Göstericiler, okullarda konunun öğretilmesini yasaklayan yasanın Macaristan'da bölünmeye neden olduğunu söylüyor.

Binlerce Macar, LGBTQ insanları desteklemek ve okullarda eşcinsellik ve transseksüel meseleler hakkında öğretimi sınırlayan bir yasayı protesto etmek için yıllık Budapeşte Onur Yürüyüşüne katıldı .

Macaristan'ın 2010'dan beri iktidarda olan milliyetçi başbakanı Viktor Orbán , geleneksel Hıristiyan değerlerini batı liberalizminden korumayı amaçladığını söylediği sosyal politikalar uygulayarak AB ile gerilimi körükledi.

Avrupa Komisyonu, bu ay yürürlüğe giren yasanın ayrımcı olduğunu ve Avrupa'nın hoşgörü ve bireysel özgürlük değerlerine aykırı olduğunu söyleyerek Orbán hükümetine karşı yasal işlem başlattı.

Cumartesi günü Budapeşte'nin merkezindeki sokaklarda yürüyüş yapan göstericiler, yasanın eski Sovyet bloğu ulusunu ve şimdi AB üyesi olan ülkeyi böldüğünü söyledi.

“Yasa bir rezalettir. 21. yüzyılda yaşıyoruz, böyle şeylerin olmaması gerekiyor. 27 yaşındaki Istvan, erkek arkadaşıyla yürüyüşte artık komünist dönemde değiliz, burası AB ve herkes özgürce yaşayabilmeli” dedi.

Önümüzdeki yıl zorlu bir seçimle karşı karşıya olan Orbán'ın Fidesz-Hıristiyan Demokrat hükümeti, LGBTQ hakları ve benzeri sosyal konuların ulusal hükümetlerin karar vermesi gereken konular olduğunu söylüyor. Yasanın eşcinselleri değil çocukları korumayı amaçladığını söylüyor.

Organizatörler yaptığı açıklamada, mitingin “güç düşkünü politikacılara” muhalefet göstereceğini ve LGBTQ bireylerinin sindirilmesini reddedeceğini söyledi.

"Fidesz-Hıristiyan Demokrat hükümeti azınlıkları korumak yerine yasaları LGBTQ topluluğunun üyelerini kendi ülkelerinde dışlamak için kullanıyor" dediler.

Orbán seçim başarısının bir kısmını göçmenlik konusundaki sert çizgisine borçlu . Bu konu siyasi gündemden çekilince, odak noktası toplumsal cinsiyet ve cinselliğe kaydı.

Mitinge katılan 25 yaşındaki ekonomist Boglarka Balazs, yasanın bir kampanya aracı olduğunu söyledi. Bu, ülkeyi parçalamaya çalışan bir oyalamadan başka bir şey değil. Seçimler nedeniyle bu bir provokasyondur” dedi.

Ipsos anket kuruluşu tarafından geçen ay yapılan bir anket, Macarların %46'sının eşcinsel evliliği desteklediğini ortaya koydu.

Macaristan'daki 40'tan fazla büyükelçilik ve yabancı kültür kurumu , Budapeşte Onur Festivali'ne destek veren bir bildiri yayınladı.

ABD, İngiliz ve Alman büyükelçilikleri de dahil olmak üzere imzacılar, “Her ülkede cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri ne olursa olsun tüm insanların eşitliğini ve onurunu sağlamaya yönelik adımları teşvik ediyoruz” diye yazdı.

Bir giyim perakendecisinde çalışan 29 yaşındaki Balint Berta, mevzuatın toplumda yapay gerilimler yarattığını söyledi. Siyaset bunu ne kadar kışkırtırsa toplum bir süre sonra tersine döner ve insanlar birbirine düşman olur” dedi.

Editör: TE Bilisim