Haftanın son işlem gününde, yurt içinde dış ticaret, hizmet üretici fiyatları,  yurt dışında ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Tüketici Güven endeksi öne çıkıyor. Öte yandan dolar/TL ve euro/TL kurlarında bir haftadır yaşanan yukarı yönlü hareketler yakından izleniyor.

Türk Lirası'nda Kasım ayından bu yana devam eden rüzgar bu hafta tersine döndü. Dolar/TL ve Euro/TL, son bir hafta içerisinde yüzde 8 yükselirken özellikle dün piyasaların kapanışından sonra kurlarda sert artışlar yaşandı. Dolar/TL 7,40'ı geçerken; euro/TL 9'un üzerini gördü. Bu sabah saatlerinde ise dolar/TL, 7,43; euro/TL ise 9,03'ten el değiştiriyor. 

Dün Wall Street'te yaşanan keskin düşüşler bugün küresel piyasaları etkiliyor. Asya borsalarında yüzde 2'yi aşan kayıplar görülürken Avrupa ve ABD vadelilerde de düşüşler yaşanıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 2,4 gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,5 Çin'in lokomotif hisseler endeksi de yüzde 2,5 düştü.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirileri gün içerisinde son bir yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 1,614 artışı gördükten sonra yüzde 1,494'e geriledi. Ancak yine de 2016 yılından beri görülen büyük artışla bu ay 40 baz puan yükselmiş durumda.

Uluslaraası piyasalarda altın fiyatı, ABD Hazine kağıdı getirilerinin yüzde 1,60 seviyesine kadar yükselmesinin yarattığı satış baskısıyla gerilemeye devam ediyor. Spot altın fiyatı bu sabah 1.765 dolar seviyesine kadar geriledi. Hafta ortasında 67 dolara çok yaklaşan brent petrolün varil fiyatı 2 gündür yaşanan gerileme sonrası 65,05 dolara kadar çekildi.

Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik olarak oluşturulacak tedbirleri uygulamak üzere belirlenen ‘yükümlü kuruluşlar’ listesi genişletildi. Listeye, kambiyo mevzuatında belirtilen A grubu yetkili müesseseler, finansman, faktoring ve finansal kiralama şirketleri, portföy yönetim şirketleri, kıymetli madenler aracı kuruluşları, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları dahil edildi. Bu listede daha önce bankalar, sermaye piyasası aracı kurumları, sigorta ve emeklilik şirketleri ile PTT yer alıyordu.

Afet ve acil durumlarda, kamu düzeni, milli güvenlik ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda, mobil ve elektronik haberleşme şirketlerinin abonelerine yönelik uyarılar yapmaları amacıyla BTK koordinasyonunda Ulusal Mobil Uyarı Sistemi kurulacak.

Çin Merkez Bankası danışmanı Liu Shijin, Çin ekonomisinin "alışıla gelen şartlar" altında 2021 yılında yüzde 8-9 büyüme gösterebileceğini söyledi.

GÜNÜN AJANDASI

Ayın son iş gününde TÜİK dış ticaret istatistikleri, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, katı yakıtlar, TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini duyuracak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki Mart-Mayıs dönemine ilişkin iç borçlanma ve ihale programını duyuracak. Hazine tarafından bir önceki ay sonunda açıklanan kesinleşmemiş programa göre Mart ayında 6, Nisan ayında 8 ihale planlanıyor. Açıklanacak yeni program ile Mart ayı için takvim kesinleşecek.

ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, öncü mal ticareti (16.30), Chicago PMI (17.45), Michigan Tüketici Güven Endeksi (18.00), Baker Hughes sondaj kule sayısı (21.00) verileri izlenecek.

AB liderleri AB'nin Güney Komşuları video konferans toplantısında bölgedeki güvenlik ve savunma durumunu ele alacaklar (11.00).

Editör: TE Bilisim