Belçika hükümeti açlık grevindeki yüzlerce göçmene oturma izni verme baskısı altında.

Belçika hükümeti, bazıları Brüksel'de bir hafta süren açlık grevinin ardından “ölümle yaşam arasında” olan birkaç yüz göçmene oturma izni verme baskısı altında.

Belgesiz göçmenler, ikamet belgelerini alabilmek için Brüksel'in merkezindeki bir kilisede ve üniversite binalarında yaklaşık 60 gündür açlık grevindeler.

Durumlarıyla ilgili alarm, özellikle de geçen Cuma günü bazılarının suyu reddetmeye başlamasından sonra artıyor. Geçen ay en az dört adam, iş piyasasına ve sosyal hizmetlere yasal erişim için dava açmak için dudaklarını birleştirdi.

Pazartesi günü, iki Birleşmiş Milletler yetkilisi Belçika hükümetini, STK'ların 476 kişi olduğunu söylediği açlık grevcilerine geçici oturma izni vermeye çağırdı.

BM İnsan Hakları ve Aşırı Yoksulluk Özel Raportörü Olivier De Schutter, "Aldığımız bilgiler endişe verici ve açlık grevcilerinden bazıları ölüm kalım arasında" dedi.

150.000 Hakkında sans papiers yaşayan Belçika kampanya grubuna göre We Are, Belçika o ya da daha fazla beş ile 10 yıldır ülkede olmuştur diyor birçoğu belgesiz göçmenlerin theregularisation çağrısında Çok.

Sosyalistlerin yedi partili koalisyondan çekilme tehdidinde bulunmasının ardından çığ gibi büyüyen siyasi çekişme hükümeti tehdit ediyor. Başbakan yardımcısı Pierre-Yves Dermagne, açlık grevcilerinden herhangi birinin ölmesi halinde kendisi ve diğer Sosyalist bakanların hükümeti bırakacağını söyledi. Ecolo partisi de benzer bir tehditte bulundu ve geçen Eylül ayında yemin eden başbakan Alexander De Croo liderliğindeki “Vivaldi” koalisyonunu devirmekle tehdit etti.

Belçika'nın iltica ve göç bakanı Sammy Mehdi, ülkedeki tüm belgesiz işçilere kapsamlı bir af vermeyi reddetti, ancak barok kilisenin yakınında, açlık grevcilerinden bazılarının barok haklarını alabilecekleri bir “tarafsız bölge” yarattı. ikamet durumunu nasıl güvence altına alacakları hakkında bilgi.

Mehdi, "İnsanların hayatlarını tehlikeye attıkları bir dönemde, kuralları iyi anlatmak, yapılması ve yapılmaması gerekenleri söylemek gerekir" dedi. "Tarafsız bölge, onlara hangi nedenlerle düzenlilik elde etme şansına sahip olduklarını veya alamadıklarını açıklamak için çok önemli."

De Croo, bakanına tam güven duyduğunu ifade ederken, Flaman liberal partisindeki müttefikler hükümeti devirme tehdidine “sorumsuz ve anlaşılmaz” diyerek saldırdı.

Belçika'nın Frankofon liberal Charles Michel liderliğindeki son kalıcı hükümeti, göçmenler konusundaki bölünmelerle sık sık kuşatıldı ve sonunda bir BM göç anlaşması hakkında bir tartışma yüzünden çöktü .

Belçika'nın, De Croo'nun “ülkemizde eşi benzeri olmayan” dediği geçen haftaki yıkıcı sel felaketlerinin kurbanları için bir günlük ulusal yas tutmasıyla birlikte siyasi tartışma alevlendi. Resmi rakamlara göre, selde 31 kişi öldü ve 70 kişi kayıp.

De Croo ve üst düzey bakanları, Belçika'nın doğusunda, sokakların kirli kahverengi sulara dönüştüğü Verviers kentinde düzenlenecek tören için Kral Philippe'e katılacaktı. Batı Avrupa'daki toplam ölü sayısı yaklaşık 200, komşu Almanya'da 165 ölü doğrulandı.

Editör: TE Bilisim