Afrika ülkesi, ödemeye ve kamuya açık bir özrüne ek olarak, Brüksel'den 1899-1962 yılları arasında ülkelerinden çalınan eşyaları iade etmesini istiyor.

Atlanta Black Star , Burundi'nin 1896-1962 yılları arasında Afrika topraklarının sömürge yönetimi sırasında işlenen insanlığa karşı suçlar için Almanya ve Belçika'dan 43 milyar dolar tazminat talep ettiğini bildirdi . 

Burundia Senatosu başkanı Rahip Ndikuriyo, sömürgecilik sırasında neden olunan hasarı değerlendirmek ve maliyeti konusunda tavsiyede bulunmak için bir uzman paneli topladı  . Afrika ülkesi, paraya ek olarak, Avrupa ülkelerinden zorla çalıştırmanın yanı sıra  Burundi halkına uygulanan " zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı cezalar" gibi " zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı cezalardan" söz ettikleri suçları telafi etmenin bir yolu olarak kamuoyundan özür talep ediyor. 

Ödeme ve özür dışında Burundi, Belçika'nın 1899-1962 yılları arasında çalınan eşyaları iade etmesini istiyor. 

Yaklaşık 300.000 kişinin ölümü

20. yüzyılın başında Almanya ve Belçika Afrika bölgesini işgal etti ve Burundi ve Ruanda, Ruanda-Urundi adlı bir koloni haline geldi. 1962'de Burundi bağımsızlığını kazandı ve Tutsi monarşisi olarak restore edildi, daha sonra 1966'da cumhuriyeti ilan etti. 

Sömürge dönemi boyunca, iktidar güçleri, Hutu grupları ile Tutsiler arasındaki - kökenlerinden bu yana var olan - arasındaki uçurumu güçlendirerek 1970'lerde iki iç savaşa ve soykırımın yanı sıra 12 kişilik bir başka iç savaşa neden oldu. 1993 ile 2005 yılları arasında yaklaşık 300.000 kişinin ölümüne neden oldu .

30 Haziran'da bir Avrupalı ​​hükümdar, ülkesinin Afrika'da milyonlarca insana karşı yaptığı "zulüm eylemleri" için ilk kez özür diledi. O gün, Belçika Kralı Philippe, 1885 ile 1960 yılları arasında başlangıçta kraliyet ve daha sonra Belçika devleti tarafından kontrol edilen Kongo'daki sömürge döneminde işlenen aşırılıklar için özür diledi.

Editör: TE Bilisim