Brezilyalı kamyoncular Çarşamba günü Brezilya'nın dört bir yanında gösteriler düzenleyerek bazı eyaletlerde önemli yolları kısmen kapattılar ve Başkan Jair Bolsonaro'yu protestoculardan geri çekilmelerini istemeye teşvik ettiler.

Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, cumhurbaşkanına sempati duyan kamyoncular akşam geç saatlerde 16 eyalette otoyolları kısmen trafiğe kapatmış ve iki noktada trafiği kısa süreliğine kapatmıştı.

Sabahın geç saatlerinde, federal Brezilya otoyol polisi (PRF), federal yollarda "bağımsız kamyoncular için önemli meseleleri içermeyen, sosyal ve politik olaylarla" bağlantılı 53 abluka bildirmişti.

Bolsonaro, Salı günü Brezilya'nın Yüksek Mahkemesine ve oylama sistemine yönelik saldırılarını artırmak için ulusal bir tatili kullanan bazı kamyoncular da dahil olmak üzere on binlerce destekçiyi büyük şehirlere çekti. Kamyoncular daha önce bu yıl yüksek yakıt fiyatlarını göstermişti. devamını oku

Bolsonaro, kamyoncu gruplarına gönderilen ve Çarşamba gecesi Reuters tarafından elde edilen sesli WhatsApp mesajında, "Müttefiklerimiz olan bu ablukalar ekonomimize zarar veriyor" dedi. Arz kıtlığına, enflasyona neden oluyorlar ve başta en yoksullar olmak üzere herkese zarar veriyorlar” dedi.

Kamyoncu grupları arasında dolaşan ve Reuters tarafından elde edilen ayrı bir video WhatsApp mesajında, Altyapı Bakanı Tarcisio Freitas, Bolsonaro'nun sesinin gerçekliğini doğruladı.

Çarşamba günkü ablukalar, en çok tahıl üreten eyalet olan Mato Grosso'nun yanı sıra, Salı gününden itibaren 24 saatlik bir greve akaryakıt kamyoncularının katıldığı Minas Gerais'i etkiledi.

Bölgesel PRF şubelerinin Twitter'da yaptığı açıklamaya göre, Santa Catarina'daki São Francisco do Sul limanı yakınında ve Brezilya'nın en yoğun ikinci tahıl limanı yakınlarındaki Paraná'da da ablukalar bildirildi.

Cargill ve Bunge gibi küresel tüccarları temsil eden Brezilya tahıl ihracatçıları birliği ANEC, ablukaların şu anda limanlara yapılan tahıl sevkiyatlarını etkilemediğini söyledi.

ANEC yaptığı açıklamada, kamyoncuların gösterilerini "endişe" olarak nitelendirdi ve hızlı bir çözüm bulmak için yetkililere güvendiğini söyledi.

Brezilya Petrol ve Gaz Enstitüsü, Reuters'e ablukaları izlediğini, ancak yakıt tedariği üzerinde herhangi bir etki bildirmediğini söyledi.

2018'de büyük bir kamyoncu grevi, Brezilya ekonomisini durma noktasına getirdi ve dönemin Cumhurbaşkanı Michel Temer'in kalan siyasi başkentini yok etti.

Göstericilerin hükümete karşı olmak yerine hükümet lehine protesto etmeleriyle, mevcut gösterilerin dinamikleri oldukça farklıdır, ancak ablukaların ülke ekonomisi üzerindeki büyük etkisi göz önüne alındığında, Brezilya'nın kamyoncuları arasındaki tüm hareketleri Brezilya ve finans piyasaları yakından takip etmektedir.

Editör: TE Bilisim