıt verdi. 

Bay Guterres, örneğin temel hizmetlere finansman sağlamak ve erişimi sağlamak için ne kadar daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu göstermek ve aynı zamanda ilk etapta meydana gelen şiddet riskini azaltmak için Perşembe günü yeniden başlattı. 

Bu, kadınlara ve hanehalklarına mali ve maddi destek sağlamayı; cinsiyet eşitliği, stereotipler ve normlar etrafında olumlu mesajlaşmayı teşvik etmek; akıl sağlığı hizmetlerine erişimi desteklemek; ve kadınlar ve kızlar, erkekler ve oğlanlar ve geleneksel ve inanç temelli liderler dahil olmak üzere kilit paydaşları dahil etmek ”dedi. 

'Gölge salgını' 

Ülkeleri cinsiyet eşitliği sağlamada destekleyen UN Women'a göre, COVID-19'dan önce kadına yönelik şiddet halihazırda en yaygın insan hakları ihlallerinden biriydi. 

Tecavüz ve aile içi şiddetten cinsel taciz ve siber zorbalığa kadar pek çok biçimde olabilir ve aynı zamanda kadın sünneti ve çocuk evlilikleri gibi zararlı uygulamalar. Dünya çapında her üç kadından biri etkilendi. 

BM Kadınları, gerçek bir "gölge salgını" olan COVID-19 sırasında olaylarda endişe verici bir artış olduğunu söyledi ve bazı ülkeler, koronavirüs salgınının ilk haftalarında yardım hatlarına yapılan çağrılarda beş kat artış olduğunu bildirdi . 

Tahminler ayrıca, her üç aylık tecritte, 15 milyon kadının daha etkilenmesinin beklendiğini gösteriyor. 

BM Kadın İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, "Genel Sekreter'in kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve telafi edilmesini COVID-19'a verilen ulusal tepkilerin önemli bir parçası yapma çağrısına toplu ve hızlandırılmış yanıtımız, bizi tüm kadınlar ve kızlar için daha güvenli, daha eşit ve şiddetsiz bir dünyaya götürecektir " dedi  

"Birlikte, kadın hakları örgütlerini finanse etme; hayatta kalanlara yönelik hizmetleri güçlendirip uyarlayarak ve kadına yönelik şiddete tepkileri COVID-19 müdahale ve iyileştirme planlarına entegre ederek; toplumsal seferberlik ve sosyal yollarla kadınlara ve kızlara yönelik şiddeti önleme koruma önlemleri ve politika ve programları bilgilendirmek için veri toplayın. "

'Daha iyisini yapmalıyız' 

BM Nüfus Fonu ( UNFPA ) İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem için bu ihlaller için tek bir kelime var: Yeter. 

Daha iyisini yapmalıyız, dedi . “Sadece bir gün değil, yılın 365 günü ayağa kalkıp şiddete yeter deme zamanı. Şiddeti önlemeliyiz. Ve bitirene kadar, fiziksel ve zihinsel sağlık hizmetlerinden hukuki yardıma ve geçim kaynaklarının yeniden kazanılmasına kadar kadınların ve kızların hayatta kalmak ve iyileşmek için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamalıyız. " 

Akademi Ödüllü aktris Nicole Kidman sanal toplantıya yaptığı açıklamada, destek kadınlara ve kızlara yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmak için çalışan sıradan vatandaşlardan da gelebilir.   

BM Kadınları İçin İyi Niyet Elçisi olarak, hayatta kalanlarla tanışmak ve bazen yürek burkan ve dehşet verici olan hikayelerini dinlemek için dünyayı dolaştı. 

Herkesin bir rolü var 

Kadınların kendileri bize ve bana bunun çözümü olan bir sorun olduğunu hatırlatır. Ancak çözüm ancak yardım sağlarsak var olabilir, ”dedi bir video mesajında. 

“Kadına yönelik şiddeti sona erdirme rolünüzü oynamak için, konuyu öğrenmeniz, arkadaşlarınızı ve toplumunuzu hizmetler ve kaynaklardan haberdar etmeniz, birisi tehlikedeyse kimi arayacağınızı bildiğinizden emin olmanız, eğer yapabilir veya imkanınız varsa bağış yapabilirsiniz. " 

Önümüzdeki yıl Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Forumu'nun öncülüğünde , BM Kadınları 16 Günlük Aktivizm küresel seferberlik kampanyasını başlattı ve pandemi sonrası sıfırlamanın kadınlara ve kızlara yönelik şiddetin sınırlandırıldığı "yeni bir normale" yol açmasını talep etti. Tarih.  

10 Aralık'a kadar sürecek olan kampanya süresince hükümetler, sivil toplum, gençler, etkileyiciler ve diğerleri seslerini yükseltecekler. 

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed de bu dönemde bu konuyla ilgili savunucuları, aktivistleri ve sıradan vatandaşları öne çıkarmak için Twitter hesabını devre dışı bırakıyor.

Editör: TE Bilisim