Boşanma davalarında en önemli hususlardan biri de nafakadır. Boşanma davalarında tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olmak üzere üç tür nafaka bulunmaktadır.

Tedbir Nafakası, boşanma davasının açılmasıyla birlikte hakim tarafından hükmedilen ve gerekli görüldüğü hallerde dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmemesi açısından verilen bir nafaka türüdür.

Tedbir nafakası oldukça önemlidir zira tarafların yaşam standartlarının değişmemesi gerekir.

İştirak nafakası çocuğun velayeti kendisine verilmemiş olan eş tarafından diğer eşe, evlilik birliğinin sona ermesi durumunda verilen bir nafakadır. Buradan da anlayacağımız üzere çocuk için verilen nafakaya iştirak nafakası denir

Yoksulluk nafakası ise; dava sonucunda yoksulluğa düşme ihtimali olan eş için ödenen nafakadır. “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Yoksulluk nafakasının alınabilmesindeki kıstas yoksulluk nafakası alacak olan eşin kusurunun daha ağır olmamasıdır. Uygulamada genellikle aldatan eşin nafaka alamadığı görülmektedir.

Nafaka hususunda esas alınması gereken, eşlerin evlilik birliğinde sürdürdükleri yaşam standardına eşit bir yaşam standardı sürdürmeleridir. Nafaka isteminde bulunan eşin lehine yiyecek, içecek, giyecek vb. ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Çalışan kadın nafaka alabilir mi?

Toplumda yanlış bilinen bir algı vardır. Kadın çalışmıyor ise nafaka alabilir gibi bir durum söz konusu değildir. KADIN ÇALIŞIYOR OLSA BİLE NAFAKA ALABİLİR.

Eşlerin, boşanma davası esnasında da, evlilik birliği içerisinde sürdürdükleri hayat standardına uygun bir hayat sürdürebilmeleri açısından, talep eden eş lehine, barınma, giyecek, yakacak, çocukların bakımı için gereken masraflar vs göz önünde bulundurularak, çalışıyor olsa bile nafaka tesisine ilişkin karar verilebilir.

Asgari ücretle çalışan kadın nafaka alabilir mi?
Kadın asgari ücretle çalışıyor olsa dahi nafaka alabilir. Zira kadının çocuğu ya da çocukları da var ise asgari ücret, kadına ve çocuklarına iyi bir yaşam standardı sunmayabilir.

Yargıtay kararları da bu hususu desteklemektedir.

Bu noktada kadının gelirinin bulunması nafaka alamamasına sebebiyet vermez. Yalnızca nafakada indirim alabilir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/455 E. 2019/1084 K. sayılı kararına göre;
“Tarafların gelir durumları karşılaştırıldığında davacının düzenli ve yeterli gelirinin olduğu, bir evi ve tarlasının bulunduğu, davalının ise asgari ücretin biraz üzerinde ücret ile çalışmaya başlamış olsa da bu hâliyle tarafların gelir durumlarının birbirine denk olmadığından ve davalının boşanma nedeniyle yoksulluğu ortadan kalkmadığından, yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılmasına hükmedilemez.
… hakkaniyet ilkesi gereğince nafakanın uygun bir miktarda indirilmesine karar verilmesi gerekir.”

Toplumda yanlış bilinen diğer bir husus ise nafakayı sadece kadının alıyor olduğunun sanılmasıdır. Nafakayı sadece kadın almaz, durum ve koşullara göre erkekler de nafaka alabilir.

Aile Mahkemesi hakimi, her iki eşin de maaş, kira geliri gibi toplam gelirini belirler kadının ihtiyaçları ile kocanın ödeme gücüne göre bir nafaka miktarına karar verir.

Hakim bu noktada karar verirken yalnızca kadının ihtiyaçlarını göz önüne almaz. Kocanın ödeme gücü de nafaka verilmesinde dikkate alınır.

Boşanma davası boyunca tedbir nafakası almak isteyen eşlerin hakimden tedbir nafakası bağlanması için istemde bulunması gerekir. Aile mahkemesi hakim taraflardan bir istem yokken kendisi tedbir nafakasına karar veremez. İSTEMDE BULUNMADIKÇA TEDBİR NAFAKASINA DOĞRUDAN HÜKMEDİLMEZ.

Tedbir nafakası, boşanma davasının açıldığı tarihten boşanma kararının kesinleştiği tarihe kadar ödenir.

Yoksulluk nafakası alınmasında ise ölçüt; eşlerin evlilik birliği devam ederken sürdürdükleri hayat ile boşandıktan sonra devam ettirecekleri hayat arasında bir uçurumun olmamasıdır.

KADIN ÇALIŞIYOR OLSA BİLE YOKSULLUK NAFAKASI ALABİLİR.

Yoksulluk nafakası talebinde bulunan eşin, sigortalı işte çalışıyor olması HATTA VE HATTA düzenli gelirinin olması bile nafaka almasına engel teşkil etmez.

Hakim hakkaniyet ilkesi gereğince koşulları değerlendirerek nafakaya hükmeder.

Çalışan kadın iştirak nafakası alabilir mi?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere iştirak nafakası çocuk için ödenen nafakadır.

İştirak nafakasının amacı, boşanma ile velayeti bir tarafa bırakılmış olan çocuğun bakımı, eğitimi ve her neviden ihtiyaçları için yapılan masraflara diğer eş gücü oranında katılımının sağlanmasıdır. Burada önemli olan husus, çocuğun menfaatidir. Çocuğun ihtiyaçları noksansız şekilde giderilmeye çalışılmalıdır.

Eşler MALİ GÜÇLERİ oranında iştirak nafakası öderler.

Düzenli geliri olmayan eş, iştirak nafakası ödeyemez.

Velayeti alan tarafın durumunun iyi olması da karşı taraftan iştirak nafakası alamayacağı anlamına gelmez.

Yargıtay güncel bir kararında; asgari ücretin biraz üzerinde çalışan eş lehine dahi yoksulluk nafakasına hükmetti.

Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi?
Kadının nafaka alabilmesi için çocuğunun olması şart değildir. Çocuğu olmayan kadın da nafaka alabilir.

Kusurlu kadın nafaka alabilir mi?

NAFAKAYI ÖDEYECEK OLAN EŞİN KUSURUNUN OLUP OLMAMASI ÖNEMLİ DEĞİLDİR. NAFAKA ÖDEYECEK OLAN EŞİN KUSURU ARANMAZ. KUSURSUZ DA OLSA YOKSULLUK NAFAKASI ÖDEYEBİLİR.

Burada önemli olan husus, tarafların ihtiyaçlarıdır. Kusur durumu değildir.

Nafaka almak isteyen eş, ağır kusurlu olmamalıdır.

Aşağıda belirtilen hususlarda erkek nafaka ödemeyebilir.

·Boşanma sonrasında kadının maddi zorluk çekmemesi,
·Kadınların çalıştığı iş yerinden kendi isteği ile ayrılması,
·Kadınların yeteri kadar aylık geliri bulunması,
·Kadınların yeni bir evlilik yapması,
·Erkeklerin düzenli bir geliri olmaması

Kadının yeniden evlenmesi durumunda nafaka kesilir.

Editör: TE Bilisim