Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen yurttaşlarla buluşarak çözüm arayacakları toplantıların ilkini İzmir'de başlattı.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, KHK mağdurları için başlattıkları Türkiye toplantılarının ilkini İzmir’de gerçekleştirdi.

Toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, KHK mağdurları ve partililer katıldı.

Toplantıda konuşan CHP İl Başkanı Yücel, OHAL dönemini “Temel hak ve hürriyetlerin ortadan kaldırıldığı kara bir dönem” olarak niteleyerek sözlerine başladı. Yaşananları bir cadı avı olarak yorumlayan Yücel,  “Kanun Hükmünde Kararnameler ile işsiz bırakılan, itibarlarıyla oynanan on binlerce insanın ahı AKP’nin üzerindedir. Mahkemelerin işe dönüş kararlarını uygulamayan, kurulan komisyonları mahkemelerden üstün gören bu anlayışın gözü öylesine kör olmuştur ki insanların mağduriyetini görmez bir haldeler. Günümüz iktidarının sonu gelmiştir. KHK mağdurlarının sorunu yarını beklemeyecek kadar acildir.” ifadeleri ile AKP politikalarını eleştirdi. Yücel son olarak, KHK mağdurları ile birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.

TOPLANTILAR DEVAM EDECEK

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, “İnsan haklarının başkenti olmada önemli yol alan İzmir’i selamlıyorum” ifadeleri ile sözlerine başladı.  AKP iktidarını sert sözlerle eleştiren Karaca, iktidarın hukuka uygun politikalar üretmediğine dikkat çekerek şöyle konuştu; “KHK ihracı ile hukuksuzluklara dur demek için mücadele eden arkadaşlarımızla bir araya gelmek istedik. Hak, hukuk tanımazlığın zirveye ulaştığı bu süreci raporlaştırarak bunu tarihe geçirmek için talep aldık. KHK ile ihraç edilen, çoklu hak ihlalleri yaşamaya devam eden yurttaşlarımız için ilk toplantımızı İzmir’de gerçekleştiriyoruz. Adana, İstanbul ve tüm yurttaşlarımızla buluşmak için bir arada olacağız.”

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesine atıfta bulunan Karaca, “Herkesin suçlandığı suçu ve neden suçlandığını en kısa sürede bilmek ve kendisine bildirilme hakkı vardır. Ama burada ihraç edilen yurttaşların hakkında yasal bir süreç başlatılmadı. Henüz ne ile suçlandığını dahi bilmiyorlar. İnsanların lekelenmeme hakkı vardır. Yurttaşların bu hakkı yanında adil yargılanma hakkı vardır. Yasaların geçmişe uygulanma yasağı vardır.” değerlendirmesini yaptı.

OHAL Komisyonunun verdiği hukuksuz kararların derhal yok sayılması gerektiğini söyleyen Karaca, CHP’nin hak, hukuk, adalet ve demokrasi mücadelesinde KHK’lılar ile birlikte yürüyeceklerinin ve hak ihlallerinin hesabını birlikte soracaklarının altını çizdi. KHK ile ihraç edilenlerin tümünün CHP iktidarında işlerine iade edileceklerini açıklayan Karaca, “Yurttaşlarımızın tamamını işlerine iade edeceğiz. Hepimiz demokrasinin tüm kurum ve kuruluşlarıyla iktidarda olduğu, tüm insan haklarından eşit ve adil faydalanılabilen bir ülkede yaşamak istiyoruz. Halkımızın önüne sandık konulduğunda tüm adaletsizliklerin hesabını soracağımız günler yakındır.” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

“DEMOKRASİ EKMEK KADAR ÖNEMLİ”

Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın da Barış Bildirisine imza attığı için ihraç edildiğini hatırlatarak “Hepimiz ötekine dair algıların ne kadar yanlış olduğunu tecrübe ederek demokrasinin ekmek kadar su kadar önemli olduğunu anladık. İktidar bizi demokrasiye susattı. Buna son vermek için birlikte çalışacağız. Bakış açıları benden farklı olanlara ben adaletle yaklaşacağım. Biz bu meseleyi gündeme taşımak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim