Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen yıl 59,1 milyon kişinin anavatanlarında yerinden edildiğini veya 2020'dekinden dört milyon fazla kişinin yerinden edildiğini söyledi. 

IOM , ortağı Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından hazırlanan raporu memnuniyetle karşılayarak, afetlerden ve diğer krizlerden etkilenen toplulukları desteklemede kuruluş, insani yardım kuruluşları ve hükümetler için değerli bir araç olarak nitelendirdi. 

BM ajansı, “İnsani yardım ve temel hizmetlerin insanlara en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasını sağlamak için insan hareketliliği eğilimlerini anlamak, yönetmek ve bunlara uyum sağlamak çok önemlidir” dedi . 

Afetlerden kaçmak 

Son 15 yılda, ülke içinde yerinden edilmelerin çoğu, yıllık sayılar çatışma ve şiddetle ilgili olanlardan biraz daha yüksek olan afetler tarafından tetiklendi. 

Rapora göre, geçen yıl bir istisna değildi. Sel, fırtına ve siklon gibi havayla ilgili olaylar, 2021'de başta Asya-Pasifik bölgesinde olmak üzere yaklaşık 23,7 milyon ülke içinde yerinden edilmeyle sonuçlandı. 

IOM, iklim değişikliğinin beklenen etkileriyle ve iddialı iklim eylemi olmadan, sayıların önümüzdeki yıllarda artacağı konusunda uyardı. 

Çatışma ve şiddet 

Bu arada, çatışma ve şiddet, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50'lik bir artışla 2021'de 14,4 milyon ülke içinde yerinden edilmeyi tetikledi. 

Çoğunluk Afrika'da, özellikle Etiyopya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gerçekleşirken, Afganistan ve Myanmar benzeri görülmemiş sayıda yerinden edilme gördü. 

Etkilenen genç hayatlar 

Raporda ayrıca, geçen yıl ülke içinde yerinden edilenlerin toplam sayısının yüzde 40'ından fazlasını oluşturan çocuklara ve gençlere özel bir odaklanma da yer alıyor.  

Yer değiştirmenin onların şimdiki ve gelecekteki esenliği üzerindeki etkilerine bakıyor ve kalıcı çözümler bulmak için kritik olan veri ve bilgi boşluklarını dolduruyor. 

IOM, çatışmalarda ülke içinde yerinden edilmenin anlaşılmasında ve ele alınmasında boşlukların devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

Verilere dayalı 

Kurum, ülke içinde yerinden edilmeyle ilgili dünyanın en büyük birincil veri kaynağı olan Yerinden Edilme İzleme Matrisi (DTM) aracılığıyla güvenilir ve doğru veriler sağlamak için Norveç Mülteci Konseyi'nin (NRC) bir parçası olan IDMC ile ortaklık kurdu. 

İki kuruluş, verileri iyileştirmek ve politika oluşturma ve eylemi hızlandırmak için güçlerini birleştirmek için dört yıl önce bir anlaşma imzaladı. 

IOM ayrıca 2020'den beri Uluslararası Hareket Halindeki Çocuklar İçin Veri İttifakı'na (IDAC) eşbaşkanlık yapmaktadır. 

Koalisyon, göçmen ve zorla yerinden edilmiş çocuklara ilişkin istatistikleri ve verileri geliştirmek için hükümetleri, uluslararası ve bölgesel kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarını (STK'lar), düşünce kuruluşlarını, akademisyenleri ve sivil toplumu bir araya getiriyor. 

Editör: TE Bilisim