Petrol fiyatları Salı günü yükseldi ve Brent, İran'dan yakında piyasaya ekstra arz gelme ihtimali ABD'nin Tahran'la nükleer anlaşmaya yeniden katılmasıyla ilgili görüşmelerin uzayıp gitmesiyle birlikte, art arda dördüncü seans için yükseldi.

Brent ham petrolü Pazartesi günü %0,2 yükseldikten sonra 43 sent veya %0,6 artarak 0134 GMT'ye kadar varil başına 73,29 $'a yükseldi. ABD petrolü, önceki seansta 3 sent düşüşle 41 sent veya %0,6 artışla varil başına 71,29 dolara yükseldi.

ABD ile İran ve Tahran'ın nükleer programıyla ilgili 2015 anlaşmasının diğer tarafları arasındaki dolaylı görüşmeler Cumartesi günü Viyana'da yeniden başladı ve Avrupa Birliği tarafından "yoğun" olarak nitelendirildi. 

ABD'nin anlaşmaya dönmesi, OPEC üyesinin ham petrol ihracatını yeniden başlatmasına izin verecek İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının önünü açacak.

ING Ekonomi bir notta, "ABD'nin bu hafta İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinden önce İran nükleer anlaşmasına yeniden katıldığını görmemiz giderek olası görünmüyor" dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) diğer üyeleri ve OPEC+ olarak bilinen bir grup olan Rusya da dahil olmak üzere büyük üreticiler, pandemi ortasında fiyatları desteklemek için üretimi durdurdu.

ING, "Talebin toparlanmaya devam etmesi beklenirken, bu yılın ikinci yarısında OPEC+'dan ek arza ihtiyaç duyulacak" dedi.

Artan talebi karşılamak için ABD'li sondajcılar da üretimi artırıyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, aylık görünümünde, yedi büyük şeyl oluşumundan ABD ham petrol üretiminin Temmuz ayında günde yaklaşık 38.000 varil (bpd) artarak Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi olan yaklaşık 7.8 milyon varile yükseleceğini tahmin ediyor. 

Editör: TE Bilisim